Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bez opor­be

APATIN – Šesta sjednica Skupštine Općine Apatin počela je jako burno. Vijećnici oporbene DS i DSS zatražili su dopunu dnevnoga reda s tri inicijative. Prva je bila zahtjev za smjenu Miodraga Bakića, predsjednika SO, zbog, po njihovim riječima, falsificiranja skupštinske Odluke o osnivanju Doma zdravlja Apatin, te zbog raspisivanja izbora za savjete mjesnih zajednica u puno kraćem roku od zakonskog.
    »Trgovinskom sudu u Somboru dostavljena je Odluka o osnivanju Doma zdravlja koja nikada nije na Skupštini izglasovana. Na sjednici Skupštine od 14. veljače obećano je da će sve okolnosti glede ovoga problema biti detaljno ispitane, ali evo, niti nakon dva mjeseca nije ništa poduzeto.    Izbori za savjete mjesnih zajednica nisu raspisani u zakonskom roku od najmanje 30 a najviše 60, nego u svega 15 dana. To je izuzetno bahat akt od strane koalicije na vlasti«, rekao je šef vijećničke grupe DS-a i DSHV-a Branko Sudžuković.
    Svoje viđenje cijeloga slučaja »Dom zdravlja« prezentirao je predsjednik Općine Živorad Smiljanić uz opasku da koalicija na vlasti (SPS, SRS i PSS) nema potrebe za falsifikatima, pošto ima komotnu većinu:
    »Trgovinski sud je pogriješio, jer osnivanje znači preuzimanje, a pitam se otkud DSS-u i spisi iz ovoga suda. Republička vlada je morala poštovati Zakon o lokalnoj samoupravi glede Doma zdravlja, te je, suglasno tome, razriješila ravnatelja dr. Glumca«. U nastavku sjednice oštro su polemizirali Smiljanić i Bakić s jedne, te Dražić i Sudžuković, šefovi vijećničkih grupa DSS-a i DS-a, s druge strane.
    Druga inicijativa oporbe bila je formiranje Komisije za praćenje zakonitosti i vjerodostojnosti svih općinskih spisa koje potpisuje Miodrag Bakić, predsjednik SO. Treća inicijativa je bila formiranje Anketnoga odbora za utvrđivanje istine glede Doma zdravlja. Nakon opširne i povremeno jako oštre diskusije, uz iznošenje puno osobnih prozivki i uvreda između pripadnika vlasti i oporbe, predložene dopune dnevnog reda su većinom glasova odbijene, a nakon pauze vijećnici oporbe su napustili sjednicu. U vijećnici su ostali Dražić i Sudžuković, kako do kraja sjednice sve točke ne bi bile usvojene bez rasprave. Većinom glasova prihvaćene su promjene Statuta općine i Odluke o mjesnim zajednicama. Promjenom Statuta Općine, umjesto dosadašnjih 7, broj članova Općinskog vijeća se povećava na 11, a izglasovana promjena o Odluci o mjesnim zajednicama dozvoljava da tajnici mogu biti osobe s četvrtim stupnjem stručne spreme, umjesto, kao do sada, s najmanje šestim. Bakić je ovu odluku prokomentirao tvrdnjom da onaj tko ima povjerenje građana, može obavljati-obnašati tu dužnost bez obzira na školsku spremu. Ostale odluke, vezane za komunalnu problematiku, promet i socijalu, izglasovane su bez rasprave.                
Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika