Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na stalnoj provjeri Sonćana

SONTA – U subotu 23. travnja, u maloj dvorani Doma kulture, održana je konstitutivna sjednica novoga saziva Savjeta MZ Sonta. Verificirani su mandati petnaestero članova, s lista koje su na proteklim izborima zadobile povjerenje birača i to Zvonka Tadijana, Veljaka Bačića, Željka Vinka, Jelke Arsić, i Zorana Bukovca s liste »GG za Sontu«, Tomislava Silađia, Željka Dekana i Antuna Nimaka s liste SPS, Antuna Zlatara, Sunčice Silađi i Milke Držajić s liste GG Sonta, Marka Šegrta i Ivana Kozbašića s liste DSHV-a te Nikole Vučičevića i Zvonka Stamoblije s liste SRS.
NOVO ČELNIŠTVO MZ: Kao gost na sjednici je bio nazočan i dr. Živorad Smiljanić, predsjednik Općine Apatin. Prijedlog dnevnoga reda je prihvaćen jednoglasno, a u daljnjem tijeku sjednice vidjeli smo dio ozračja i uspostavljanje odnosa koji već vladaju u Skupštini Općine Apatin.
     Većinom od 8 glasova »za«, od 15, koliko broji Savjet, izglasovane su odluke o novim dužnosnicima. Antun Zlatar je izabran za predsjednika Savjeta, Nikola Vučičević za dopredsjednika, a Tomislav Silađi za tajnika. Jelka Arsić, vijećnica s liste GG za Sontu, stavila je primjedbu na izbor tajnika, za koju dužnost se do sad raspisivao natječaj, a jedan od uvjeta je bila i stručna sprema najmanje šestog stupnja. Novoizabrani tajnik ima četvrti stupanj trgovačkog smjera. Zvezdana Zvonar, pravnica, odgovorila je kako je glede stručne spreme izglasovana izmjena u Odluci o mjesnim zajednicama na posljednjoj sjednici SO Apatin, a po Zakonu o lokalnoj samoupravi, tajnik MZ se postavlja imenovanjem, a ne po natječaju.
    Tadijan je napomenuo kako ne bi trebalo politizirati rad Savjeta, da ne bi trebalo stvarati podjelu »mi – vi«, nego se dogovarati bez tenzija, na dobrobit sela. Replicirao mu je Dekan, vijećnik s liste SPS-a, da »ta napomena o podjeli ne stoji. Mi nismo zlopamtila, ali prisjetite se situacije od prije četiri godine. Budite sigurni da se nikom nećemo svetiti, da će s naše strane biti prihvaćen svaki dobar i konstruktivan prijedlog, ukoliko je u interesu Sonćana«. Zlatar je zaključio sjednicu konstatacijom da će rad novoga Savjeta biti na stalnoj provjeri Sonćana, koji će ga znati najbolje ocijeniti.
    Sonćanima ostaje nada da se političko ozračje iz općinske Skupštine neće reflektirati na rad novoga Savjeta, te da će se raditi na dobrobit sela, bez međustranačkih razračunavanja i bez diktata »od gore«. Prva sjednica nas, glede tih odnosa, baš i nije ispunila optimizmom, bila je jasno vidljiva podjela na vlast i oporbu. Zanimljivo je i da »GG za Sontu – Zvonko Tadijan« (koja je najjača grupacija u Savjetu) nema niti jednoga dužnosnika, a ima ga lista SRS, koja, kao i lista DSHV-a ima dva člana Savjeta. U sljedeće četiri godine GG za Sontu i DSHV tvorit će konstruktivnu oporbu i razmišljati o propustima koji su doveli do gubitka ovih izbora, a SPS, GG Sonta i SRS odlučivat će o svim bitnim problemima MZ Sonta.
PRVI ISPIT PREDSTOJI: Antun Zlatar je kazao: »Čast mi je što sam izabran na ovu dužnost, ali sam svjestan i teških obveza koje su preda mnom. Prvi veliki ispit nam predstoji već kroz nekoliko mjeseci, kad bi Sonćani trebali izglasovati novi samodoprinos. Iskustvo mi govori da ćemo ovu zadaću pozitivno riješiti. Izglasavanjem samodoprinosa osigurali bismo brže ostvarivanje svih planova, koji bi unaprijedili život na selu i samim tim zadržali mlađu populaciju u Sonti. Ukoliko ovu zadaću pozitivno riješimo, utvrdit ćemo listu prioriteta, a nadam se i dobrom prilivu sredstava iz komunalnog dijela općinskog proračuna. U svakom slučaju, moramo raditi i na dovlačenju svježega kapitala u Sontu, a vezano s tim i na otvaranju novih radnih mjesta i kako bismo unaprijedili rad sportskih i kulturnih udruga«.
    Zvonko Tadijan, nositelj liste GG za Sontu, nije bio raspoložen za komentiranje sjednice: »Što da vam kažem, sve ste vidjeli. Plašim se da će se nelogičnost primjene proporcionalnog izbornog sustava na male sredine odraziti na budući rad ovoga Savjeta. Na zbivanja tijekom današnje sjednice moj jedini komentar je da nemam komentara«.
    Marko Šegrt, nositelj liste DSHV-a, pak, kaže: »Iznenađen sam ovakvim ponašanjem socijalista, koji su za ovu sjednicu, čak i u pisanom obličju, osigurali osam glasova, i, ne dopustivši nikakve prijedloge, niti rasprave, tijesnom većinom od potrebnih osam glasova, izabrali nove dužnosnike iz svojih redova, te iz redova SRS, što je, vjerojatno, ustupak radi dobivanja njihova dva glasa, drugim riječima politička trgovina. Bit će dobro, ukoliko svi budemo radili u interesu Sonte, ukoliko ne dozvolimo da prevladaju međustranačke strasti i prepucavanja. U protivnom, za Sontu će to biti četiri izgubljene godine«.                
Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika