Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ce­stom naših pre­da­ka

NOVI SAD – Turistička agencija »Čičo-vec travel« iz Novog Sada s ciljem da razvija kulturu hrvatske nacionalne zajednice organizira jednodnevni izlet pod nazivom »Cestom naših predaka«. Planira se obilazak Srijemskih Karlovaca, Beške, Maradika, Inđije, Novog Slankamena, Starog Slankamena, Novih Banovaca i Zemuna. Prvi ovakav izlet planira se za subotu 30. travnja.
    Polazak na jednodnevni izlet je ispred Kluba umirovljenika »Vladimir Nazor« u Petrovaradinu u 7.30 sati. Prvo zaustavljanje nakon kratkog putovanja je u Srijemskim Karlovcima, mjestu koje svojom historijom ne dozvoljava da ode u zaborav. Prvi spomen Župe datira iz davne 1332. godine da bi ponovo Župa bila ustanovljena 1746. Nadaleko čuveni Karlovački mir iz 1699. godine potpisan je na uzvišenju podalje od centra Karlovaca u drvenoj baraci, baš na mjestu gdje je 1740. godine sagrađena Kapela mira (današnja sagrađena 1817.), s okruglom osnovom i četiri ulaza, kako bi pregovarači mogli ući u isto vrijeme. Kako kažu stručnjaci, Kapela mira je prvi »Okrugli stol« u povijesti.
    Župna Crkva Presvetog Trojstva je iz 1811. godine Nakon stručnog upoznavanja s Karlovcima put nas dalje vodi do Novog i Starog Slankamena, preko Maradika u kojem se nalazi prelijepa Crkva svete Ane i Beške u kojoj je Župa osnovana 1966. godine a Crkva sv. Male Terezije je adaptirana obiteljska kuća – pekara 1966. godine, zatim Inđije, u kojoj barokno-klasicistička Crkva svetog Petra i Pavla odolijeva zubu vremena sve od 1872. godine. Nakon posjeta Novog Slankamena, koji je nastao 1783. godine u kojem će se vidjeti Crkva sv. Mihajla sagrađena 1862., kada je i Župa osnovana, a koju je oslikao Marko Antonioni, za par minuta se stiže do jednog od najznačajnijih fruškogorskih sela, Starog Slankamena, koji je i najistočnija točka.
    Povijest Starog Slankamena doseže sve do prehistorije, sudeći po bogatom arheološkom nalazištu gdje se mogu danas vidjeti ostaci rimskog grada Acuminicum. Još davne 1072. godine na mjestu gdje je danas Stari Slankamen nalazilo se srednjovjekovno utvrđenje koje nije odoljelo zubu vremena, te se mogu vidjeti ostaci zidina. U to vrijeme se prvi puta spominje Župa Stari Slankamen. Crkva sv. Nikole, biskupa, obnovljena je 1759. godine Preko od Slankamena je i ušće dviju prelijepih, velikih i značajnih rijeka, Tise u Dunav. Nezaboravan vidikovac, koji se pruža iz Starog Slankamena, odabrat ćemo za mjesto odmora i prijatnog ručka, na mjestu koje će biti iznenađenje.
    Nakon ovog posjeta cesta će, cijelim putem duž Dunava, izletnike odvesti sve do Zemuna, koji je centar Zemunskog dekanata u kojem je Župa postojala još u vremenu prije Turaka. Nezaobilazna točka je svakako franjevački samostan, a tu je i samostan sestara sv. Vinka Paulskog.
    Župna crkva u Novim Banovcima stara je preko 250 godina i vrijedan je kulturno-historijski spomenik koji je odolio svim historijskim napadima na nju.
    Cijena aranžmana (povratna karta) je 350 dinara. po osobi i odnosi se na troškove prijevoza, a zainteresirani se mogu ja-viti na telefone 064/ 1506722, 064/ 1719991 i 065/ 5330033.               
 D. Č.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika