Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Subotica ima dobre šanse

Stalna konferencija gradova i općina, u okviru projekta BEST, u suradnji sa Slovačkom asocijacijom lokalnih vlasti organizirala je studijsko putovanje u Slovačku od 17. do 22. travnja za predstavnike općina iz Srbije. To je bila prigoda da se predstavnici jedanaest općina iz Srbije, koje imaju partnerske odnose sa slovačkim gradovima, upoznaju s iskustvima slovačkih općina u procesu približavanja Europskoj uniji i razvijaju nove oblike suradnje s partnerskim gradovima.
    Općinu Subotica, koja ima partnerski odnos sa slovačkim gradom Olomoucom, predstavljao je zamjenik predsjednika Općine Petar Kuntić, koji je po povratku iz Slovačke rekao kako su dominantne teme na seminaru bile vezane o ulozi lokalne samouprave u uvjetima kada ona egzistira u EU.
    »To su sasvim neki drugi uvjeti gdje je decentralizacija izražena, gdje lokalne samouprave dobivaju nazad svoju imovinu i gdje ima značajnih novina u samom upravljanju i organiziranju grada, koje se mogu i kod nas primijeniti. To je, primjerice, osnivanje takozvane komunalne policije koja se brine o održavanju reda u gradu u sferi komunalija i koja ima iste ingerencije kao i policija, dakle, može napisati prijavu, može opomenuti, može privesti i na najbolji se način stara o čistoći grada. Zbog toga a vjerojatno i zbog toga što su Slovaci poznati kao veoma disciplinirani narod svi gradovi su besprijekorno čisti«, rekao je po povratku Petar Kuntić.
    Druga iskustva koja bi se mogla primijeniti u Subotici su u svezi s ulaganjem inozemnog kapitala jer su u Slovačku ušla četiri velika koncerna – Peugeot, KIA, Wolksvagen, Hiundai, koji upošljavaju 55 tisuća Slovaka i ostvaruju 25 posto ukupnog izvoza slovačkog gospodarstva.
    »Zašto se to dogodilo baš u Slovačkoj i kako da se mi organiziramo da u sljedećim koracima privučemo velike koncerne na područje gdje mi živimo? Jedan od prvih uvjeta je politička stabilnost u državi, bitno je i da su plaće radnika niže nego na Zapadu ali je odgovor vjerojatno u tome da je Slovačka zakonom regulirala da se porez na dividendu ne plaća«, kaže Kuntić.
    Kakve su šanse Subotice da privuče strana ulaganja? »Iz razgovora s predstavnicima jedanaest općina realna je slika da je Subotica u infrastrukturi daleko iznad prosjeka«, ocjenjuje Kuntić, ali dodaje kako šanse nisu samo na Subotici koja već odavno pripada srednjoeuropskim gradovima.
    »Prvo se mora stvoriti stabilna politička situacija u državi i da se fiskalni sustav uredi tako da garantira određenu stabilnost u gospodarenju i profit. Mislim da će Subotica imati velike šanse postati jedan od prvih gradova koji će doživjeti procvat u oblasti stranih investicija, jer je već i sada, u odnosu na svoju veličinu, grad s dovoljno stranih investicija. Subotica već određene aktivnosti ima, a s donošenjem novog urbanističkog plana riješit će se i pitanje industrijskih zona, ali temeljno je ipak ono – kad stranac uloži da mu je sigurnost zagarantirana a mamac kao i u Slovačkoj može biti da se porez na dividendu ne plaća«.
J. Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika