Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Odložena sjednica SO Subotica

Sjednica SO Subotica koja se trebala održati 26. travnja nije održana jer nije bilo neophodnog kvoruma za rad.
    Razlog odlaganja sjednice je bila nesuglasica koalicijskih partnera DS, SVM i DSHV, oko prve tačke dnevnog reda, tj. prijedloga za formiranje omladinske kulturne fondacije Fokus koja bi funkcionirala pri lokalnoj samoupravi.
    Unatoč neodržavanju sjednice, zahvaljujući ovlaštenjima predsjednika Općine koji po Statutu ima pravo samostalno odlučivati o korištenju proračunskih sredstava, bit će uplaćena pomoć za stradale od poplave u Banatu na zajednički pokrajinski račun u ime subotičke općine 1,4 milijuna dinara.

Apel za pomoć

Povodom katastrofalnih poplava u Srednje-banatskom okrugu, Izvršno vijeće AP Vojvodine donijelo je odluku da otvori poseban podračun radi prikupljanja pomoći ugroženom stanovništvu. Budući da je evakuirano preko 2.000 ljudi, srušeno više stotina kuća, poplavljeno preko 30.000 hektara oranica i veoma veliki broj životinja je uginuo, Izvršno je vijeće odlučilo poduzeti sve mjere da se što prije pomogne ugroženom području.
    Broj podračuna za Pomoć poplavljenim područjima u okviru konsolidiranog računa trezora AP Vojvodine je 840-1326741-09 s pozivom na broj odobrenja model 97 04-581.
    Za pomoć u materijalnim dobrima (hrani, vodi, lijekovima, sredstvima za higijenu, itd) kontakt telefon je 063/582-090.
    U Subotici je za koordinatora za prikupljanje i prosljeđivanje pomoći u Općini imenovan zamjenik predsjednika Općine Petar Kuntić, a može ga se kontaktirati na telefone: 024/556-766 i 024/525-755.

Problem »bijele kuge« u Vojvodini
 
Zamjenik pokrajinske tajnice za demografiju, obitelj i društvenu skrb o djeci László Galambos, u ime Izvršnog vijeća i Pokrajinskog tajništva Autonomne pokrajine Vojvodine, donio je 25. travnja čestitke namijenjene novorođenim bebama, koje će predstavnici ginekološko-akušerskog odjela subotičkog Zdravstvenog centra predati majkama kao znak pažnje. Tijekom posjeta razgovaralo se i o mogućnostima uključivanja i aktivnog sudjelovanja subotičke bolnice u provođenju mjera iz usvojenog Programa demografskog razvoja APV. Naime, u prosincu prošle godine Skupština APV usvojila je Program demografskog razvoja Vojvodine s predviđenim mjerama koje trebaju pridonijeti da se izrazito težak problem demografske situacije, postojeće »bijele kuge«, na neki način ublaži. Ovo je ujedno i prvi takav dokument u Srbiji, a u Programu se, među ostalim, navodi da je rađanje djece u Vojvodini daleko ispod jednostavnog obnavljanja stanovništva, te da je to činjenica koja obilježava demografski razvoj Vojvodine još od sredine prošloga stoljeća. Prema riječima Lászla Galambosa, Pokrajina iz svojih sredstava financira boravak trećeg i četvrtog djeteta u predškolskim ustanovama s 30 postotaka, a ukoliko općine dodaju svoja sredstva, u većem broju općina boravak ove djece u predškolskim ustanovama je besplatan. Te povlastice Pokrajine uživat će oko 5 tisuća djece na teritoriju Vojvodine. U okviru novoizgrađene zgrade Ginekološke klinike u Novom Sadu, krajem godine počet će s radom centar za liječenje problema steriliteta i umjetne oplodnje, budući da veliki broj bračnih parova u Vojvodini ne mogu imati djece. Također, prilikom rođenja drugog djeteta, iz republičkog proračuna, obitelji se izdvaja iznos od oko 70 tisuća dinara, za rođenje trećeg, oko 130 tisuća, a za četvrto dijete oko 170 tisuća dinara.

Nacionalni centar za jezike

Ekonomski fakultet u Subotici 22. travnja je sa Europskim konzorcijem za strane jezike (ECL) iz Pečuha potpisao ugovor o osnivanju Nacionalnog centra za jezike.
    Osnivanjem tog centra realizirat će dio koncepcije Ekonomskog fakulteta koji predviđa internacionalizaciju nastavnog plana i programa te ustanove, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora.
    Centar svoj rad počinje obukom za 40 predavača iz engleskog, mađarskog i njemačkog jezika. Najavljeno je da će se taj centar baviti pripremom studenata i svih zainteresiranih za polaganje različitih stupnjeva ispita iz stranih jezika.

Za nove dobitnike zvanja i priznanja

Povjerenstvo za dodjelu zvanja i priznanja Skupštine Općine objavilo je javni poziv za sudjelovanje u predlaganju građana i organizacija na teritoriju općine Subotica za dodjelu zvanja Počasni građanin i priznanja Pro urbe.
    Pismene prijedloge s obrazloženjem treba poslati ili predati Skupštini općine Subotica, Trg slobode 1, 24000 Subotica, s naznakom za Povjerenstvo za dodjelu zvanja i priznanja, i to do kraja svibnja.

Organska hrana i u »Kolijevci«

Suradnja između Doma za nezbrinutu djecu iz Subotice »Kolijevka«, i Biofarme »Mamužić« iz Ljutova započeta je u ponedjeljak 25. travnja. Vlasnik biofarme Josip Mamužić, dugogodišnji je član udruženja Terra’s, a njegova farma od 20 ha certificirana je 2004. godine od strane inspekcijske organizacije »Organica« kao farma koja proizvodi isključivo organske proizvode.
    Proizvođač Mamužić poklonio je »Kolijevci« oko 150 kg organskog povrća (mrkve, peršuna, krumpira i paštrnaka) te pšeničnog integralnog brašna. Svo povrće i brašno proizvedeno je po strogim propisima organske poljoprivrede.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika