Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ne surađivati s RTV NS dok traje spor

Izvršni odbora HNV-a uputio je pismo svim hrvatskim institucijama, organizacijama i udrugama, u kojem im preporučuje da ne surađuju s predstavnicima RTV Novi Sad, bez obzira radi li se o emisiji na hrvatskom jeziku ili ne, dok se spor HNV-a s RTV Novi Sad ne razriješi.
    U pismu Izvršnog odbora podsjeća se na odluke HNV-a od 19. ožujka 2005. godine, po kojima predstavničko tijelo Hrvata u SiCG ne priznaje postupke RTV Novi Sad koje je ova kuća poduzela u cilju pokretanja emisije na hrvatskom jeziku, bez ikakvih konzultacija i zajedničkog dogovora sa službenim predstavničkim tijelom hrvatske manjinske zajednice. Podsjeća se, također, da pokretanje tzv. emisije na hrvatskom jeziku HNV ne smatra ostvarenjem prava pripadnika hrvatske manjinske zajednice u SiCG na informiranje na vlastitom jeziku, te se ističe kako HNV smat-ra da rješavanje problema s RTV RTV Novi Sad nije niti započeto.
    U pismu se naglašava odluka HNV-a da se zatraži sudska zaštita pripadnika hrvatske zajednice od neravnopravnosti, zbog dosadašnjeg odbijanja RTV Novi Sad da pripadnicima hrvatske manjinske zajednice u SiCG omogući sustavno informiranje na hrvatskom jeziku, sukladno željama, težnjama i zahtjevima predstavničkog tijela hrvatske zajednice.
    Pismo ovakvog sadržaja Izvršni odbor je razaslao nakon što se uredu HNV-a javio veći broj dužnosnika iz hrvatskih institucija, kulturno-umjetničkih društava i udruga, u kojima se traži sugestija glede odnosa prema RTV Novi Sad.
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika