Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ti­ha dis­kri­mi­na­ci­ja

Romi su uvjerljivo najsiromašnija društvena skupina u Vojvodini, a uzroci toga su velika nezaposlenost, veoma niska obrazovna razina romske populacije, i otvorena ili prikrivena diskriminacija Roma.
    Na okruglom stolu, posvećenom položaju Roma u Vojvodini, koji je održan u prošli četvrtak u Skupštini Vojvodine u Novom Sadu, rečeno je da Romi imaju i veoma nisku kvalitetu zdravstvene zaštite i života uopće, pošto najčešće žive u izoliranim naseljima, u blizini deponija smeća, koja su često bez vode i kanalizacije.
VELIKI NATALITET, ALI I MORTALITET: Sudionici skupa istaknuli su i kako svako deseto romsko naselje u Srbiji nema čak ni električnu energiju.
    Siromaštvo Roma je sustavni problem, koji nije povezan samo sa socijalnim uzrocima, već i sa čestim kršenjem ljudskih prava Roma, kroz prikrivenu ili otvorenu diskriminaciju, zaključeno je na okruglom stolu na kojem su bili nazočni predstavnici pokrajinskih i republičkih vlasti, romskih organizacija, kao i međunarodnih organizacija.
    Romi imaju veliki natalitet ali i veliki mortalitet, tako da čak 41 posto romske populacije čine djeca starosti do 14 godina, a svega četiri posto romske populacije starije je od 60 godina.
    Veliki broj porođaja i danas se obavlja u romskim naseljima, bez nazočnosti medicinskog osoblja, veliki broj romske djece nije cijepljen, a kod Roma su veoma česta oboljenja poput tuberkuloze, kožnih bolesti i astme.
NENAKLONJENOST POSLODAVACA: Čak 62 posto Roma nema završenu osnovnu školu, 29 posto ima osnovno obrazovanje, osam posto je završilo srednju školu, a samo 0,3 posto završilo je višu ili visoku školu.
    Pomoćnik pokrajinskog tajnika za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin rekao je kako se u sferi zapošljavanja nad Romima primjenjuje tiha diskriminacija, pošto poslodavci veoma često ne žele zaposliti Rome.
    On je dodao kako se i sami Romi rijetko prijavljuju u evidenciju nacionalne službe za zapošljavanje, a i kada se prijave često izbjegavaju reći da su Romi, već se prijave u evidenciju kao Srbi, Mađari, Rumunji.
    Vasin se založio za provođenje zakona o javnim radovima i ocijenio kako bi kroz taj vid rada mnogo Roma moglo biti zaposleno.
NASILJE I EKSPLOATACIJA: Od ostalih problema, izdvajaju se brakovi između romske djece, neposjedovanje osobnih dokumenata, veliki broj izbjeglih i raseljenih, nasilje nad Romima, seksualno i radno eksploatiranje romske djece, dok je unutar romske zajednice veoma prisutno nasilje nad ženama i uskraćivanje prava djeci na obrazovanje i na zdravstvenu zaštitu, rečeno je na okruglom stolu.
    Ravnateljica Fonda za razvoj Vojvodine Ljiljana Milošević kazala je da državne, nevladine i romske organizacije trebaju iskoristiti trenutak i početi sa sustavnim rješavanjem problema Roma u vremenu kada je proglašena Svjetska dekada Roma.
Beta

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika