Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ustoličen Pa­pa Be­ne­dikt XVI.

Inauguracijskom misom prošle je nedjelje, 24. travnja, ispred bazilike Sv. Petra, kojoj je prisustvovalo oko 500.000 ljudi, počeo pontifikat novog Pape Benedikta XVI. Kardinal Angelo Sodano, novi dekan Kolegija kardinala, dao je Papi palij i ribarev prsten, što označava početak pontifikata prvog pape trećeg milenija, 265. poglavara Rimokatoličke crkve.
SVEČANO MISNO SLAVLJE: Papa Benedikt XVI. prvo je u nedjelju ujutro sišao na grob svetog Petra gdje se pomolio. Misa je počela u 10 sati procesijom 150 kardinala u bazilici Sv. Petra. Angelo Sodano i kardinal Medina Estevez stavili su Papi palij oko vrata, a uz buran pljesak papa Benedikt XVI. je iz ruku Angela Sodana uzeo ribarev prsten i stavio ga na prst. Ribarev prsten, koji prikazuje sv. Petra, kojem je Isus rekao da baci mrežu i ulovi ribu, napravili su i Papi darovali rimski zlatari. Predstavlja papinski autoritet, a služi i kao pečat.
    Svečano misno slavlje u Vatikanu trajalo je dva sata i četrdeset minuta, nakon čega je Papa ušao u »papamobil« i provozao se trgom među vjernicima koje je blagoslovio, uz gromoglasni pljesak i zvukove zvona bazilike Sv. Petra. Nakon mise Papu su pozdravili i brojni svjetski državnici koji su došli u Vatikan, kraljevi, predsjednici i premijeri.
    »Ja, slabi Božji sluga, preuzimam ovaj golemi zadatak. Osjećam da nisam sam, vidim vas, vjernike, i tako ću moći lakše nositi ono što sam ne bih mogao«, rekao je Papa u govoru vjernicima, 35 puta prekidan burnim pljeskom. Pozivajući se na riječi Ivana Pavla II., Papa rekao je mladima: »Nemajte straha«.
    »Sada nemam potrebu prikazati svoj program, to sam već učinio, a bit će i prilike za to. Želim da svojim velikim životnim iskustvom poručim mladima da se ne boje Isusa Krista, da im on neće ništa uzeti, a dat će im sve. Otvorite vrata Kristu i naći ćete pravi život«, rekao je Benedikt XVI., uz ovacije mladih.
    Vjernici su sudjelovali na misi govoreći na grčkom, engleskom, španjolskom, njemačkom, arapskom, kineskom i portugalskom jeziku.
    »Crkva je živa, crkva je mlada«, rekao je papa Benedikt XVI., koji je čovječanstvo prikazao kao izgubljenu ovcu koja u pustinji ne nalazi svoj put i pozvao je cijelu Crkvu da »ljude povede iz pustinje«. Papa je spomenuo i »braću iz židovskog naroda, s kojima smo od davnina povezani«, zauzimajući se za jedinstvo kršćana. Pozvao je sve da se mole za njega, nakon čega je minutama trgom odzvanjao pljesak.
NOVI PONTIFIKAT: Papa Benedikt XVI. razbio je u prvog dana svojega pontifikata sve klišeje koji su postojali o njemu, njemačkom kardinalu Josephu Ratzingeru, kao strogom i točnom čovjeku.
    Benedikt XVI. zakasnio je 45 minuta na audijenciju, na kojoj je primio svoje sunarodnjake koji su došli na inaguralnu misu. Audijencija se održala u dvorani »Pavla VI.«. S pozornice je na njemačkom jeziku, na kojem je stalno govorio, kazao da kasni jer se već »talijanizirao« s obzirom da živi u Italiji »već 23 godine, ali ostajem Bavarac«. Bio je pozdravljen gromoglasnim pljeskom, a potom je priznao da je »molio Boga da ga poštedi te sudbine« da bude izabran za Papu.
    Prema izjavi šefa Ureda za tisak Svete Stolice, Joaquina Navarra Vallsa, na prvo putovanje izvan Italije novi bi Papa mogao otići u Poljsku, u zemlju njegova prijatelja i prethodnika Karola Wojtyle. To znači da bi na svoje prvo putovanje izvan Italije
    Benedikt XVI. mogao otići uskoro, za par mjeseci, pošto je sigurno da će polovicom kolovoza ići u njemački grad Köln na Međunarodni dan mladeži.
    Idućih će dana Benedikt XVI. primati kardinale i biskupe te razmotriti svoje daljnje obveze, kalendar rada. Novi Papa treba potvrditi ili izmijeniti ljude na dužnostima u Svetoj Stolici. Smrću jednog pape i dužnosnici koje je taj papa postavio automatski gube svoj položaj.                       g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika