Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Država pod­u­pi­re au­to­no­mi­ju na­ci­o­nal­nih vi­jeća

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore nove čelnike Hrvatskog nacionalnog vijeća smatra legitimnim, jer je izbor dužnosnika HNV-a unutarnja stvar hrvatske zajednice. Upisom imena nove osobe koja će predstavljati HNV u registar Ministarstva samo je formalnost kojom će se potvrditi glasovanje vijećnika o promjenama u vrhu HNV-a.
    Ovo je izjavio predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović, nakon sastanka s ministrom za ljudska i manjinska prava Rasimom Ljajićem, koji je u utorak 26. travnja u Beogradu primio u nastupni posjet izaslanstvo HNV-a u kojem su, uz Josipa Z. Pekanovića, bili i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk i član Izvršnog odbora Zvonimir Perušić. Posjet je organiziran posredstvom veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu Tončija Staničića, te su uz njega nazočni bili i zamjenik veleposlanika Branimir Lončar i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš. Istoga dana ranije izaslanstvo HNV-a primio je i tajnik Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije Petar Lađević.
POTPUNI KONTINUITET: Predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović upoznao je ministra Ljajića s tijekom i odlukama posljednje sjednice HNV-a, te je ukratko iznio buduće aktivnosti.
    »U razgovoru s ministrom Ljajićem istaknuo sam dosadašnju dobru suradnju HNV-a s državnim tijelima Srbije i Srbije i Crne Gore i rekao sam kako ću nastojati da ta suradnja ubuduće bude još i bolja«, kaže Pekanović. »Provodit ćemo odluke HNV-a i radit ćemo na ostvarenju prava pripadnika hrvatske zajednice po planu koji je od ranije poznat i, što se toga tiče, tu nikakvih promjena neće biti. Rekao sam kako u radu HNV-a nije bilo posebne krize niti razmimoilaženja u koncepciji rada, jer smo u svim bitnim točkama imali jednoglasje. Aktualan nam je problem informiranja na RTV Novi Sad i o tome smo također razgovarali s ministrom, i nadam da će taj problem biti riješen.«
    Veleposlanik Tonči Staničić također se očitovao o kadrovskim promjenama u HNV-u: »Što se tiče budućega rada HNV-a, kontinuitet je potpun, a na svima nama je da se pripremimo za ratifikaciju Sporazuma o pravima hrvatske manjine u SiCG i srpske manjine u Hrvatskoj, u Skupštini SiCG, kako bismo odmah nakon toga formirali Mješoviti odbor za praćenje primjene toga Sporazuma«, rekao je poslije sastanka veleposlanik Staničić.
    Rasim Ljajić je predstavnike hrvatske zajednice i Republike Hrvatske, prema riječima Josipa Z. Pekanovića, upoznao s prijedlozima Zakona o izboru i ovlastima nacionalnih vijeća manjina, ali je dodao da donošenje novog zakona ne treba očekivati ove godine.
INFORMIRANJE NA RTV NOVI SAD: Glede problema koji s informiranjem na RTV Novi Sad ima hrvatska zajednica, ministar Rasim Ljajić je, prema riječima predsjednika Izvršnog odbora HNV-a Laze Vojnić Hajduka, bio izričit:
»Ministar je rekao da će se prije dogoditi da će direktor RTV Novi Sad biti smijenjen, nego što će se taj problem riješiti. On ne vidi drugog načina, nego da se taj direktor smijeni. Ministar je izrazio nelagodu što mu se ovo pitanje stalno iznova postavlja, i danas ovdje, i neki dan u Vijeću Europe, i što taj, kako je rekao, benigni problem već odavno nije riješen. On je rekao da ne shvaća zašto se s tim uopće stiglo dovde. Veleposlanik Tonči Staničić rekao je kako svakako treba učiniti sve da to pitanje ne ostane neriješeno prije najavljenog posjeta premijera Srbije Vojislava Koštunice Zagrebu u rujnu ove godine, jer bi tada to bilo već drugi put da se istom temom opterećuje susret dvojice premijera, što bi onda dobilo drugačiju dimenziju. Veleposlanik Staničić je podsjetio kako je premijer Sanader dva puta telefonom zvao premijera Koštunicu povodom ovog pitanja i sada je zapravo cijela stvar dovedena do apsurda. U Hrvatskom saboru je ratifikacija Sporazuma prošla glatko, velikom većinom glasova, ali bi se, upozorio je veleposlanik, u slučaju da se ovaj problem ubrzo ne riješi, u Saboru moglo postaviti pitanje otkuda pravo Srbima u Hrvatskoj da traže svoju emisiju na HTV-u ako se to pravo uskraćuje Hrvatima u Srbiji«, izjavio je poslije sastanka Lazo Vojnić Hajduk.
    Član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za informiranje Zvonimir Perušić rekao je u Beogradu kako nitko od dužnosnika HNV-a ne može ići izvan okvira koji su određeni jednoglasno usvojenim odlukama HNV-a, a njima se nedvojbeno stavlja do znanja da predstavničko tijelo Hrvata u SiCG postojeću emisiju, koju je mimo HNV-a i suprotno njegovim odlukama pokrenula RTV Novi Sad, ne priznaje kao ostvarenje prava hrvatske zajednice.
    »Slijedeći odluke HNV-a, mi ćemo idućih dana i tjedana o ovom problemu intenzivnije obavještavati javnost i državna tijela u Srbiji i Hrvatskoj, kao i međunarodne institucije«, rekao je Perušić.
PREGOVORI ISCRPLJENI: O problemu informiranja bilo je riječi i u razgovoru s tajnikom Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije Petrom Lađevićem, kojemu je predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk rekao da Hrvati cijene sve napore koji su do sada učinjeni, ali…
    »Mi smo tražili od uprave RTV Novi Sad suradnju, no nakon svega, zaključili smo da su politički pregovori iscrpljeni, da se nije došlo do rješenja i mi pred ljudima iz naše zajednice, pred našim biračima, nemamo pravo na improviziranje«, rekao je Lazo Vojnić Hajduk u razgovoru s Petrom Lađevićem. »To što je RTV Novi Sad formiralo dopisništvo i unutar toga zaposlilo osobu za program na hrvatskom jeziku, mi smatramo neprihvatljivim, jer kao zajednica u tome nismo sudjelovali. Primjereno tome HNV je donio i odluke u pet točaka, a uputili smo i preporuku svim hrvatskim institucijama, organizacijama i udrugama da ne surađuju s RTV Novi Sad dok se problem ne riješi na način koji je primjeren hrvatskoj zajednici.«
    Odgovarajući na primjedbe u svezi informiranja, Petar Lađević je, po riječima sugovornika »Hrvatske riječi«, rekao da ne postoje zakonske osnove za hrvatsku emisiju na RTV Novi Sad, jer u vrijeme kada je donesen Zakon o RTS-u, Hrvati nisu bili priznati kao nacionalna manjina.
    »Tajnik Lađević se složio s tim da emisija koju sada emitira RTV Novi Sad nije legitimna, ali je dodao kako nemaju samo Hrvati problem s RTV Novi Sad, nego da ga imaju i pripadnici ostalih manjina u Vojvodini«, rekao je Josip Z. Pekanović. »On je dodao kako je problem RTV Novi Sad zbog pojedinaca do te mjere eskalirao, da su čak neke redakcije zakinute. To se pitanje mora sustavno riješiti i tajnik Lađević očekuje da će se to dogoditi poslije prestruktuiranja RTV NS u pokrajinski javni servis.«
    Članovi izaslanstva HNV-a izjavili su poslije sastanka kako im je Petar Lađević iznio da nije detaljno upoznat s kadrovskim promjenama u vrhu HNV-a, jer je, kako je rekao, »autonomija manjinskih vijeća apsolutna«. On je također rekao kako nema nikakvih problema da HNV normalno nastavi s radom i nakon kadrovskih promjena, ali da se ta promjena mora registrirati u Ministarstvu, »ukoliko je sve obavljeno u zakonskoj proceduri«.
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika