Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­moć lju­di širo­kog sr­ca

Dobrotvorna zajednica »Amor Vincit« 15. travnja je proslavila punih dvanaest godina svoga postojanja i rada. Tim povodom djelatnici ove udruge željeli su upoznati širi krug čitatelja putem tjednika »Hrvatska riječ« s nastankom i humanitarnim djelovanjem na području Subotice i šire okolice.
    DZ »Amor Vincit« osnovana je 1993. godine. Bio je to stjecaj okolnosti ratnog okruženja i hitna potreba skrbi priliva prognanog hrvatskog življa iz Srijema koga je trebalo prihvatiti, smjestiti, nahraniti, odjenuti i zaštiti.

INICIJATIVA DSHV-a: Inicijativa za tu ulogu potekla je od Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, koji uspijeva okupiti veliki broj dragovoljaca koji se u ulozi aktivista uključuju u taj posao.
    Odaziv tako velikog broja dragovoljaca uvjetuje i organiziran rad kojemu se odmah i pristupilo i to samim osnivanjem DZ »Amor Vincit«, koja je registrirana 15. travnja 1993. godine.
    Izabrana su radna tijela i suradnici za realizaciju pružanja pomoći koja obuhvaća veći broj radnih operacija i gotovo cjelodnevno angažiranje. Osiguravani su radne prostorije i skladišni prostor, te su izrađeni planovi i kriteriji za dodjelu pomoći pojedincima i obiteljima. Nakon toga uslijedilo je, upućivanje zamolbi za donacije ljudima dobre volje kako u zemlji tako i u inozemstvu, rođacima, prijateljima i poznanicima u dijaspori, stranim veleposlanstvima i konzulatima, radnim organizacijama, poljoprivrednim dobrima, crkvenim dostojanstvenicima i drugima.

APELI NAILAZILI NA ODAZIV: S osobitim zadovoljstvom smo konstatirali ubrzo, nakon tog apela, da niti jedan nije ostao bez odaziva. I dan danas kada se toga prisjećamo, ponosni smo i duboko zahvalni svima koji su nesebično pomagali u najtežim momentima ratnog okruženja i ugroženosti velikog broja stradalnika među hrvatskim življem.
    U početku, kada je priliv donacija bio gotovo svakodnevan, bio je angažiran i veliki broj aktivista i veliki broj primatelja pomoći u prehrambenim artiklima, odjeći, obući, lijekovima, ogrevnom materijalu, školskom priboru za djecu.
    Vjerovali smo duboko da ta pomoć neće biti potrebna za dulji period, međutim, nismo očekivali da će Dobrotvorna zajednica u 2003. obilježiti desetljeće svog humanitarnog djelovanja i da se neumorno bori za nastavak rada prema još uvijek velikom broju socijalno ugroženih pojedinaca i obitelji.
    No, situacija je danas u mnogome izmijenjena. Donacije, pogotovo one iz inozemstva, gotovo su u potpunosti prestale. Entuzijazam Dobrovoljne zajednice u pružanju pomoći međutim još uvijek postoji oslanjajući se na skromna sredstva iz proračuna SO Subotica i na ljude širokog srca grada Subotice i okolnih mjesta, kao i neumornim aktivistima koji još uvijek uspijevaju osigurati ako ne novčana sredstva, ali uvijek odjevne predmete, obuću i odjeću.
    Danas, u 2005. godini, »Amor Vincit« još uvijek ima na listi 150 pojedinaca i socijalno ugroženih obitelji koje bez prekida, uz velike napore uspijeva obradovati bar pred najveće kršćanske blagdane Božić i Uskrs, paketima s osnovnim živežnim namirnicama i garderobom.

OSJEĆAJ NEZABORAVA: Dobrotvorna zajednica želi također u tim momentima pružiti osjećaj nezaborava za svoje sugrađane koji su stjecajem okolnosti došli u situaciju da im je pomoć potrebna.
    Dobrotvorna zajednica »Amor Vincit« u čitavom periodu svog djelovanja od 1993. do 2005. godine ima veoma bogat sadržaj rada, svojih poteškoća, neprilika i svojih radosti, na tom putu koji bi trebalo sačuvati od zaborava za povijest življenja i preživljavanja, ostanka i opstanka hrvatskog življa na prostorima Vojvodine.
    Na kraju, za svu skrb iskazanu u ovom periodu djelovanja Dobrotvorne zajednice osjećamo potrebu zahvaliti svim donatorima, dragovoljcima i aktivistima na njihovoj nesebičnoj pomoći sa željom da njihov trud dobije Božji blagoslov i zadovoljstvo u njihovim dušama i srcima.
    Ured Dobrotvorne zajednice »Amor Vincit« nalazi se u zgradi SO Subotica na X. katu, soba broj 126, gdje se dežura od 10 do 12 sati svakog petka u tjednu, na telefon 558-272.
    Naš račun za uplatu eventualnih donacija je 260-0056780016665-73.
Autorica je dugogodišnja predsjednica
Dobrotvorne zajednice »Amor Vincit«

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika