Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 21. 4.

Op­tužbe
Podmladak Pokreta Snaga Srbije je ispred republičke skupštine lijepio plakate protiv Gorana Svilanovića. Na plakatima PSS preko karte Kosova je slika Gorana Svilanovića s albanskom kapom, ali se poruka »Zaustavimo raspad Srbije« zbog kiše razlila. Ta stranka akciju protiv bivšeg ministra vanjskih poslova organizirala je zbog njegovog, kako su naveli, zalaganja za nezavisnost Kosova.
Iz sličnog razloga SRS protiv Svilanovića je podnijela kaznenu prijavu. Goran Svilanović je za B92 kazao da se »ti koji sada prosvjeduju nisu spremni suočiti s katastrofalnim rezultatima politike koju su kreirali ili podržavali posljednjih deset godina a koja je dovela do kraha nacionalne politike na Kosovu.

Is­ključeni
Nacionalno vijeće HDZ-a je isključilo je iz stranke trojicu saborskih zastupnika – Branimira Glavaša, Vladimira Šišljagića i Ivana Drmića.
Branimira Glavaša je Nacionalno vijeće isključilo iz stranke zbog njegove inicijative u vezi s regionalizacijom. Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da se HDZ ne boji problema u Hrvatskom saboru kad je riječ o parlamentarnoj većini te da njegova stranka ima zastupnike u Saboru koji ju podupiru, ali nije htio reći o kome je riječ.

 

PETAK, 22. 4.

Po­pla­ve
Banatska sela Jaša Tomić i Međa potopljena su u naletu vodenog vala iz Rumunjske.
Specijalističke službe nalaze se u tim mjestima kako bi sanirali posljedice, a Vlada Srbije je odobrila interventnu pomoć ugroženom području. Iz poplavljenog područja do sada je evakuirano više od 2.000 ljudi. U mjestu Jaša Tomić ostalo je još oko 500 do 600 ljudi, uglavnom muškaraca, koji će do kraja dana biti raseljeni u okolna mjesta. Komisija za elementarne nepogode Vlade Srbije odobrila je 10 milijuna dinara za interventne potrebe za pomoć i sanaciju poplave. Vlada je uputila i hitan zahtjev Organizaciji Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu za tehničku pomoć u izvanrednim situacijama.

Od­la­ga­nje
Rok za privatizaciju javnih tiskanih medija u Srbiji ističe 22. travnja. Mediji će nastaviti nesmetano raditi iako još nisu usvojene izmjene Zakona o javnom informiranju, kojima bi proces privatizacije tih glasila trebao biti odložen za godinu dana. Ministar za kulturu i medije Dragan Kojadinović očekuje da će zakonske izmjene, koje je Vlada predložila poslije inicijative Nezavisnog udruženja novinara Srbije, biti usvojene na sljedećoj sjednici Parlamenta.
Tiskani mediji, čiji su osnivači država ili lokalna samouprava, odnosno poduzeća u pretežito državnoj svojini, nastavit će raditi kao i do sada dok ne bude produžen rok za njihovu privatizaciju, rekao je Kojadinović.

subota, 23. 4.

Pro­nađen
Najtraženiji hrvatski bjegunac, uz Antu Gotovinu – Hrvoje Petrač – u Izraelu je. Petračevo boravište javnosti je potvrdio predsjednik Republike Stjepan Mesić.
Utvrđeno je da je njegovo boravište u Izraelu i sad su poduzete sve potrebne mjere da ga se dobije u Hrvatsku, izjavio je predsjednik Mesić novinarima. Kakve mjere, ne zna se – jer nitko od službenih izvora ne želi komentirati situaciju oko Petrača. Navodno je lociran djelovanjem obavještajnih službi, a izraelskim je vlastima putem Interpola dostavljena dokumentacija o procesu vezanom uz otmicu sina generala Vladimira Zagorca, u kojem je Petrač osuđen na šest godina zatvora.
Isto tako neslužbeno i navodno, Petrač je već u Izraelu pokrenuo postupak dobivanja i državljanstva i političkog azila. Zahtjev za azilom temelji na činjenici da su ga u pismu Europskoj uniji politički vrh, predsjednik i premijer označili vođom organiziranog kriminala i pomagačem u bijegu generalu Anti Gotovini.

NEDJELJA, 24. 4.

Ja­se­no­vac
Komemoracijom i polaganjem vijenaca kod spomenika »Cvijet« u Jasenovcu je obilježena 60. obljetnica proboja logoraša iz jasenovačkog logora u nazočnosti visokih državnih dužnosnika, preživjelih logoraša i brojnih izaslanstva.
U ime preživjelih logoraša okupljenima se obratila Pave Perišić Molnar, u ime Savjeta javne ustanove Spomen područja Jasenovca Slavko Goldstein, a u ime hrvatske Vlade predsjednik Ivo Sanader.

Neće
Ibrahim Rugova ponovio je da se neće sastati s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, usprkos međunarodnim pritiscima.
Uoči odlaska u Brisel, predsjednik Kosova Rugova je u izjavi novinarima na prištinskom aerodromu ponovio da je spreman razgovarati s Tadićem na nekoj međunarodnoj konferenciji na kojoj bi sudjelovali predstavnici svih susjeda Kosova, koji ne bi imali pravo veta. »Ne mijenjam stavove«, kazao je kosovski predsjednik.

PONEDJELJAK, 25. 4.

Pavković
Haški optuženik, umirovljeni general Vojske Srbije i Crne Gore Nebojša Pavković dragovoljno je, u pratnji srpskog ministra uprave i lokalne samouprave Zorana Lončara i liječnika s Vojno-medicinske akademije u Beogradu, otputovao najprije u Rotterdam, gdje će se obaviti liječnički pregled, a nakon toga u Den Haag.
Vlada je najavila da će na prvoj idućoj sjednici donijeti odluku o davanju potrebnih jamstava kako bi Pavković na slobodi dočekao početak suđenja te o pružanju pomoći njegovoj obitelji. Pavkovića haška optužnica tereti za ratne zločine počinjene na Kosovu 1999. godine.

Iz­vo­di­vost
Ministri vanjskih poslova Europske unije potvrdili su pozitivnu ocjenu Studije o izvodljivosti koju je dala Europska komisija. Šefovi diplomacija Europske unije podržali su povoljan zaključak Europske komisije o spremnosti Srbije i Crne Gore da stupi u pregovore s EU o sklapanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Uniji. Predstavnici vlasti u Beogradu su čak i prije donošenja same odluke priopćili da to znači korak bliže Europi. Ministri vanjskih poslova Unije su od Europske komisije zatražili da što prije pripremi početak pregovora o sklapanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore Europskoj Uniji.

 

utorak, 26. 4.

TV No­vi Sad

Koordinatorica manjinskih nacionalnih vijeća u Vojvodini Ana Tomanova-Makanova najavila je kako će pokrajinske vlasti predložiti početkom svibnja Upravnom odboru RTS-a vršitelje dužnosti za uprav-ljačke strukture u RTV Novi Sad.
Kako javlja Beta, ona je rekla na konferenciji za novinare kako je to dogovoreno na nedavnom sastanku predstavnika pokrajinskih vlasti, manjinskih nacionalnih vijeća, rukovodstva RTS-a i republičkog Savjeta za nacionalne manjine.
Zadatak novog rukovodstva RTV Novi Sad bit će dovršiti diobnu bilancu u RTS-u kako bi bili stvoreni uvjeti za transformaciju RTV Novi Sad u pokrajinski javni radio-difuzni servis.
Tomanova-Makanova optužila je sadašnje rukovodstvo RTV Novi Sad da radi bez programske sheme, koncepcije i uređivačke politike, ocjenjujući kako su programi na manjinskim jezicima tretirani kao »drugorazredni programi«.
Napominjući kako je svjesna brojnih problema RTV NS, naslijeđenih iz proteklog desetljeća, ona je ocijenila, međutim, kako se i skromnim sredstvima ne postupa po istim kriterijima i kako su manjinske redakcije i time zakinute.
Tomanova-Makanova je ocijenila kako RTV Novi Sad treba biti ne samo nositelj informiranja na jezicima manjina, već i kulturnog, nacionalnog, jezičnog i vjerskog identiteta manjinskih nacionalnih zajednica u Vojvodini.
Prema njenim riječima, zbog uništenja predajnika u NATO bombardiranju 1999. godine, Radio Novi Sad čuje se na svega trećini teritorija Vojvodine. TV Novi Sad, posebice Drugi program koji emitira program na manjinskim jezicima, također se ne vidi u svim dijelovima Vojvodine.
Ona je ukazala i kako je, zbog nemogućnosti isplaćivanja honorara, uništena dopisnička mreža manjinskih redakcija po Vojvodini, kao i da te redakcije nemaju mogućnost niti angažirati vanjske suradnike, niti zaposliti mlade novinare.

srijeda, 27. 4.

Pri­mjer
Vlasti Srbije i Crne Gore sada će usmjeriti sve snage na pronalaženje i uhićenje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, najavio je ministar za ljudska i manjinska prava SiCG Rasim Ljajić koji je ujedno i nacionalni koordinator za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).
»Po svaku cijenu želimo izbjeći situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska zbog Ante Gotovine da zbog jednog čovjeka bude zaustavljen put prema europskim integracijama«, izjavio je Ljajić u intervjuu kojega je objavio sarajevski »Dnevni avaz«. Ljajić je ocijenio kako je politika Europske unije prema Hrvatskoj kakva se sada primjenjuje zbog slučaja Gotovina zapravo poruka svim zemljama regije a posebice kada je u pitanju uhićenje Mladića i Radovana Karadžića, što je zadaća koju trebaju obaviti SiCG i Bosne i Hercegovina.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika