Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­vat­ski sti­jeg na Sje­ver­nom po­lu

Unazad nekoliko tjedana spektakularno je najavljivan pokušaj hrvatskog ronioca na dah Kristijana Kike Curavića da u polarnim uvjetima Sjevernog pola, postavi novi svjetski rekord u ronjenju ispod leda. U ponedjeljak 18. travnja u 15 sati po lokalnom vremenu na temperaturi od -18 stupnjeva Kike je zaronio u vodu koja je bila 2 stupnja ispod ništice i ostvario svoj naum. Postavio je novi svjetski rekord u ronjenju ispod leda, dosegnuvši dubinu od 51,2 metra, a u znak proslave ovog hvale vrijednog trenutka za hrvatski i svjetski ronilački sport ekspedicija u Curavićevoj pratnji postavila je hrvatsku zastavu u led Sjevernog pola.
    Za obaranje svog starog svjetskog rekorda, postavljenog 4. travnja 2004. godine u norveškom jezeru Djupvatnet na dubini od 50 metara, ovoga puta mu je trebalo 1 minuta i 34 sekunde, za koje je vrijeme uspio dosegnuti rekordnu dubinu već pri prvom pokušaju.
OSVOJENO PODMORJE SJEVERA: U kratkoj izjavi koju je dao poslije postavljanja novog svjetskog rekorda Kristijan Kike Curavić je izjavio kako je ovo velika stvar za njega osobno, i za Hrvatsku. Uspješnim zaronom na dubinu od 51,2 m nije samo postavljen novi svjetski rekord, već je uspješno osvojeno i podmorje Sjevera.
    Kristijan »Kike« Curavić je rođen 1974. godine na Krapnju, jednom od najmanjih jadranskih otoka koji se nalazi u šibenskom arhipelagu. Ovaj otok je poznat po izuzetno maloj stopi naseljenosti, ali i velikoj tradiciji ronilačkog sporta koja datira još iz 1522. godine, o čemu postoje i autentični zapisi, i što je pravi kuriozitet, njegovo tlo je svega jedan metar iznad razine mora.
POMICANJE LJUDSKIH MOGUĆNOSTI: Prvi kontakt s podmorjem Kike je započeo već u svojoj petoj godini, kada je na dar dobio svoju prvu masku i dihalicu, da bi već s deset godina mogao izdržati 3 minute na dubini od 15 metara. U jedanaestoj godini s obitelji se preselio u Oslo, gdje je nastavio s ronilačkim treninzima i u 14. godini već je mogao izdržati 4 minute na dubini od 20 metara.
    Inspiriran legendarnim filmom »Duboko plavetnilo«, o životu svjetskog rekordera Jaquesa Mayola, u svojoj 15. godini Kristijan je uspio zaroniti prvi puta na dubinu od 50 metara, postajući tako neraskidivo vezan za dubinu vodenih površina, neovisno radilo se o moru ili jezeru.
    Od tog trenutka usmjerenje njegovog života je postala želja za pomicanjem ljudskih mogućnosti u vodenom svijetu, a njegova specijalnost ronjenje ispod leda. Kulminacijske trenutke svoje dosadašnje karijere postigao je postavljanjem svjetskih rekorda 2004. u Norveškoj i sada, 18. travnja na Sjevernom polu.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika