Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gla­zbe­na po­sve­ta Mići Ku­nu

U Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi u subotu 16. travnja održan je koncert Velikog tamburaškog orkestra Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Rume, a u povodu 86. obljetnice rada Društva. Koncert je između ostalog bio posvećen i sjećanju na pokojnog Mihajla-Mišu Kuna, dugogodišnjeg i počasnog predsjednika rumskog Društva.
    Naziv subotnjeg koncerta bio je »Sto rumskih tamburaša« jer su pokraj orkestra HKPD »Matija Gubec« nastupili i članovi Gradskog tamburaškog orkestra »Branko Radičević« pod ravnateljstvom Boška Bogičevića, te članovi Rumskog tamburaškog orkestra »Plavi čuperak« pod ravnateljstvom Vesne Gulan i Nedeljka Patkovića. Ovo je bilo prvi puta da su sva tri velika rumska tamburaška orkestra, čije postojanje ovaj grad čine jedinstvenim, nastupila zajedno, što predstavlja dokaz uspješne i zdrave suradnje.
VELIKI BROJ GOSTIJU: Pored njih Rumljanima su se predstavili i vokalni solisti: Vera Svoboda, čuveno ime starogradske i tamburaške glazbe, Marija Benčić, Katarina Atanacković, Dušan Stupar i Bogdan Dejanović. Večer je otvorena sa skladbom »U Rumi na Bregu«, koju je napisao Sava Vukosavljev i posvetio je svojem velikom prijatelju Miši Kunu. Ovu skladbu zajednički su izveli tamburaši »Matije Gupca« i »Branka Radičevića« pod dirigentskom palicom Boška Bogičevića. Nakon toga gostima se u ime domaćina obratio predsjednik HKPD »Matija Gubec« Zlatko Kolarić, koji je pozdravio sve nazočne goste među kojima su bili i Ljiljana Savić načelnica društvenih djelatnosti SO Ruma, Srđan Nikolić predsjednik Općine Ruma, Branimir Lončar ispred Veleposlanstava Republike Hrvatske u Beogradu, Boško Radijelović i Boris Vujić župnik i đakon Katoličke crkve u Rumi, Branislav Popović protojerej SPC u Rumi te predstavnici hrvatskih kulturno-umjetničkih društava iz Srijema i Vojvodine – HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora, HKUD »Tomislav« iz Golubinaca, HKPD »Stjepan Radić« iz Novog Slankamena, HKC »Srijem« iz Srijemske Mitrovice i predstavnici KUD »Hunjadi Janoš« iz Rume. Manifestaciji su bili nazočni i gosti iz Hrvatske – Stjepan Đurković, ispred Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije te Julije Nikoš i Frano Dragun, predsjednik i generalni tajnik Hrvatskog tamburaškog saveza.
BOGAT GLAZBENI PROGRAM: Poslije uvodnih pozdrava na scenu su stupili i članovi tamburaškog orkestra »Plavi čuperak« i svi zajedno izvode poznatu tamburašku pjesmu »Divan je kićeni Srijem« pod ravnateljstvom Vesne Gulan a u vokalnoj izvedbi soliste Bogdana Dejanovića. Dirigentsku palicu nakon toga preuzima dirigent i umjetnički rukovodilac VTO »Matija Gubec« i orkestri izvode dvije njegove skladbe »Rumo lepotice« i »Moj kićeni Srijem« koje je otpjevao Dušan Stupar. Zatim na sceni ostaju samo tamburaši HKPD »Matija Gubec« i izvode skladbe: »Elegija o Kolariću« Josipa Kaplana, »Koncertni alegro za tambure« Ivana pl. Zajca, »Proljetno jutro« Josipa Jurce i »Osijek je duša duše moje« Julija Njikoša koju je otpjevala Marija Benčić. S tim skladbama su nastupili i prošle godine na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku, prvi put nakon deset petnaest godina i osvojili srebrni plaket. Riječ je zatim uzeo Julije Njikoš i nazočne podsjetio da su rumski tamburaši jedni od osnivača Hrvatskog tamburaškog saveza te se veoma pohvalno izrazio o njihovom radu da bi potom Frano Dragun uručio srebrne plakete osvojene na prošlogodišnjem osječkom festivalu dirigentu Josipu Jurci i predsjedniku Društva Zlatku Kolariću.
    Publici se predstavila i Katarina Atanacković s pjesmama »Crveni šal« i »Za kim« da bi se poslije toga kao na vrpci vrtjele skladbe: »Tanane žice moje tambure« i »Ej, svirači« Josipa Jurce, »Tena« J. Ivankovića, »Svirci moji« Siniše Leopolda, »Priznala sam sebi« i »Ljubav mi srce dodirne tek« Vlatke Kulišić kao i dvije pjesme Marka Nešića »Žabaljka« i »Ej, čim sam usto« a s pjesmama mijenjali su se i vokalni solisti Marija Benčić, Dušan Stupar i Bogdan Dejanović. Na kraju, a kao šlag na tortu, nastupila je i Vera Svoboda. Ona se predstavila s dva spleta »Srijemska razglednica« i »Sa slavonskih sokaka« koje je aranžirao Julije Njikoš, te sa skladbama »Život je lijep«, »Pastirče mlado i milo« i »Blijedi mjesec«, koje je također priredio i aranžirao Njikoš. Na posljetku svi solisti su zajedno otpjevali lijepu starogradsku pjesmu »Na te mislim« s kojom je ovaj izuzetan i jedinstven koncert.
    Nastup rumskih tamburaša gledalo je preko 900 posjetitelja, a nazočnost brojnih gostiju među kojima ponajviše treba istaknuti Veru Svobodu, Julija Nikoša i Franu Draguna govori samo za sebe. Izvanredan ugođaj upotpunio je i sjajni voditelj Boško Negovanović koji je u kratkim stankama između pjesama prepričavao dogodovštine i anegdote rumskih brežana i pokojnog Miše Kuna. Ovaj svojevrsni spektakl snimale su i kamere TV Novi Sad i Srijemske televizije. Na kraju je za sve učesnike programa i brojne goste u prostorijama HKPD »Matija Gubec« na Bregu priređena prigodna večera.

Nikola Jurca

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika