Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Titraji izuzetne crtačke vještine

Prošlog petka, 15. travnja u galeriji »Likovni susret« u Subotici otvorena je izložba crteža i grafika subotičke umjetnice Katarine Tonković Marijanski. Prilikom otvorenja o radovima slikarice govorila je ravnateljica galerije Olga Šram koja je istaknula kako je izložba dugo pripremana u zgradi i instituciji u kojoj je Tonković Marijanski radila.
    »Izložba je formirana veoma teško zato što se djela Tonković Marijanski nalaze većinom u Hrvatskoj – na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i Muzejskom prostoru »Klovićevi dvori« u Zagrebu, zatim u Gradskom muzeju u Subotici, zavičajnoj galeriji »dr. Vinko Perčić«, Umjetničkoj koloniji »Bucka Gányó«, Umjetničkoj koloniji »Nyárádi« kao i u privatnim zbirkama.
IMAGINARNI PEJZAŽI: Izložba Katarine Tonković Marijanski sastoji se od 35 radova i ima nekoliko segmenata. Najznačajniji dio čine precizni imaginarni pejzaži rađeni tušem ali i u tehnici bakropisa i pastela. Rad ove umjetnice reprezentiran je i djelima koji na platno uvode ljudsku figuru, koje je sama umjetnica nazivala »skrivalice«. To su ženski likovi u zgusnutoj strukturi djela ogromne unutarnje dinamike, za koje se smatra da su autoportreti. Izložbu formira i grupa radova nastalih za vrijeme studija na Akademiji – grafika malih formata, monotipija, studija figura i akta. Posjetitelji izložbe također mogu vidjeti i seriju portreta rađenih u tehnici olovkom a nastalih na kolonijama koje je Tonković Marijanski posjećivala. Posebnu zanimljivost čine ona djela rađena kao povelja za nagradu istaknutim sugrađanima u oblasti kulture »dr. Ferenc Bodrogvári«.
    Izložbu prati i katalog djela u koji je uključen tekst povjesničara umjetnosti Bele Durancija iz 1989. godine objavljen u »7 nap«-u a povodom samostalne izložbe Katarine Tonković Marijanski u subotičkoj galeriji »Francer«, pod nazivom »Cvjetna bašta doslućivanja«.
ŽIVOT I DJELO: Katarina Tonković Marijanski rođena je u Subotici 24. prosinca 1947. godine. U Subotici pohađa osnovnu i Učiteljsku školu. Akademiju likovnih umjetnosti upisuje u Zagrebu 1972. a završava u klasi profesora Ante Kuduza 1976. kao diplomirani grafičar – slikar.
    Neposredno po svršetku studija, zapošljava se u galeriji suvremenih umjetnosti »Likovni susret« u Subotici. Nakon dvije godine rada napušta ustanovu i posvećuje se obitelji. U »Likovni susret« vraća se 1984. godine gdje u kontinuitetu radi do svoje smrti 17. srpnja 2001. godine.
    U »Likovnom susretu« obavljala je poslove kustosa i voditeljice Dokumentacijskog centra umjetničkih kolonija Jugoslavije punih dvadeset godina. Za to vrijeme ostvarila je niz značajnih izložbi i kataloga posebice obrađujući i izučavajući djelatnost i stvaralaštvo likovnih kolonija. Najuspješniji njezini projekti bili su: rad na monografiji »Likovni susret 1962.-1987.«, Adresar umjetničkih kolonija Jugoslavije« – jedina publikacija te vrste u zemlji, objavljen 1986., manifestacija i stručni skup »Grafičke kolonije i grafičke radionice Jugoslavije«, 1989. godine, »Kiparske kolonije i simpoziji Jugoslavije 1961.-1991.«, posljednja velika »jugoslavenska« izložba koja je pokraj galerijskih formata predstavila i skulpture u prostoru.
    Dala je nezaobilazan doprinos djelatnosti ustanove te kao predsjednica Koordinacijskog odbora umjetničkih kolonija Jugoslavije i radu kolonija, posebice u Vojvodini i u subotičkom okruženju. Kao djelatnica u kulturi bila je angažirana na više planova – članica umjetničkih savjeta udruženja (SULUJ i SULUV), članica brojnih žirija, organizatorica humanitarnih aukcija, pružala pomoć mladim umjetnicima i studentima. Likovno je uredila i dizajnirala veći broj kataloga i publikacija.
    Iako je ostvarila niz stručnih posjeta kolonijama, kao stvaralac boravila je samo u nekima: u koloniji »Likovnog susreta« u Grožnjanu u Istri 1985., 1986., 1989., u Likovnoj koloniji Počitelj 1987., Umjetničkoj koloniji »Bucka Gányó« u Subotici od 1993. do 1996., Umjetničkoj koloniji »Njaradi« u Ruskom Krsturu od 1997. do 1999., Međunarodnoj grafičkoj radionici u Miškolcu u Mađarskoj 1997. i u likovnoj koloniji u Totovom Selu 2000. godine.
    Ostvarila je nekoliko samostalnih izložbi: 1986. prezentaciju u Gradskoj knjižnici u Subotici, 1988. u Osijeku zajedno s Ivanom Jandrićem, 1989. u Galeriji Francer u Subotici, 1994. u Klubu Gerontološkog centra u Subotici. Izlagala je na brojnim skupnim izložbama u Subotici, u više gradova u zemlji, te u Mađarskoj i Hrvatskoj. Bila je član Saveza udruženja likovnih umjetnika Vojvodine (SULUV).
    Izložba ove umjetnice intresantnog senzibiliteta i izuzetnog stvaralačkog talenta je otvorena do 15. svibnja.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika