Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ze­mlja je naš je­di­ni pla­net

Danas, 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje, veliki međunarodni ekološki praznik, koji se u svim državama širom svijeta obilježava raznim manifestacijama čiji je primarni cilj da ukažu na opće društveno zalaganje u očuvanju životne sredine. Na ovaj dan, ekološki svjesni aktivisti upozoravaju nas na mogućnost pogubnog kraja planeta Zemlje. Nestaju šume, smanjuje se biološka raznovrsnost, zagađuju se voda, zrak i tlo, sve su vidljiviji efekti staklenog vrta… Ovogodišnji moto ove manifestacije je »Zaštitimo našu djecu i našu budućnost«.
    Već 35 godina unazad 22. travnja pokušava se angažirati što više ljudi da na Dan planeta Zemlje daju svoj stvarni ili simbolični doprinos zaštiti okoliša. Svih ovih godina ulažu se napori da narušeno zdrav-lje našeg planeta ne pogoršamo daljnjom nebrigom za globalno stanje Zemlje. Postavite si pitanje jeste li i koliko minuta uložili u zaštitu okoliša….
    Djelujući pod poznatim motom: »Misli globalno, djeluj lokalno!«, u Seattleu (SAD) oformljena je mreža »Earth day«, koja okuplja sve nevladine udruge, ustanove i pojedince koji žele, mogu i hoće dati svoj doprinos, prije svega, u podizanju svijesti o potrebi zaštite okoliša. Proteklih je godina, širom svijeta uz obilježavanje 22. travnja bilo angažirano oko 500 milijuna ljudi. Želja je mreže Earth day da se ta brojka ove godine poveća na oko 550 do 600 milijuna ljudi.
    Ne postoji specijalno određena organizacija za proslavu 22. travnja, već je svatko dobrodošao da svoje ideje o očuvanju planeta Zemlje podijeli s drugima.                                                g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika