Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čaro­li­ja dječjeg fol­klor­nog stva­ra­laštva

Godišnji koncert dječjih folklornih grupa Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« pod nazivom »Jura, Jura u zelenju, a mi mladi u veselju« održan je 17. travnja u subotičkoj Dvorani sportova. Tribine su bile ispunjene brojnom publikom koja je pljescima iskazivala zadovoljstvo tijekom nastupa folklornih grupa. Brojnost publike na koncertu i brojni, dugotrajni pljesci, bili su prije svega izraz podrške mladosti i perspektivi Folklornog odjela Centra »Bunjevačko kolo«, ali i starijim grupama koje su nastupile na koncertu.
    Publika je na koncertu mogla vidjeti rezultate pedagoškog rada s djecom koji se njeguje u HKC »Bunjevačko kolo« prilikom uvježbavanja repertoara koji je primjeren njihovom uzrastu i senzibilitetu, a prikazano dječje folklorno stvaralaštvo odnosi se na pjesmu, ples, glazbu i običaje. Dječje folklorne grupe prikazale su bogat folklorni program od dječjih pjesmica, igara, pa do ozbiljnih plesova, a na koncertu je svirao Tamburaški orkestar Centra »Bunjevačko kolo« pod ravnanjem Marinka Kujundžića i Ivana Piukovića.
    Program koncerta je otpočeo nastupom prvog folklornog ansambla Centra s pjesmom »Podižemo se«, a zatim je pripremna grupa izvela pjesme i plesove Bunjevaca. Starija plesačka skupina koja radi u Starom Žedniku predstavila se spletom mađarskih igara, nakon čega se predstavila dječja grupa Folklornog odjela s dječjim pjesmama i plesovima Međimurja. Koncert se nastavio nastupom pripremne grupe koja je izvela pjesme i plesove Zagorja, a potom je mlađa grupa iz Starog Žednika izvela dječje pjesme i plesove Međimurja. Uslijedio je nastup dječje grupe s igrama iz Ukrajine, te nastup pripremne grupe koja je izvela vlaške igre, a zatim su uslijedile dječje pjesme i plesovi Slavonije u izvedbi dječje grupe, a prije pauze u programu, grupa iz Starog Žednika se predstavila koreografijom »Međimurski svatovi«. Nakon kraće pauze, publika je prvo mogla vidjeti pjesme i plesove Šokadije u izvedbi pripremne grupe, nakon čega su najmlađi izveli dječje igre i pjesme Slavonije. Raznovrstan program se nastavio kolom »Rokoko« u izvedbi starije grupe iz Starog Žednika, a potom su se opet predstavili najmlađi, izvedbom ženskih mađarskih igara. U nastavku programa uslijedio je nastup pripremne grupe s koreografijom »Banatski motivi«, nakon čega je prvi ansambl izveo »Bunjevačko momačko kolo«, a na koncu koncerta sve grupe su nastupile zajedno, prikazom jurjevskih pjesama iz kajkavskih krajeva.
    Godišnji koncert dječjih folklornih grupa pokazao je da Folklorni odjel HKC »Bunjevačko kolo« glazbom, plesom i pjesmom prezentira folklornu baštinu koja je sastavnica hrvatskog kulturnog identiteta. Prikazani su raznoliki slojevi pučke kulture, a i ovaj koncert je potvrda da Folklorni odjel Centra svojim radom čini folklornu predaju i običaje dinamičnim i aktivnim. Nakon završenog koncerta svoje zadovoljstvo nije krio umjetnički voditelj Folklornog odjela Centra Davor Dulić, ističući da je koncert bio spoj mladosti, mašte i energije, što je publika znala prepoznati. Pored Davora Dulića, folklorne grupe su za ovaj nastup pripremali Marina Matković, Hajnalka Sič, Jelica Bukvić i Aleksandra Lipozenčić, a na koncertu se vidjelo da njihov rad na najbolji način oživljava i prenosi folklornu građu.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika