Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pje­sme ko­je sla­ve Go­spo­di­na

Katedralni zbor »Albe Vidaković« je i ove godine u Katedrali svete Terezije Avilske u Subotici, 15. travnja, održao svoj tradicionalni Uskrsni koncert. Ovo je bio njihov jubilarni, petnaesti po redu koncert ovakvog tipa, a važno je podsjetiti da je u prošloj godini zbor proslavio još jedan jubilej – 30 godina svojega postojanja.
    Prije početka koncerta zbor se zahvalio svima koji već dugi niz godina prate njihove nastupe. Program koncerta bio je koncipiran u dva dijela. U prvom dijelu nastupili su ženski i mješoviti sastavi katedralnog zbora »Albe Vidaković«, dok je drugi dio koncerta bio rezerviran za nastup Subotičkog tamburaškog orkestra i potom zajednički nastup. Tamburaški orkestar na čelu s umjetničkim rukovoditeljem Stipanom Jaramazovićem nastupio je pod dirigentskom palicom Zorana Mulića, dok je zborom dirigirala zborovođa s. Mirjam Pandžić.
ZBOR U PRATNJI ORGULJA: Repertoar koji je zbor u prvom dijelu koncerta izvodio sastojao se od 7 kompozicija. Nastup su otpočeli s dijelom iz »Cithara octochorda« 1757. »Nek mine Majko…«. Potom su nastavili s djelima I. Kokota »Antifona s otoka Krka«, B. Antonića »Zemlja uzdrhta«, M. Asića »Ps. 136 – Vazmeni psalam«, A. Vidakovića »Svet i blagoslovljen« iz II. Mise, M. Lešćana »O, čovječanska hrano«, da bi ovaj dio nastupa okončali s kompozicijom K. Odaka »Hvali dušo moja Gospoda«. Tijekom izvedbe ovih djela, zbor je na orguljama pratio mr. Kornelije Vizin.
    Nakon toga na scenu je stupio Subotički tamburaški orkestar. Članovi orkestra su vođeni ravnanjem Zorana Mulića izveli tri skladbe. Nastup su otpočeli djelom A. Vidakovića »Fantazija i fuga u f-molu«, a potom je uslijedio »Tužni valcer« finskog kompozitora J. Sibeliusa. Instrumentalni dio drugog dijela koncerta okončali su uvertirom iz opere »Kradljiva svraka« G. F. Händela.
ZAJEDNIČKI NASTUP: Vrhunac koncerta svakako je bio zajednički nastup mješovitog zbora »Albe Vidaković« i Subotičkog tamburaškog orkestra. Ovi glazbeni ansambli surađuju još od davne 1986. godine a sljedeće godine slave 20 godina zajedničkog nastupanja, što će sigurno biti prigoda koju će iskoristiti da nas još jednom, tada jubilejski osvjedočeni, u najblistavijem harmonijskom sazvučju veličanstveno povedu u svijet duhovne, ali i sakralne glazbe. Ovog puta zajedničkim snagama izvedene su skladbe B. Marcella »Nebesa silna pjevaju« i G. F. Händela »Raduj se Majko Kraljice«.
    Na samom kraju koncerta, uz poziv da im se i publika pridruži, zbor je izveo crnačku duhovnu pjesmu prepjevanu na hrvatski jezik pod naslovom »Ostani s nama« čiji su stihovi, pokraj duhovnog sadržaja, postali i svojevrsna potvrda svih gostiju koji su s njima pjevali, da će i ubuduće ostati s njima tj. da će otvorenog srca i s radošću, rado dolaziti na nastupe ovoga zbora.
    Nakon koncerta uspjeli smo porazgovarati s ravnateljicom katedralnog zbora »Albe Vidaković«, s. Mirjam Pandžić. Ona je istaknula kako su za ovaj nastup, kao i za mnoge prijašnje, odabrali prigodne pjesme koje su prije svega vedre i vesele i koje slave Gospodina napjevima »Aleluja«. »Mi smo bili prvi koji su počeli organizirati ovakve koncerte i od tada uvijek pokušavamo obilježiti jubileje na poseban način«, zaključila je s. Pandžić.
    Katedralnom zboru i tamburašima možemo poželjeti puno sreće u radu, te da nam u budućnosti osiguraju još mnogo ovakvih koncerata i jubileja.

 D. Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika