Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svečani dan u Be­re­gu

BAČKI BREG – U nedjelju, 17. travnja, u Crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Bačkom Bregu tridesetero mladih je primilo svetu Potvrdu, odnosno Krizmu. Uz domaćina velečasnog Davora Kovačevića  na misi su sudjelovali i biskup Subotičke biskupije Ivan Penzeš, biskupov tajnik Slavko Večeraj, velečasni iz Bezdana Mihalj Zolić i kateheta iz Bačkog Monoštora Stipan Periškić. Biskup Ivan Penzeš je održao svečanu homiliju u kojoj je posebno napomenuo krizmanicima da ne zaborave ovaj svečani dan i da ne zaborave svetkovati dan Gospodnji, jer, nažalost, mnogi se Boga i crkve sjete samo u bolesti. Nakon svečane homilije biskup je podijelio svetu Potvrdu. Na kraju svete mise, biskup se zahvalio vlč. Davoru Kovačeviću, što je za ovaj sveti čin lijepo pripremio djecu, te se zahvalio svima prisutnima. Nije mogao, a da ne spomene, da mu je veoma drago što su krizmanici bili u svojim šokačkim narodnim nošnjama, jer kako kaže »ni jedan kreator ne može nadmašiti tu ljepotu«.                                      Z. G.

 

Iz plastenika somborske uljare »Sunce«
Stiglo rano povrće

SOMBOR – Iz novosagrađenih plastenika Fabrike ulja i biljnih masti »Sunce« u Somboru ovih dana je stiglo prvo rano povrće. Proizvodnja povrća u ovom plasteniku je specifična, jer se biljke razvijaju na supstratu u lončićima, sustavom navodnjavanja »kap po kap«. Sustav ishrane i navodnjavanja je kompjutoriziran, što uz automatsko reguliranje klimatskih uvjeta u plasteniku osigurava proizvodnju ekološki zdrave hrane, uz minimalnu uporabu pesticida.
   Za izgradnju plastenika na površini od jednog i pol hektara utrošeno je 750.000 eura, a realizacija je ostvarena u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede Republike Srbije.
A. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika