Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izglasovano po­vje­re­nje do­sa­dašnjem Pred­sjed­ništvu

KOTOR – Četvrta godišnja Skupština Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, koja je iz tehničkih razloga prekinuta 5. ožujka 2005. godine nastavljena je 17. travnja 2005. godine.
    Skupštini je bio nazočan veliki broj članova Društva iz Podgorice, Bara, Budve, Tivta, Herceg Novog, Kotora i svih mjesta bokokotorskog zaljeva.
    U nastavku Skupštine razmatrano je financijsko poslovanje Društva za 2004. godinu, program rada i financijski plan za 2005. godinu i izabrano novo rukovodstvo Društva.
    Na prethodnom zasjedanju Skupštine, skupina članova iz Tivta, Bara i Podgorice, onemogućila je normalno odvijanje rada, jer su pokušali plasiranjem raznih sumnji i laži u vezi financija stvoriti sliku o Predsjedništvu kako radi kriminalne radnje, pokušali na samoj Skupštini nasilno izvršiti kadrovske promjene, dopunjavajući listu kandidata, iako u prethodnim raspravama nisu imali primjedbi, te pokušali nedemokratskim putem promijeniti ustrojstvo Društva, kršeći usvojene principe na Skupštini u Tivtu prije dvije godine.
    Između dva zasjedanja Skupštine, Predsjedništvo je provelo niz neophodnih radnji u cilju dobivanja nužnih izvještaja o financijskom poslovanju Društva od strane relevantnih financijskih institucija koje su potvrdile ispravnost vođenja dokumentacije i dokazale kako ne postoje nikakve kriminalne radnje.
KADROVSKE PROMJENE: Došlo je i do nužnih kadrovskih promjena. Podružnice Tivta i Bara izabrale su nove upravne odbore i predsjednike podružnica. Predsjedništvo je donijelo odluku o preseljenju povjereništva iz Zagreba u Dubrovnik i razriješilo povjerenika Luku Cika iz Zagreba, a postavilo novog povjerenika u Dubrovniku Krunoslava Težaka. Upravni odbor Društva je izostavio sa kandidacijske liste za člana Predsjedništva Pavla Jurlinu.
    Sve te radnje omogućile su da nastavak zasjedanja Skupštine protekne u najboljem redu, te su sve preostale točke dnevnog reda izglasane skoro jednoglasno.
    Predsjednik Društva Tripo Schubert je u uvodnom izlaganju objelodanio nazočnima imena onih koji su na neprimjeran način pokušali uništiti sve ono što je stvarano za četiri godine rada, poljuljati ugled Društva i povjerenje članstva. To su bivši član Predsjedništva Pavle Jurlina, bivši predsjednik Podružnice Tivat Zlatko Vučinović, bivši povjerenik za Hrvatsku Luka Ciko, član Društva don Branko Sbutega, bivši predsjednik Podružnice Bar Vladimir Medović i predsjednik Podružnice Podgorica dr. Đuro Kojan.
OSUĐENO PODRIVANJE: Prisustvom na Skupštini i izglasavanjem povjerenja dosadašnjem Predsjedništvu i predsjedniku Društva, brojno članstvo je osudilo podrivačko i neprihvatljivo djelovanje navedenih članova a usvajanjem programa rada za iduće razdoblje pokazalo da je Društvo iz trenutne krize izašlo jače, jedinstveno i spremnije da se i dalje bori za dobrobit svih Hrvata na prostorima Crne Gore.
    Za članove novog predsjedništva su izabrani: Dr. Ivan Ilić, Tripo Schubert, Dario Musić, Selma Krstović, Ljubinko Biskupović, Marija Nikolić i Slobodan Vičević. Na prvoj konstitutivnoj sjednici Predsjedništva izabrat će se novi predsjednik, dopredsjednik i tajnik Društva.
    Najvažniji zadaci Društva u sljedećem razdoblju su sudjelovanje u zajedničkoj akciji Hrvata na izradi konačnog teksta Zakona o zaštiti nacionalnih manjina, sudjelovanje u formiranju krovne organizacije »Hrvatskog nacionalnog vijeća«, sudjelovanje u implementaciji bilateralnog sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u SiCG i srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj, rad na osnivanju Hrvatskog kulturnog centra u Kotoru, nastavak rada na izdavačkoj djelatnosti, nastavak održavanja dopunske nastave na hrvatskom jeziku, nastavak suradnje s gradovima i županijama u Hrvatskoj te početak suradnje s hrvatskim zajednicama izvan Hrvatske.
    Skupštini je prisustvovao predstavnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru, Igor Grabar, a pratili su je mediji Crne Gore i Hrvatske.
 »Hrvatski glasnik«, Kotor

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika