Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O misiji i pastirskome radu

NOVI SAD – U Vladičanskom dvoru u Novom Sadu 12. travnja je održan drugi sastanak između Međunarodne Biskupske konferencije svetog Ćirila i Metoda i svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve.
ZAHVALNOST I ODGOVORNOST: Prije ovog sastanka Njegova Svetost patrijarh srpski g. Pavle, je u Sabornom hramu Svetog Velikomučenika Georgija, služio svetu liturgiju, kojoj su prisustvovali članovi svetog Arhijerejskog Sinoda SPC, članovi Biskupske konferencije svetog Ćirila i Metoda, kao i Visokopreosvećeni mitropolit Francuske G. Emanuil, šef Kancelarije Vaseljenske patrijaršije pri Europskoj uniji u Bruxellesu i msgr. Eugenio Sbarbaro, apostolski nuncij u Beogradu. Na kraju svete liturgije, vjernicima se prvo obratio episkop bački dr. Irinej, domaćin sastanka, potom se vjernicima, koji su ispunili ne samo saborni hram, nego i crkvenu portu, obratio patrijarh srpski Pavle, a zatim i nadbiskup beogradski, msgr. Stanislav Hočevar, koji je između ostalog rekao: »Najveća radost je naviještati spasitelja svijeta gospodina Isusa Krista. Zato i mi, njegovi učenici, ponizni ali hrabri, okupljeni radi toga, puni smo zahvalnosti ali i straha od odgovornosti da njega propovijedamo. Molimo se Ocu Nebeskom da njegov Duh ispuni naše misli i naša djela«.
    Nakon ovih bratskih pozdrava, u Vladičanskom dvoru su održani službeni razgovori. Tema predavanja je bila: »Misija Pravoslavne crkve i Katoličke crkve u ovom povijesnom trenutku, iz perspektive objedinjavanja Europe i procesa globalizacije«. Iscrpnost i sveobuhvatnost predavanja na najaktualniju temu bili su pravo nadahnuće za raspravu u kojoj su od strane Srpske pravoslavne crkve sudjelovali su Njegova Svetost patrijarh g. Pavle, preosvećeni g. g. episkopi – niški Irinej, bački Irinej, šumadijski Jovan, budimljansko-nikšićki Joanikije i vikarni episkop jegarski g. dr. Porfirije, a od strane Biskupske konferencije – predsjednik, metropolit i nadbiskup beogradski msgr. Stanislav Hočevar, nadbiskup barski msgr. Zef Gaši, biskup subotički msgr. dr. Ivan Penzeš, biskup kotorski msgr. Ilija Janjić, biskup zrenjaninski msgr. Laszlo Huzsvar, pomoćni biskup đakovačko-srijemski msgr. Đuro Gašparović i predsjednik Katehetskog vijeća Biskupske konferencije prečasni dr. Andrija Kopilović.
DIJALOG: U prvom dijelu predstavnici dviju Crkava su razgovarali o pitanjima vezanim za misiju i pastirski rad, koja se u istoj ili sličnoj mjeri, tiču i pravoslavnih i katolika. Sagledana je i suradnja između dviju Crkava u periodu od prethodnog do ovog sastanka.
    U drugom dijelu je razgovarano o konkretnim temama i problemima čije rješavanje treba doprinijeti daljnjem razvoju dobrih među crkvenih odnosa. Zaključeno je da se stavovi dviju Crkava u velikoj mjeri podudaraju, a da će se u slučajevima kada ima razlike u mišljenjima, rješenja tražiti kroz dijalog koji će trajati dok se ne dođe do jedinstvenog rješenja. Poseban ton razgovoru, u kontekstu uvodnog predavanja mitropolita Emanuila, dale su i riječi nedavno preminulog pape Ivana Pavla II. da Europa treba disati na oba plućna krila i da u tome Pravoslavna crkva i Katolička crkva preuzimaju posebnu odgovornost. Predstavnici obje Crkve naglasili su da gradeći viziju buduće Europe, kroz jedinstvo u različitosti tradicija i kultura, temelj ujedinjenog kontinenta ne može biti postavljen bez ključnog duhovnog doprinosa kršćanskih Crkava, uz uvažavanje i suradnju pripadnika i drugih vvjerskih zajednica. Zaključeno je kako u idućem periodu dijalog treba nastaviti i kroz rad već imenovanih bogoslovskih komisija obje Crkve.
    Sastanak je završen svečanom euharistijskom službom u Crkvi Imena Marijina koju je služio nadbiskup beogradski msgr. Stanislav Hočevar, biskup-domaćin, msgr. dr. Ivan Penzeš i msgr. Laslo Hužvar, biskup zrenjaninski. Svetoj misi su prisustvovali Njegova Svetost patrijarh srpski g. Pavle s arhijerejima Srpske pravoslavne crkve. Nadbiskup Hočevar je u nadahnutoj homiliji istaknuo značaj dijaloga između Pravoslavne crkve i Katoličke crkve. Uz pozdrave nadbiskup je istaknuo da je najvažnije da nastojimo biti što bliži Bogu i da ćemo se tako na najbolji način približiti jedni drugima.                          g                

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika