Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ne­ka iza­be­re tko što vo­li

U prepunoj Dvorani sportova u Subotici učenici osmih razreda osnovnih škola ove su godine po prvi puta imali prigodu vidjeti ponudu srednjih škola i bolje se informirati o tome što u kojoj školi mogu naučiti, te poslije završetka naobrazbe raditi.
    U utorak i srijedu 12. i 13. travnja održan je prvi Sajam subotičkih srednjih škola. Cilj ovog dvodnevnog sajma bio je da se učenicima osmih razreda i njihovim roditeljima predstave mogućnosti svih srednjih škola.
    Svoje štandove imalo je 11 srednjih škola: Tehnička, Politehnička, Ekonomska škola, Gimnazija, Medicinska, Muzička, Kemijska škola, Jezična gimnazija, Biskupijska klasična gimnazija, Škola za slušno oštećene osobe i Specijalna škola »Žarko Zrenjanin«, a svoj štand je imala i Nacionalna služba za zapošljavanje.
    Sajam je otvorio pokrajinski tajnik za upravu, propise i prava nacionalnih manjina dr. Tamás Korhecz, koji je istaknuo kako će dobrim izborom škole učenici dobiti konkurentno znanje koje će im osigurati uspjeh u društvu, dok se s druge strane i škole moraju natjecati, te dokazati da su najbolje.
    Otvoranje svečanosti uljepšali su učenici Kemijske srednje škole, koji su priredili modnu reviju.
    Tijekom ova dva dana pristizali su učenici osmih razreda iz svih škola, a starije generacije učenika srednjih škola bili su im na raspolaganju kako bi im odgovorili na pitanja.
    Po riječima članice Općinskog vijeća zadužene za obrazovanje Edite Molnár Pintér, osiguran je bio autobusni prijevoz za oko 1.500 učenika. Lokalna samouprava je zainteresirana, kako je rekla, da sva djeca pronađu sebi odgovarajuće zanimanje u nekoj od subotičkih srednjih škola, kako bi bili što manji izdaci Općine za prijevoz učenika u druge općine.
PAULINUM: Dvojezična katolička gimnazija »Paulinum« po nastavnom planu na hrvatskom i mađarskom jeziku od nedavno je priznata od strane države. Biskupska klasična gimnazija usmjerena je izučavanju klasičnih jezika, prije svega grčkog i latinskog, zatim modernih jezika, a tu su i drugi predmeti od kojih su glavni vjeronauk i povijest. Mogućnosti studiranja po završetku Paulinuma su veoma velike: mogu se upisati teološke studije, filozofske studije, te povjest, a učenici mogu studije nastaviti i na medicini s polaganjem razlike predmeta kao što su fizika i kemija.
EKONOMSKA ŠKOLA: Srednja ekonomska škola »Bosa Milićević« nudi naobrazbu u dva profila: prvi, ekonomija, pravo i administracija, te drugi, trgovina, ugostiteljstvo i turizam. Od sljedeće godine otvorit će se jedan eksperimentalni odjel za obrazovanje bankarskih službenika, koji će biti po novom nastavnom planu, što podrazumijeva mnogo praktičnog rada.
ŠKOLSKI CENTAR: Škola za naobrazbu i odgajanje slušno oštećenih osoba postoji već 57 godina, a sastoji se od predškolske, osnovne i srednje obrazovne razine. Ova škola posjeduje internat u kojem djeca i borave, a obrazovni profili su strojarstvo, stolarstvo, grafičarstvo, tekstilstvo i zlatarstvo. Tehnička opremljenost škole je na visokoj razni, sve učionice imaju audio vizualne aparate i djeca preko svojih slušalica slušaju nastavu koja je tehnički podešena na pojednačno potrebnu frekvenciju tonova.
MEDICINSKA ŠKOLA: Medicinska je škola uspjela svojim štandom privući veliku pozornost. Naime, učenici su pokazivali izravno vađenje krvi, davanje infuzije, posjetiteljima su mjerili krvni tlak, frizeri su se postarali napraviti zainteresiranima frizure, a fizioterapeutkinje su opuštale posjetitelje ugodnim masažama.
GIMNAZIJA: Osnovana još u 18. stoljeću, danas moderna gimnazija nosi naziv »Svetozar Marković«. Ova srednja škola će i ove godine upisati isti broj učenika, ali više u korist drušvenog u odnosu na prirodno-matemarički smjer. Na štandu su se predstavili mnogobrojnim dvojezičnim predstavama, a učenici završnih razreda su otkrili kako je ovo škola za đake koji su spremni osvajati nova znanja, iako nije toliko teško gradivo kao što svi misle.
DJECA S POSEBNIM POTREBAMA: Školu »Žarko Zrenjanin« pohađaju djeca s posebnim potrebama. Ova škola obuhvaća ujedno i osnovnu i srednju naobrazbu. Organizirana je u nekoliko područja rada: strojarstvo i obrada metala, tekstilstvo i kožarstvo, te poljoprivreda gdje spada proizvodnja i prerada hrane. Po završetku školovanja djeca dobivaju odgovarajuće diplome. Naime, a ova srednja škola stupnjuje svoju naobrazbu te se može pohađati dvogodišnje i trogodišnje školovanje. Ovoj se djeci pruža stučna pomoć pri učenju, a veliki je naglasak na izravnom praktičnom radu.
MUZIČKA ŠKOLA: Muzička se škola predstavila na sajmu kamernom skupinom koja radi skupa u istom sastavu već godinu dana. Profesorica tambure Mira Temunović pohvalila je organiziranje sajma, te je istaknula kako joj je drago što i ovi učenici imaju prigodu pokazati svoje umijeće, jer se mnogi ljudi s ovom školom i ovom specifičnom profesijom još nisu susreli. Pomoćnik ravnatelja Đuro Molnar predstavio je ovu najstariju školu glazbe u SiCG. Ponuđeni odsjeci su vokalno instrumentalni tj. glazbeni izvođači ili solo pjevači i teoretski odjel za glazbenog suradnika.
NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE: Subotička filijala ove službe također je imala štand na kojem je ponudila detaljne informacije o profesionalnoj orijentaciji, zatim o profesijama u kojima se lakše ili teže pronalazi zaposlenje i općenito o tržištu rada i aktualnim podacima o traženim profilima.
KEMIJSKO-TEHNOLOŠKA ŠKOLA: »Lazar Nešić« je predstavila pedagoginja Zdenka Vojnić Tunić, koja je istaknula kako će od ove godine krenuti s radom novi profil – tehničar za zaštitu životnog okoliša, u okviru područja rada kemija i nemetali. Za ovim profilom postojat će velika potražnja, ukoliko želimo surađivati s Europskom unijom koja veoma brine o zaštiti okoliša.
MEŠC: Ova škola podrazumijeva strojarstvo, elektrotehniku i promet, a na štandu su se predstavili učeničkim eksponatima, semaforom, upravljanim kontrolorima, robot rukom, programiranim autićem, računalska tehnikom, i sl. Ova škola upisuje ukupno 560 učenika, a izučavanje uglavnom svih obrazovnih profila radi se na računalima. Veoma je velik naglasak na praksi, do sada se ona odvijala u gospodarskim poduzećima, ali nažalost gospodarstvo danas slabo radi te se tako učenici sve više vraćaju u školske radionice.
POLITEHNIČKA ŠKOLA: Smjerove visokogradnje, hidrogradnje, te razne vrste zidarskih zanata, šumarstva i obrade drveta, nameštaja i enterijera, i grafičarstvo nudi Politehnička srednja škola. Učenici su nam ukratko ocijenili svoju školu riječima: ne uči se puno, ali se mnogo crta.              g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika