Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iz­ložba stiže u Su­bo­ti­cu

Hrvatsko izdanje »National Geographica« od trenutka svog pokretanja i početka izlaženja trenutačno je osvojilo zaljubljenike ovog časopisa koji su ga godinama čitali na engleskom ili nekom drugom od brojnih jezika na kojima je ovaj mjesečnik desetljećima prisutan na svjetskoj pozornici. O planovima i budućnosti njegovog uspješnog djelovanja na hrvatskim i susjedskim prostorima, koji su usko povezani i s našim okruženjem, porazgovarali smo s Hrvojem Prćićem, glavnim i odgovornim urednikom hrvatskog izdanja.
4Prošlo je nešto više od godinu dana od kada je hrvatsko izdanje »National Geographica« započelo s radom. Kako ocjenjujete protekli period u kojemu je »NG« zaživio na našim prostorima?
Prilikom pokretanja hrvatskog izdanja »NG«-a očekivali smo lijepi prijam budućeg čitateljstva, ali nismo očekivali da ćemo biti ovoliko lijepo prihvaćeni. U ovom trenutku smo u punoj fazi svog kreativnog, koji se ponajviše reprezentira s kvalitetnim reportažama koje imamo iz broja u broj, i komercijalnoga rada, oličenog u izvrsnim rezultatima na tržištu. Nagrada, koju smo prošle godine dobili kao najbolje neameričko izdanje, još više nas stimulira da budemo bolji svakim novim mjesečnim izdanjem.
4Hrvatsko izdanje »NG«-a nije usko vezano isključivo za prostor matične države, već na svojim stranama prati i bilježi interesantnosti i iz regije koja okružuje Hrvatsku.
Nastojimo da se sve više usredotočujemo na praćenje svega onoga što se zbiva i u SiCG, BiH i Sloveniji, te istražujemo prirodna blaga naših najbližih susjeda s kojima dijelimo regiju u kojoj se i sami nalazimo. Težnja i želja za pojačavanjem regionalnog utjecanja nameće se sama po sebi na osnovi brojnih pisama koje redovito dobivamo od čitatelja iz nabrojanih država, koji uz riječi pohvala i sugestija često traže i pozivaju nas da dođemo i zabilježimo ljepotu njihovih krajeva. Tako je ovoga trenutka u pripremi nekoliko reportaža iz regije, naši ljudi su na terenu i pripremaju materijale koji će biti objavljeni u sljedećim izdanjima »NG«-a na hrvatskom jeziku.
4U sklopu spomenute intencije u pripremi je izložba »100 najboljih fotografija »NG« koja bi se poslije uspješne turneje po Hrvatskoj trebala uskoro postaviti u Subotici. Za kada je planiran taj značajni kulturni događaj?
Moja povezanost sa subotičkim rodnim krajem, koju genetski vučem još od svog dide i oca, književnih i kulturnih radnika svog vremena, uzrokovali su da naš pokret prema regiji i okruženju u kojemu se nalazimo, započnemo upravo iz Subotice i tako će prva naša izložba izvan Hrvatske biti na sjeveru Bačke. Izložba bi trebala biti otvorena početkom lipnja i bit će realizirana zahvaljujući krasnoj suradnji koju smo uspostavili s uposlenicima u Gradskom muzeju, a direktan povod je i proslava Svjetskog dana zaštite okoliša.
4O kakvim se fotografijama radi i što će posjetitelji izložbe moći vidjeti na njima?
Izložene fotografije, kako već sam naslov izložbe govori, predstavljaju lepezu raznolikosti tema kojima se »NG« bavi i prikazuju majstorstvo umijeća njegovih fotografa. Na tim velikim fotografijama nalazi se sumirani prikaz prirode oličene u flori i fauni, ali i sociološko-antropološki pristup svemu onome što je čovjek uspio stvoriti svojim djelovanjem u suradnji s prirodom.
4Koliko je planirano trajanje izložbe i hoće li je pratiti još neki dodatni sadržaji?
Planirano je da izložba traje dvadesetak dana, a što se tiče dodatnih programa još uvijek se dogovaramo o detaljima koji bi mogli pratiti ovaj vrijedni kulturni događaj koji je, primjera radi, tijekom hrvatske turneje pogledalo više od 40.000 ljudi. Također planiramo tijekom izložbe promovirati lipanjski broj »National Geographica« u kojemu će biti objavljena tema o Đurđinu, koji smo izabrali zbog u svijetu jedinstvene slamarske tehnike potekle iz ovog kraja, također u ovom lijepom mjestu na sjeveru Bačke se nalazi jedinstveni križni put urađen u ovom specifičnom umjetničkom izrazu i na koncu tu je i jedini muzej Hrvata Bunjevaca. Što bi pjesnik rekao »mi smo mala grana, ali fina« i željeli bismo tu hrvatsku granu, koja živi na sjeveru Bačke i koja je svoju tradiciju odnjegovala tijekom nekoliko stoljeća od dolaska na ove prostore, vjerno prikazati i predstaviti svijetu na stranicama »National Geographica«.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika