Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vrijedan rad daje rezultate

U prošlom broju »Hrvatske riječi« pisali smo o radu i uvjetima rada odjela na hrvatskom jeziku u školama u Maloj Bosni i Đurđinu. U ovom broju pažnju smo usmjerili na aktualno stanje hrvatskih odjela u tavankutskoj osnovnoj školi »Matija Gubec«.
    Osnovna škola »Matija Gubec« u Tavankutu ima ukupno 430 đaka od prvog do osmog razreda, a očekuje se da će uskoro vrtići biti priključeni školama po selima, čime će ova škola preći u sustav velikih škola. Nastava se izvodi u tri objekta – u Donjem i Gornjem Tavankutu te u Ljutovu. U rad na hrvatskom jeziku uključeno je sedam učiteljica, 23-oje učenika pohađa nastavu na ovom jeziku, dok oko stotinjak djece dva puta tjedno ide na satove hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture.
PRVI I TREĆI RAZRED: Prošle godine u prvi razred na hrvatskom jeziku upisano je sedmero djece. Ovaj odjel vodi učiteljica Slavica Ivković Ivandekić. Ona smatra da ne postoje problemi u učenju jezika, a posebnu pogodnost u radu predstavlja i to što mnoga djeca ovog odjela imaju braću i sestre u trećem razredu tako da im je hrvatski jezik blizak.
    »Prošle godine bila sam na ljetnom tečaju jezika u Puli, a pohađala sam i seminar koji je držao Petar Vuković. Ima puno mogućnosti usporedbe u učenju jezika jer djeca pokraj hrvatskog, uče i srpski, mađarski pa i engleski. Udžbenici su odlični i primjereni njihovom uzrastu. U odnosu na rad u odjelima na srpskom jeziku, u kojima sam do sada radila, smatram da su udžbenici na hrvatskom jeziku kvalitetniji, a manji broj djece omogućava skupni oblik rada koji je suvremeniji. Također je intenzivniji individualni rad s djecom. Oni češće izlaze na ploču, stižu više puta na red čitati ili odgovarati, aktivniji su u nastavi. Još jedna pogodnost su svakako i besplatni udžbenici, a meni kao učiteljici odgovara i priručnik za organiziranje satova koji se uz njih dobiva«, smatra Slavica Ivković Ivandekić.
    Učiteljica prve generacije na hrvatskom jeziku Marica Skenderović, generacije koja trenutačno broji 14-ero učenika trećeg razreda u OŠ »Matija Gubec«, kaže kako su u početku kasno stizali udžbenici, dok je u ovoj trećoj godini taj problem riješen.
    »Broj polaznika ovog odjela se nije mijenjao, situacija je povoljna za rad. Pohađala sam ljetnu školu jezika u Hrvatskoj, a ove godine sam imala mogućnost sudjelovati u vrlo korisnom seminaru koji je držao naš Tavankućanin Petar Vuković, koji sada živi i radi u Hrvatskoj. Surađujemo s ‘Hrckom’ u kojem djeca objavljuju svoje radove. Meni se taj časopis dopada, a vidim kako ga i djeca rado čitaju. Iz Hrvatske redovito svakog mjeseca dobivamo i dječji časopis ‘Smib’, što je također značajan doprinos matične države u razvoju školovanja na hrvatskom jeziku«, kazala je Skenderović.
    Ona je također iskazala svoje zadovoljstvo što od početka sudjeluje u nastavi hrvatskih odjela. Zadovoljna je napretkom djece koja se koriste hrvatskim jezikom i uspješno se navikavaju na ijekavicu.
    »U Tavankutu je u svakodnevnom govoru zastupljena ikavica, a djeca jasno uočavaju razlike između književnog standarda i dijalekta. Osobno nastojim kod njih sačuvati ljubav prema ikavici, da je njeguju, da je se ne stide, ali da znaju i književni jezik«, obrazlaže Skenderović.
    Za kraj ona poručuje roditeljima koji su u dvojbi – upisati ili ne djecu u hrvatske odjele, da se ne bi trebali pribojavati nekakve jezične barijere, jer njeno iskustvo pokazuje kako su djeci novine lako prijemčive i da oni tako što lako svladavaju.
IZBORNI PREDMET: U ogranku škole u Ljutovu devetero od ukupno 46-ero učenika od drugog do četvrtog razreda obuhvaćeno je izbornim predmetom hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. U Gornjem Tavankutu nema hrvatskih odjela, ali 17-ero učenika, također od drugog do četvrtog razreda, sluša ovaj predmet koji predaje Ružica Marjanušić. Za oko četrdesetak učenika od petog do osmog razreda hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture predaje Ljubica Vuković.
    Ruža Spasojević je učiteljica koja već 30 godina radi ovaj posao. Trenutačno predaje hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u ogranku OŠ »Matija Gubec« u Ljutovu.
    »U svim odjelima od prvog do četvrtog razreda predajem ovaj predmet. Djeca napreduju s jezikom, iako još uvijek postoji nekoliko manjih problema ponajviše u tekstovima koji im još nisu u potpunosti prilagođeni, ali nesumnjivo da ćemo to ubrzo riješiti. Sadržaji ovog predmeta regulirani su nastavnim planom i programom koji je u domeni Vijeća učitelja na hrvatskom jeziku. Nastava je solidno organizirana, služimo se časopisima, CD-ovima, a djecu također upućujem i na određene medije poput emisija na televiziji, gdje se dodatno mogu susresti s hrvatskim jezikom. Tu je, naravno, i časopis ‘Hrcko’, s kojim djeca veoma aktivno surađuju, šalju svoje radove i slično. Kao pedagog veoma sam zadovoljna ovim časopisom«, kazala je Spasojević.
    Po njezinim riječima u nastavku rada odjela na hrvatskom jeziku najviše će nedostajati profesora hrvatskog jezika, a tu je napomenula i generalni problem malog broja djece u odjelima na svim jezicima pa tako i u ovima na hrvatskom.
    »Vodila sam prošle godine drugi razred na hrvatskom jeziku u ovoj školi i moji dojmovi su krajnje pozitivni. Djeca su doista marljiva, a i sami roditelji su zadovoljni takvom situacijom. Mislim da puno zahvalnosti treba dati učiteljima koji rade ovaj pionirski posao«, priča Ruža Spasojević, ističući kako treba organizirati više jezičnih seminara za predavače te im osigurati još veću potporu u radu.
    Djeca, koja nisu imala mogućnost upisati se u prvi razred na hrvatskom jeziku, pošto takvih odjela u to vrijeme još nije bilo, a sada su četvrti razred, pohađaju hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture kod učiteljice Slavke Balunović. Ovaj predmet sluša 11-ero djece, a Balunović ističe kako oni pokazuju izuzetnu zainteresiranost za ovaj predmet te da je njihov napredak u svladavanju jezika doista evidentan.
    »Trudimo se da izučavanje ovog predmeta bude interesantno, da on djeci ne bude opterećujući, jer je to izborni predmet. Iskustava sa seminara, koji je držao Petar Vuković, odmah sam primijenila u radu«, kaže Balunović te zaključuje kako se sada znanje kod djece lijepi »kao voda za spužvu«.
    Problemi u nastavi hrvatskih odjela postoje, ali uporan i predan rad učiteljica veoma konstruktivno ih uspijeva svladati. Njihova želja i plan jesu ostvarivanje kvalitetne i kontinuirane naobrazbe za svu djecu, njihovo osposobljavanje za život i rad, kako bi aktivno sudjelovali u životu svoje i svih zajednica s kojima živimo. Rad hrvatskih odjela osnovne škole u Tavankutu pozitivan je primjer vjere, angažiranosti i konkretnih rezultata.                               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika