Arhiv tekstova Arhiv tekstova

No­vi lju­di za sta­re pro­ble­me

Za novoga predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća izabran je Josip Zvonko Pekanović, diplomirani ekonomist u mirovini, vijećnik iz Sombora. Novi potpredsjednici HNV-a su Dujo Runje, za regiju Subotica, i Vladimir Bošnjak, za regiju Srijem. Na prijedlog predsjednika Izvršnog odbora HNV-a Laze Vojnić Hajduka, novi članovi Izvršnog odbora su: Jelena Piuković za kulturu, Joza Kolar za gospodarstvo, Ivan Stipić za obrazovanje i Zvonimir Perušić za informiranje i službenu uporabu jezika.
    I Upravni odbor Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« dobio je nove članove, a to su Lazar Baraković i Stipan Stantić iz Subotice, Pavle Pejčić iz Vajske i Zdenko Đaković iz Srijemske Mitrovice.
TAJNO GLASOVANJE: Sjednica HNV-a održana je u Subotici u subotu 16. travnja, a sazvana je na pismeni zahtjev skupine vijećnika, nakon što su na prethodnoj sjednici dotadašnji predsjednik HNV-a, dva potpredsjednika i tajnik podnijeli neopozive ostavke. Od ukupno 35 vijećnika, na sjednici je bilo nazočno 19, odnosno natpolovična većina dovoljna za donošenje punovažnih odluka. Za predsjednika HNV-a Josip Z. Pekanović je u tajnom glasovanju dobio 18 glasova, dok su potpredsjednici, novi članovi Izvršnog odbora HNV-a i Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« na te dužnosti izabrani jednoglasno.
Početkom sjednice predsjedavao je potpredsjednik HNV-a za regiju Podunavlje Stipan Šimunov.
    U ime skupine od 11 vijećnika, koji su zatražili sazivanje sjednice, kandidaturu za predsjednika HNV-a Josipa Z. Pekanovića podnio je vijećnik Petar Kuntić:
    »Temeljem ostavki dužnosnika HNV-a, koje su podnijeli na prethodnoj sjednici, skupina od 11 vijećnika daje potporu kandidaturi Josipa Z. Pekanovića za predsjednika Vijeća. Smatramo da naš kandidat posjeduje kvalitete za obnašanje te dužnosti, a budući da je godinama aktivan u hrvatskoj zajednici, njegov dosadašnji rad i iskustvo garant su da će znati pridonijeti rješavanju aktualnih problema«, kazao je Petar Kuntić.
    Pošto drugih kandidatura nije bilo, Stipan Šimunov je predložio da se izbor novog predsjednika provede tajnim glasovanjem, što je i usvojeno, nakon čega se pristupilo glasovanju. U Izbornu komisiju izabrani su vijećnica iz Bačkog Monoštora Marija Turkalj, vijećnik iz Subotice Zoran Vojnić Tunić i šefica Ureda HNV-a Marija Mandić. Nakon prebrojavanja glasačkih listića, izborna komisija je priopćila rezultat glasovanja. Za izbor Josipa Z. Pekanovića glasovalo je 18 vijećnika, a jedan je bio protiv, te je prijedlog prošao.
    Nakon toga je Josip Z. Pekanović preuzeo vođenje sjednice. Zahvaljujući se vijećnicima na ukazanom povjerenju, novi je predsjednik istaknuo kako će nastojati razvijati suradnju s državnim tijelima Srbije i lokalnim samoupravama u Vojvodini u kojima žive Hrvati, a posebnu pozornost poklanjat će kontaktima s hrvatskim udrugama i matičnom zemljom. Također je ukazao na važnost sudjelovanja cjelokupne hrvatske zajednice u rješavanju svih aktualnih problema.
JEDNOGLASNO ZA NOVE POTPREDSJEDNIKE: Budući da su na prethodnoj sjednici, održanoj 19. ožujka, nakon ostavki Mate Groznice i Branka Horvata ostala upražnjena dva mjesta za potpredsjednike, Josip Z. Pekanović je temeljem članka 3. stavka 2. Poslovnika HNV-a predložio nove potpredsjednike, i to za regiju Srijem Vladimira Bošnjaka iz Novog Slankamena, a za regiju Subotica Duju Runje iz Subotice. Oni su potom izabrani jednoglasno.
    Poslije izbora Dujo Runje je iznio svoje razočaranje zbog toga što jedan broja vijećnika nije bio nazočan na sjednici:
    »Preferiram različita mišljenja i pozivam vijećnike da se vrate u vijećničke klupe. Uvjeren sam da je dosta vremena izgubljeno, moramo biti pravodobni i predstavljajući hrvatsku zajednicu trebamo izvršavati plan i program rada Hrvatskog nacionalnog vijeća«, kazao je Dujo Runje. Zbog izbora na novu dužnost, Dujo Runje je podnio ostavku na članstvo u Izvršnom odboru HNV-a, u kojem je bio zadužen za poslove obrazovanja.
    Vijećnik Josip Gabrić je, govoreći o nužnosti jedinstva u radu HNV-a, koje je neophodno kako bi Hrvati ostvarili ona prava koja druge nacionalne manjine u SiCG već imaju, a poglavito u sferi informiranja, rekao:
    »Izgleda da postoje određene snage kojima naše jedinstvo smeta. Smatram dobrim što Demokratski savez Hrvata u Vojvodini radi skupa s HNV-om na rješavanju aktualnih problema, a treba raditi i na što boljem povezivanju s djelatnicima na terenu«, kazao je Josip Gabrić i zatražio da HNV inicira izmjenu Izbornog zakona Republike Srbije, kako bi se postiglo izravno prisustvo predstavnika hrvatske zajednice u Skupštini Srbije i u svim drugim skupštinama.
REKONSTRUKCIJA IZVRŠNOG ODBORA: Temeljem članka 27. Statuta i članka 10, 11, 12 i 13 Poslovnika HNV-a, predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk predložio je rekonstrukciju Izvršnog odbora.
    »Jedan član Izvršnog odbora podnio je ostavku poslije prošle sjednice HNV-a, Dujo Runje je to uradio danas, Berislav Skenderović zbog svog značajnog posla i preuzetih obveza u Meksiku, Rusiji, Grčkoj, Italiji i u zemlji nije više u mogućnosti obavljati tu dužnost, dok Marinko Prćić radi svojih poslovnih obveza teško može pratiti rad Izvršnog odbora«, rekao je Lazo Vojnić Hajduk obrazlažući potrebu razrješenja tih članova Izvršnog odbora. On je ujedno za nove članove Izvršnog odbora predložio Jelenu Piuković, Ivana Stipića i Zvonimira Perušića iz Subotice te Jozu Kolara iz Sombora. Predložene osobe podržao je i predsjednik Vijeća Josip Z. Pekanović. Za odluku o razrješenju članova Izvršnog odbora glasovalo je 18 vijećnika, a jedan je bio uzdržan, dok su novi članovi Izvršnog odbora HNV-a izabrani jednoglasno.
REKONSTRUKCIJA UPRAVNOG ODBORA »HRVATSKE RIJEČI«: Obrazloženje za rekonstrukciju Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« također je dao Lazo Vojnić Hajduk, rekavši kako je to nužno radi bolje zastupljenosti predstavnika regija u jedinoj profesionalnoj instituciji u hrvatskoj zajednici, kao i zbog toga što je član Upravnog odbora Tomislav Žigmanov podnio ostavku. On je predložio da se dužnosti razriješe Mato Groznica, Kalman Kuntić i Stipan Stipić, a za nove članove Upravnog odbora predložio je Lazara Barakovića i Stipana Stantića iz Subotice, Zdenka Đakovića iz Srijemske Mitrovice i Pavla Pejčića iz Vajske. Vijećnici su jednoglasno podržali i te prijedloge.
    Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk je temeljem članka 16. i točke 19. Statuta Vijeća predložio da član Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije umjesto Josipa Ivanovića bude Josip Z. Pekanović, što je jednoglasno prihvaćeno. Vijećnici su također jednoglasno odlučili da se Josip Z. Pekanović i Lazo Vojnić Hajduk imenuju za osobe koje mogu predstavljati HNV u poslovno-pravnim postupcima, kao i da se Josip Z. Pekanović, Lazo Vojnić Hajduk i Dujo Runje imenuju za potpisnike financijskih dokumenata, s tim da svaki financijski dokument uvijek moraju potpisati dva potpisnika.
    Nakon svih ovih glasovanja vijećnicima se na ukazanom povjerenju za izbor u Izvršni odbor HNV-a zahvalio i Joza Kolar, ističući kako je gospodarstvo iznimno važan segment.
    »Moramo se zalagati da članovi naše zajednice što više participiraju u tijelima vlasti, a moramo se zalagati i za ostvarenje i očuvanje naših prava koja će nam osigurati i donošenje Zakona o antidiskriminaciji. Vijeće treba poduprijeti gospodarstvenike iz hrvatske zajednice i pomoći njihovo organiziranje, kako bi lakše rješavali svoje probleme u gospodarstvu. Kada gospodarstvenici traže svoja prava, Vijeće im treba pomoći i prema potrebi ih štititi«, kazao je Joza Kolar.
    Na koncu sjednice Petar Kuntić je postavio vijećničko pitanje o tome u kojoj je fazi izrada obilježja hrvatske zajednice u SiCG, izrazivši želju da se s tim poslom što prije završi, po uzoru na Srbe u Hrvatskoj, koji su nedavno odlučili o svojim znamenjima.
    Na samom kraju sjednice Josip Z. Pekanović se zahvalio bivšem predsjedniku i bivšim potpredsjednicima HNV-a na radu i pozvao sve vijećnike da se uključe u budući rad HNV-a.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika