Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Squash

Upitom deset slučajnih ispitanika na pitanje znaju li što je to squash, najvjerojatnije bi samo nekoliko od njih znalo kako je u pitanju atraktivan i dinamičan sport. Ali, kada bi isti, koji su to znali, bili anketirani da pojasne o kakvom se sportu radi ili kakva su njegova osnovna pravila, vjerojatno bi u velikoj većini slegnuli ramenima. U želji da našim čitateljima pojasnimo ovaj, još uvijek nepoznati sport u nas, koji su možda vidjeli u nekom filmu ili satelitskom sportskom programu, u sljedećim redovima pokušat ćemo da u najosnovnijim crtama približimo ono najosnovnije o njemu.
KORIJENI IGRE: Tisuću godina unazad poznata je čovjekova sklonost kao raznovrsnim pokušajima igranja uz pomoć ruke (stisnutom ili pak otvorenom šakom) i raznovrsnih pretječa danas nam poznate loptice. Vremenom i evoluiranjem ljudske svijesti, ruka je postupno zamjenjena prvim primitivnijim oblicima današnjih modernih reketa, a ta prvobitna pomagala izrađivana su u početku od drveta, da bi se postupno u njihovoj izradi počeli koristi i drugi raznovrsni materijali. Glede samog squasha njegovi prapočeci se dovode, zbog očevidnih sličnosti, ponajprije s današnjim tenisom točnije pretečama ove igre koja se igrala ponajprije na dvorovima kraljevskih i plemićkih obitelji (Real Tennis, Royal Tennis). Povijest squasha započinje 1830. godine u Engleskoj, u školi Harrow u kojoj su njeni učenici spoznali atraktivnost dinamične igre u kojoj se loptica brzo odbijala od zida. No, tek tridesetak godina kasnije (1864.) izgrađena su prva četiri terena u istoj školi i squash se počeo igrati na pravom igralištu, uz prva usuglašena pravila. Svoju pravu ekspanziju i populariziranje igre koja se danas igra u brojnim zemljama našeg planeta, squash će doživjeti tek u 20. stoljeću, a prvo profesionalno Squash prvenstvo održano je 1920. godine u svojoj domovini, Engleskoj.
OSNOVNA PRAVILA: Squash se igra na terenu određenih dimenzija u specijaliziranim boxovima (odeljcima), koji se najčešće nalaze u zatvorenim objektima (dvorane). U igri mogu sudjelovati dva igrača ili pak četiri ukoliko se igraju parovi. Prilikom igre suprotstavljeni igrače se koriste specijaliziranim reketima i gumenom lopticom, a cilj igre je osvojiti propisani broj poena u jednom gemu (game). U ovom sportu vrijede dvojaki način brojanja, ovisno igra li se po internacionalnim ili američkim pravilima brojanja. Prema međunarodnom brojanju gem se igra do 9 osvojenih poena, dok u slučaju neriješenog rezulatata 8:8 primatelj servisa može odlučiti hoće li se igrati do 9 ili 10 poena, no gem nikada ne može biti duži od 10 (maksimalni rezultat može biti na primjer 10:9). Prema američkom načinu brojanja igra se do 15 osvojenih poena, s time da se kod 14:14 primatelj servisa pita želi li igrati do 15 ili 17. Poeni se osvajaju isključivo na sopstveni servis. Igra započinje početnim udarcem– servisomk koji jedan od igrača mora uputiti iz svog service boxa (vidi sliku) u kojemu pak mora stajati barem jednom nogom ne dotičući liniju. Bacajući lopticu u zrak mora je udariti u smjeru prednjeg zida u predjelu između service line i front wall linea (vidi sliku) prije nego što ona padne na pod. Poslije ovog udarca loptica se mora odbiti u protivnikov back quarter, a on je mora udariti u zraku ili nakon što se jednom odbije od poda. Pritom loptica može udariti u bilo koji drugi zid. Svaki igrač ima pravo samo na jedan servis, a u svakom novom gemu prvi servira pobjednik prošloga. Ovisno o natjecanjima igra se na dva ili tri dobivena gema (do 9 ili 15 osvojenih poena).
DIMENZIJE IGRALIŠTA:
Dužina: 9,75 m
Širina: 6,4 m
Visina: minimalno 5,64
POPULARNOST I BUDUĆNOST SQUASHA: Iako je na našim prostorima posve nepoznat, ovaj sport je izuzetno popularan zbog nekih svojih specifičnih osobina koje omogućavaju igru u svako doba dana (zatvoreni prostor i relativno mala površina boxa), zbog dinamičnosti igra se maksimalno sat vremena, mada je često dovoljno i pola sata, što izuzetno odgovara brojnim poslovnim ljudima koji ga igraju u pauzama za ručak, a što je najvažnije sport ne spada u pretjerano skupe, jer su dovoljan samo dva reketa i loptica, uz zakup termina. Ukoliko vam se na prvi pogled svidio ovaj sport, tko zna možda se odlučite oprobati u ovoj igri, a naši mlađi čitatelji možda jednog dana postanu i šampioni ove igre. Pod uvjetom da ovaj sport stigne i kod nas…              g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika