Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ubuduće Hrcko izlazi mjesečno

Nakon što je sa Skupštinom Vojvodine, odnosno nadležnim Pokrajinskim tajništvom za informacije, dogovoreno i započeto sustavno financiranje podlistka za djecu na hrvatskom jeziku, u nakladničkoj izvedbi NIU »Hrvatska riječ«, u Subotici je održan prvi sastanak proširenog uredništva Hrcka. Na sastanku su utvrđeni ciljevi koji se izdavanjem lista za djecu žele postići. Prije svega, namjera je na pozitivan način afirmirati hrvatski jezik kod djece, zatim razvijati kod njih svijest o pripadnosti hrvatskom narodu i hrvatskoj kulturi, te upoznati ih sa svim vrijednostima koje u sebi sadrži hrvatski nacionalni identitet. Osim toga, Hrcko bi u budućnosti trebao uvesti djecu u svijet bajki, priča, romana i uopće književnosti za djecu hrvatskih autora, kao i svjetskih autora, a unutar toga približiti im i radove za djecu autora Hrvata iz Vojvodine. Od iznimne je važnosti, rečeno je na sastanku uredništva Hrcka, da se sve to predstavi na popularan način i popularnim metodama, kako bi se privukla pozornost djece, jer se samo na taj način mogu ostvariti željeni ciljevi.
    Na sastanku su iznesene i mnogobrojne ideje da se Hrcko približi djeci, da ga što više čitaju, jer je, kako je rekao Dujo Runje, upoznavanje s materinskim jezikom osnovna stvar za djecu.
    Katarina Čeliković je rekla kako je Hrcko već i dosadašnjim izlaženjem odradio veliku ulogu, ali da se na njegovom razvoju mora raditi, i da je dobro što su se u proširenom uredništvu okupili ljudi koji znaju raditi s djecom.
     Među ostalim, predložene su nove rubrike Hrcka: Knjiga baš za mene, Razgovor s vršnjacima, PTT dopisivanje, Kutak za mame i tate, Jezični savjetnik, Elementi narodnoga blaga, Vijesti iz škole, Vijesti is KUD-ova, Ikavica, itd.
    U svakom slučaju, Hrcko ni u buduće ne bi išao u slobodnu prodaju, nego bi se distribuirao kao sastavni dio tjednika »Hrvatska riječ«, i to jednom mjesečno, posljednjega petka u mjesecu.
    Urednica Hrcka Ivana Petrekanić zadužena je da uradi prijedlog buduće koncepcije lista, koji će biti uredništvu ponuđen na razmatranje do kraja ovoga tjedna.
    Na sastanku su, pokraj urednice Ivane Petrekanić, Katarine Čeliković i Duje Runje, bili nazočni i suradnica »Zvonika« Vesna Huska, odgajateljica dječjeg vrtića »Marija Petković« Marina Piuković, učiteljica iz Hrvatske Dobrila Puljić, dopisnik »Hrvatske riječi« iz Bačkog Brega Zlatko Gorjanac, učiteljica Ana Čavrgov i ilustrator Zoltan Sič.                              
 H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika