Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 31. 3.

TV emi­si­ja
Saborski Pododbor za hrvatsku manjinu u europskim zemljama podržao je zahtjev Hrvatskog nacionalnog vijeća Srbije i Crne Gore da se na TV Novi Sad vrati emisija namijenjena vojvođanskim Hrvatima. Pododbor se usprotivio prijedlozima uvođenja bunjevačkoga jezika u osnovne škole u Vojvodini, a od relevantnih tijela u Srbiji i Crnoj Gori traži što skoriju ratifikaciju sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina, kojega je nedavno potvrdio Hrvatski sabor.
Pododbor je, također, od OESS-a i Uprave za prognanike i izbjeglice zatražio da utvrde točan broj Hrvata prognanih iz SiCG tijekom devedesetih godina.

An­ti­se­mi­ti
Beogradska policija uhitila je Nenada Lazića (24) iz Rakovice zbog ispisivanja antisemitskih poruka po zidovima židovskog groblja. Laziću je određen pritvor od 48 sati, a protiv njega će biti podnesena prijava za krivično djelo širenja nacionalne i vjerske netrpeljivosti.
Pokraj Lazića, zbog lijepljenja antisemitskih plakata, na kojima se pozivalo i na bojkot B92, nedavno su uhićeni i Rastak Šahić (20), Aleksandar Jokić (20) i Nikola Simić (19).

Hi­tler
U izlogu knjižare u centru Beograda, koja je nazvana po jednom od najpoznatijih ovdašnjih književnika Danilu Kišu, na pijedestalu stoje tri knjige o Adolfu Hitleru.
Izlog je podijeljen na dva dijela. I dok u jednom stoje klasici i rječnici stranih riječi i izraza, u drugom su na središnjem mjestu tri knjige o Adolfu Hitleru, jedna o Draži Mihajloviću, a u samom dnu je knjiga posvećena Povijesti židovskog naroda.
Inače, komercijalna uporaba knjige Adolfa Hitlera »Mein Kampf« zabranjena je u mnogim zemljama. Knjiga je uglavnom dozvoljena za uporabu samo u znanstvene svrhe ili za centre koji se bave pomaganjem žrtvama nacizma i fašizma.

PETAK, 1. 4.

Bošnja­ci
Stalno radno tijelo bošnjačkih partija traži da i predstavnici Bošnjaka sudjeluju u izradi Ustava Srbije.

Mor­na­ri­ca
Savjetnik predsjednika Skupštine Crne Gore Blagoje Grahovac ocjenjuje da Ratnu mornaricu Vojske SiCG treba rasformirati. Grahovac navodi kako Ratna mornarica, kao vojni sustav, nema protivnika, da je kompromitirana jer je jedan njen dio sudjelovao u napadu na Dubrovnik 1991. i da je zlouporabljena u evakuaciji sudionika atentata na lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine.

Is­tra­ge
Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević najavio je kako se u okviru »izlazne strategije« Suda u Haagu može očekivati da određeni predmeti budu predani domaćem pravosuđu, kako oni u kojima su već podignute optužnice, tako i oni koji su još u fazi istrage.
Hrvatska će rješavati desetak predmeta iz Haaga. Međutim, i Hrvatska očekuje prebacivanje nekih haških slučajeva.

subota, 2. 4.

Pa­pa
Poglavar Rimokatoličke crkve Ivan Pavao II. preminuo je u svom apartmanu u Vatikanu, u subotu navečer u 21.37, priopćeno je iz Vatikana. Papa je preminuo poslije duge i teške bolesti. Zdravstveno stanje Pape pogoršalo se u četvrtak navečer, kada je zbog urinarne infekcije dobio najprije sepsu a potom doživio i srčani udar. Njegovo se stanje pogoršavalo iz sata u sat, otkazali su mu bubrezi, tlak je počeo padati, a dobio je i visoku temperaturu tako da je tijekom dana često gubio svijest.

NEDJELJA, 3. 4.

Stu­di­ja
Europska komisija je stručno-tehnički zaokružila i privela kraju izradu Studije o izvodljivosti za SiCG. Komesari Europske komisije trebaju dati svoju ocjenu do 12. travnja. U slučaju da kolegij komesara Komisije zaključi da su se i politički i uvjeti za provedbu europskih ekonomsko-društvenih reformi u SiCG stekli, to je samo mogući početak procesa koji će zahtijevati daljnje krupne promjene u političkom i ekonomskom preustrojstvu u ravni država članica i same državne zajednice SiCG.

Ko­so­vo
Premijer Kosova Bajram Kosumi izjavio je da neće surađivati s Vladom Srbije oko budućeg statusa Kosova. Po njegovim riječima, o nezavisnosti Kosova trebaju odlučivati oni koji tamo žive i međunarodna zajednica, a ne Beograd.

PONEDJELJAK, 4. 4.

Ru­pel
Predsjedavajući OESS-a i ministar vanjskih poslova Slovenije stigao je u ponedjeljak poslijepodne u Beograd, gdje se sastao s ministrom Vukom Draškovićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, s kojima je razgovarao o Kosovu. Tom prigodom Rupel je rekao da je problem Kosova i Metohije problem Europe u cjelini, a ne samo SiCG i da je potrebno da dijalog o njegovom statusu bude proširen.

Pri­jet­nje
Gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković smatra kako prijetnje koje su joj upućene stižu iz okruženja Nenada Čanka, predsjednika LSV-a. Svoje uvjerenje ona zasniva na činjenici da je Srđan Bajić, za koga je policija utvrdila da je autor prijetećih poruka koje su joj stizale elektronskom poštom, član Lige socijaldemokrata Vojvodine, a da je njegov otac Dušan, član Predsjedništva te stranke. Reagirajući na izjavu Gojkovićeve, Nenad Čanak je rekao da ne stoji iza prijetnji koje su joj upućivane. »Svaka prijetnja koja je njoj upućena može biti samo unutarstranački sukob, a nikako nešto drugo, jer je poznato da radikali stoje iza svih sličnih prijetnji«, rekao je Čanak agenciji Beta.

Lu­kić
General Sreten Lukić stigao je u Den Haag u ponedjeljak, priopćila je Vlada Srbije. Navedeno je i da je Haški sud pismeno izvijestio da u Sudu postoje svi uvjeti za adekvatno liječenje i redovan medicinski nadzor generala Lukića. Međutim, ono što nije jasno je to je li Lukić odveden u Haag, ili je riječ o dragovoljnoj predaji.
General policije Sreten Lukić je dvanaesti haški optuženik koji je u posljednjih nekoliko mjeseci otputovao u Den Haag. General Lukić je u vrijeme sukoba na Kosovu bio komandant štaba policije.

utorak, 5. 4.

Mla­dić
Ratku Mladiću, vojnom zapovjedniku bosanskih Srba kojeg Haški sud traži zbog ratnih zločina, u skrivanju pomažu srbijanske sigurnosne snage, kazao je ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković. To je prvo priznanje višeg srpskog dužnosnika otkako se general Mladić počeo skrivati prije deset godina, piše Financial Times.

Rehn
Europski komesar za proširenje Olly Rehn kaže da će Europska komisija do kraja tjedna procijeniti ispunjava li Beograd uvjete za pozitivnu Studiju o izvodljivosti.
Ako 12. travnja SiCG dobije prelaznu ocjenu, Olly Rehn bi Studiju o izvodljivosti u Beograd trebao donijeti 18. travnja.

D`ud`evi}
Predsjednika Odbora za međunacionalne odnose Skupštine Srbije Esada Džudževića smijenili su zastupnici radikala i socijalista. Zastupnici radikala optužili su ga da je kao predsjednik Odbora favorizirao koaliciju kojoj pripada, »Listu za Sandžak«, posebice navodeći posjet predstavnika toga tijela Novom Pazaru.
Radikal Milan Veselinović je naveo kako je tijekom toga posjeta organiziran skup na kojem je govorio predsjednik koalicije »Lista za Sandžak« Sulejman Ugljanin, a na koji su bili pozvani samo predstavnici te političke opcije i predstavnici nevladinih organizacija. On je rekao da je taj skup pretvoren u sudnicu i da je bilo riječi samo o navodnom kršenju ljudskih prava koje su radili policajci i vojnici na tom prostoru početkom devedesetih. »Mislim da je time bačena ljaga na Srbiju, za što je najodgovorniji Džudžević«, rekao je Veselinović.
Džudžević je novinarima poslije sjednice Odbora rekao da je zadovoljan svojim radom i da su na sjednici iznesene paušalne i netočne ocjene predstavnika SRS-a.
On je dodao da je njegova smjena loša poruka međunarodnoj zajednici, posebice pred donošenje pozitivne ocjene Studije o izvodljivosti.


Pri­jet­nje
Natpisi nacionalističkog sadržaja osvanuli su na zgradi Treće mjesne zajednice u Vrbasu, priopćio je Općinski odbor DS-a. Policija je već u jutarnjim satima obavila očevid, a prijeteće poruke smrću pripadnicima hrvatske nacionalne zajednice prebojene su odmah poslije toga.

srijeda, 6. 4.

Ra­ti­fi­ka­ci­ja
Vijeće ministara Srbije i Crne Gore dostavilo je parlamentu Državne Zajednice na ratifikaciju Sporazum SiCG i Hrvatske o zaštiti prava manjina. Sporazumom se jamče prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u SiCG u području kulture, obrazovanja, uporabe materinjeg jezika i pisma, informiranja i znanstvenog istraživanja baštine nacionalnih manjina i njihove zaštite.
Sporazum su 15. studenoga prošle godine u Beogradu potpisali ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić i hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Još nije poznato kada će biti održana sjednica skupštine na kojoj će sporazum biti ratificiran.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika