Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Selidba u vječnost

Ovozemaljski svijet napustio je jedan od najvećih državnika u povijesti, središ-nja figura druge polovice dvadesetog stoljeća i zasigurno najveći moralni autoritet suvremenog svijeta. Odlazak pape Ivana Pavla II. najveći je gubitak za kršćanske katoličke vjernike, ali možda podjednako i za ostatak čovječanstva, koje je Wojtyla toliko volio.
    Za života, Ivana Pavla II. svojatali su, kako je to ovih dana rekao jedan komentator, i liberali i konzervativci, jer su za to imali razloga i jedni i drugi. I, koliko je god bio zagovornik ljudskih sloboda, pravde i jednakosti, ekumenizma i kršćanske sućuti prema slabima i manjinama, toliko je odlučno branio i stroga crkvena stajališta kao što su celibat, zabrana pobačaja i kontracepcije. Papa nije pravio kompromise, nego je čvrstim stavom ali vješto oko sebe okupljao i one koji su međusobno neistomišljenici.
    Jednom od najcjenjenijih i najomiljenijih poglavara Rimokatoličke crkve, papi Ivanu Pavlu II., koji bi mogao postati četvrtim Velikim papom, Providnost je odredila da Crkvu i čovječanstvo uvede u treći milenij, kako bi i na taj simbolički način zauzeo jedno od najznačajnijih mjesta u dvije tisuće godina dugoj povijesti kršćanstva.
    Osamdeset i pet godina života i više od 26 godina pontifikata Karol Wojtyla je do posljednjega dana nosio s toliko energije da je to bilo zadivljujuće. Obišao je cijeli svijet i svugdje je činio geste koje su ga s pravom, još za života, svrstale u red najzaslužnijih ljudi koji su ikada hodali zemljom.
    Iako je volio sve ljude i nije ih dijelio niti prema jednome kriteriju, vrijedi naglasiti da je od ukupno 130 zemalja koje je posjetio, tri puta pohodio Hrvatsku, a samo je u rodnoj Poljskoj, kao Papa, bio više puta. Naklonost prema Hrvatima pokazivao je na svakom koraku, a možda najuvjerljivije onda kada je, u siječnju 1992. godine, dva dana prije dogovorenog roka s članicama Europske unije, priznao samostalnost i suverenost Hrvatske. I svoje jubilarno stoto putovanje Sveti je Otac posvetio Hrvatskoj, kada je 2003. godine boravio u Dubrovniku, Osijeku, Đakovu i Zadru, i kada su s njim molili i mnogi vjernici iz Vojvodine. Posljednje državno izaslanstvo koje je posjetilo Ivana Pavla II. 13. veljače ove godine bilo je izaslanstvo Hrvatske s premijerom Ivom Sanaderom na čelu.
    Na žalost, Ivanu Pavlu II. nije se ostvarila želja da posjeti Rusiju i Srbiju.
    U vrijeme njegova papinstva katoličanstvo je obogaćeno za 300 milijuna novih vjernika, što se također upisuje u zasluge Ivana Pavla II. Rečeno neformalnim rječnikom, koji Wojtyla nije izbjegavao, Ivan Pavle II. ljestvicu je za svoga života postavio tako visoko, da će je bilo tko drugi teško preskočiti. Svojom se smrću u prošlu subotu papa Ivan Pavle II., Poljak Karol Wojtyla, preselio u vječnost.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika