Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odbojka je pobijedila tenis

Iako je do svoje osamnaeste godine igrala tenis, Sanja Vuković (1983.) je, zakoračivši u punoljetstvo, ostavila reket i promijenila sport. Tenisku mrežu zamijenila je odbojkaškom i započela s treniranjem posve drugačije igre. Danas, nepunih pet godina kasnije, članica je prve ženske ekipe »Spartaka« iz Subotice, kluba koji se uspješno natječe u prvoj saveznoj ligi i za kojim je uspješna »euro« sezona.
4Zbog čega ste poprilično kasno započeli odbojkašku karijeru?
Od svoje šeste pa sve do osamnaeste godine sam trenirala tenis, a odbojka mi je uvijek bila neka »druga ljubav«. Spletom okolnosti i nedostatkom financijskih mogućnosti za nastavak teniske karijere, napustila sam »bijeli sport« i počela aktivno trenirati odbojku.
4Koji je bio Vaš prvi klub?
Prvo sam počela u klubu »Voleyball 2000« i njihovoj školi odbojke, ali su me zapazili stručnjaci iz »Spartaka« i ubrzo sam prešla u drugu ekipu ovog renomiranog subotičkog odbojkaškog kluba.
4Kada ste postali članica prve momčadi?
Poslije izvjesnog vremena u drugoj ekipi, 2003. godine, prešla sam u prvu ekipu čiji sam i danas član.
4Ipak, za Vaš streloviti napredak u drugom sportu je zaslužno i višegodišnje druženje s odbojkom kroz školske aktivnosti?
Istina je da sam za vrijeme školskih godina uvijek voljela igrati odbojku, kako na nastavi tjelesnog odgoja tako i izvan obveznih satova. To mi je u mnogome pomoglo kada sam odlučila promijeniti sport i ozbiljnije se počela baviti odbojkom.
4Koliko su po vašem mišljenju tenis i odbojka slični, s obzirom da ste oba sporta odlično svladali?
Mislim da su ova dva sporta, na određeni način, dosta slična u pojedinim segmentima igre. Zajednički su im servis i smeč, igra se preko mreže, a umjesto forhenda i bekhenda u odbojci ima prijema, podizanja i ostalih elemenata u organizaciji igre.
4Na kojoj poziciji igrate u timu i tko je odredio Vaše mjesto?
Igram na poziciji primača servisa, što je trener odlučio prilikom koncipiranja mjesta u timu, dok sam na jednom susretu igrala i na poziciji libera.
4Kako biste opisali završenu odbojkašku sezonu, u kojoj ste zabilježili solidan uspjeh na međunarodnoj sceni?
Osvajanjem četvrtog mjesta u prošlom prvenstvu stekli smo pravo učešća u Kupu CEV i na kvalifikacijskom turniru u Ukrajini smo uspjeli pobijediti sve protivnice i izboriti prolaz u osminu finala ovog europskog natjecanja. Sljedeći protivnik nam je bila ekipa Senica iz Slovačke, protiv koje smo pomalo nesretno ispali iz daljnjeg natjecanja. U gostima smo vodili 2:0 u setovima, ali je u užarenoj navijačkoj atmosferi njihove dvorane domaćin uspio preokrenuti rezultat i pobijediti. U revanšu na našem subotičkom parketu smo, pak, izgubili s 1:3.
4Kvalitetni rezultati iziskuju i mukotrpan svakodnevni rad. Koliko često trenirate?
Treniram dva puta na dan, prije podne i navečer. Prijepodnevni treninzi su mnogo teži i često puta podrazumijevaju i rad u teretani. Navečer je na programu uigravanje ekipe kroz igru.
4Kakvi su planovi odbojkaške budućnosti?
Zasad su planovi vezani samo uz igru u »Spartaku«. Možda kada bi se stvorili neki uvjeti za odlazak u Ameriku i igranje kroz studiranje na nekom koledžu, ali je u ovom trenutku sve bazirano na treniranju i igranju u matičnom klubu.
4Na koncu, da su mogući idealni uvjeti, koji bi sport prevagnuo – odbojka ili tenis?
Prevagnula bi odbojka, ipak je to kolektivni sport u kojemu sam potpuno pronašla sebe među prijateljicama iz ekipe. Svi rezultati su proizvod timskog rada i radost pobjeda je zajednička.             
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika