Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Badminton

S dolaskom proljeća, uz kontinuitet lijepog i toplog vremena, u brojnim parkovima, urbanim šumama i najobičnijim zelenim površinama mogu se vidjeti brojni igrači rekreativnog badmintona kako se dobacuju plastičnim ili pernatim lopticama. Zbog jeftinoće najjednostavnijeg osnovnog seta za ovu igru, koji sadrži dva odgovarajuća reketa i nekoliko loptica, vjerojatno je minimalan broj osoba koje bi za sebe mogle reći da baš nikada nisu probale udariti koji udarac, pa makar to bilo i na plaži tijekom ljetnog odmora. Ali ovaj interesantni sport, koji je nadmoćnošću velikih i marketinški isplativijih sportova, u našim krajevima gotovo nepoznat široj javnosti, u Aziji primjerice bilježi desetine tisuća gledatelja i predstavlja jedan od masovnijih oblika bavljenja sportskom aktivnošću. Na našem europskom kontinentu, koji konačno predstavlja i njegovu originalnu postojbinu, badminton danas spada u red manjih sportova, ali je i dalje popularan u »svojoj« Engleskoj preko čije je kolonijalne politike dospio do brojnih udaljenih dijelova svijeta.
POVIJEST BADMINTONA: Kada se točno prvi puta zaigrao ovaj sport ili pak neka njegova »divlja« verzija, ne može se precizno ustvrditi, ali je zato poznat točan datum kada je osnovana prva organizirana asocijacija s čvrstim i preciznim pravilima kojima se regulira ova igra. Davne 1893. godine u Engleskoj je formirana Badmintonska Asocijacija Engleske (BAE) i utvrđena jedinstvena pravila su se počela primjenjivati na svim natjecanjima.
OSNOVNA PRAVILA BADMINTONA: Za sve one koji bi možda poželjeli odigrati jedan pravi badminton meč, prema pravilima koja egzistiraju već više od jednog stoljeća, evo kratkog presjeka osnovnih pravila igre:
TEREN: Badminton se igra na posebno označenom terenu precizno utvrđenih dimenzija prema pravilima. (vidi sliku)
MREŽA: koja razdvaja dvije polovice badminton terena postavljena je na visinu
od 155 cm.
REKETI: Za igru se koriste badminton reketi od sintetičkih materijala (mogu biti čak i drveni) koji imaju strogo propisane dimenzije dužine i širine »glave«, koja je zategnuta odgovarajućom žicom sintetičkih ili prirodnih vlakana.
LOPTICE: Mogu se koristiti loptice napravljene od sintetičkih materijala, ali su za pravi badminton najbolje one od prirodnog, ptičjeg perja.
BODOVANJE: Badminton se igra slično pravilima starog odbojkaškog načina bodovanja osvojenih poena tj. poen se osvaja samo na svoj servis. U slučaju gubitka servisa ne gubi se automatski i poen, već protivnik pokušava osvojiti poen na svoj servis. Za razliku od brojnih drugih sportova, u kojima se jednako broji u obje konkurencije, u badmintonu žene u pojedinačnoj konkurenciji igraju do 11 osvojenih poena, s izuzetkom da, kada je rezultat 10-10, osoba koja je prva došla do 10 može, ali ne mora, odlučiti hoće li se igrati do 11 ili do 13. U muškom singl-badmintonu igra se do 15 osvojenih poena, uz pravilo da kod 14-14 osoba, koja je prva došla do 14, bira hoće li igru produžiti do 17 poena ili će se igrati do 15. U igrama parova u svim konkurencijama igra se do 15 osvojenih poena. Pobjedu u meču odnosi osoba ili par koji prvi osvoji dva seta.
JOŠ PONEŠTO: Ukoliko ste se odlučili zaigrati pravi natjecateljski badminton, prema svim pravilima, potreban vam je i odgovarajući zatvoreni prostor, s obzirom da vjetar nepovoljno utječe i smeta normalnom letu loptice. Istina, ukoliko su vani idealni uvjeti, bez daška vjetra (što je veoma rijetko), može se igrati i na otvorenom, ali je ipak najbolje ovaj sport prakticirati u zatvorenom prostoru.                       g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika