Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odlična najava

U prvom susretu nastavka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine, hrvatska nogometna reprezentacija je u Zagrebu sigurnom igrom izborila uvjerljivu pobjedu od 4:0 nad selekcijom Islanda i s nova tri osvojena boda uspješno »zakoračila« prema željenom cilju.
    Izbornik Zlatko Kranjčar izveo je najbolju jedanaestoricu, s izuzetkom kažnjenih Babića i Roberta Kovača (parni kartoni), nagovijestivši ofenzivu od prve minute. No, kako to obično biva protiv nešto slabijih momčadi, kakva je Island (samo jedan osvojeni bod iz četiri utakmice), najteže je »probiti led« i otvoriti protivnički gol. U takvom scenariju je proteklo gotovo cijelo prvo poluvrijeme, kada je konačno u samoj završnici prvoga dijela (39. minuta) kapetan Niko Kovač uspio zatresti mrežu, dotad solidnog vratara Arasona.
    S ovim vodećim zgoditkom se otišlo na odmor, a u nastavku je »islandski bunker« posve »razoren« s dodatna tri pogotka Josipa Šimunića (71’), ponovno Kovača (75’) i na koncu Dade Prše (90’) i najljepšeg gola u posljednjim trenucima ovog susreta.
    Pokraj strijelaca koji su svojim učinkom opravdali autoritet i status Hrvatske kao favorita u ovoj utakmici, Darijo Srna je ipak, po mnogima, zaslužio epitet najboljeg igrača susreta. Svojim probijanjima po boku i direktnim asistencijama kod prvih pogodaka, koji su pali nakon njegovih centar šutova, još jednom se pokazao kao trenutačno najzahvalniji i najkorisniji hrvatski nogometaš u ovim kvalifikacijama.
    S obzirom da je pomalo neočekivano Švedska pobijedila Bugarsku u Sofiji (0:3), situacija se u 8. skupini dodatno zakomplicirala i najvjerojatnije »izbacila« Bugare iz borbe za prvo mjesto.
    Prema aktualnoj situaciji u skupini, najveći rival za prvo mjesto bit će selekcija Švedske i direktan duel protiv »vikinga« na domaćem terenu odlučit će pobjednika 8. kvalifikacijske skupine i izravnog sudionika Svjetskog prvenstva.
    Hrvatska: Butina, Srna, Tomas, Tudor, Šimunić, N. Kovač, Kranjčar, I. Leko (J. Šerić (Bošnjak), Pršo, Klasnić (Olić) Leko).
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika