Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gla­zbe­na »miks« im­pro­vi­za­ci­ja

Za razliku od nekih prošlih disco vremena kad su disc jokeji samo puštali naizmjenično ploče, današnji DJ-evi imaju daleko zahtjevniji »posao« komuniciranja s publikom za koju rade. Moderni glazbeni trendovi stvorili su posve nova usmjerenja bazirana na disc korijenima popularnog melosa koji je nastao u sedamdesetim godinama prošloga stoljeća i jokeji današnjice reprodukcijom glazbenih materijala ujedno i stvaraju posve novi, jedinstveni zvuk.
    Jedan od predstavnika nove generacije DJ-a je jamačno i Ivan Pešut, koji je za samo nekoliko godina svog glazbenog angažmana stvorio respektabilno ime ne samo na našim, već i na inozemnim prostorima.
4Otkada je počela vaša DJ karijera?
DJ-ingom sam se počeo aktivno baviti 2000. godine na nagovor pokojnog DJ Miguela, kada sam iz publike prešao za DJ pult. Svoj prvi nastup sam imao u klubu »Lifka«, skupa s dva mađarska DJ-a, iste godine. Danas pripadam grupaciji »Underground grove« u kojoj ima 8 disc jokeja.
4Kakvu vrstu glazbe puštate za vrijeme nastupa?
Puštam »house« glazbu, sve pravce, ali prvenstveno forsiram i miksam progresive house.
4Gdje ste sve nastupali?
Dj nastupe imao sam, osim na našim prostorima, u klubovima po Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj, Rumunjskoj, Češkoj…
4Koliko traje jedan Vaš glazbeni set?
Jedan osnovni set traje oko dva sata, ali to je ponekad prekratko vrijeme da bi se obuhvatila jedna zamišljena cjelina i često puta miksam glazbu i mnogo duže. Kako je moje najdraže usmjerenje progresive house, već sama riječ govori kako nastojim ubrzavati tempo tijekom svog nastupa.
4Što sve spada u glazbeni opremu jednog DJ-a današnjice?
Ispred mene se nalazi radna površina, tzv. DJ pult, na kojemu je mikseta, dva ili tri gramofona i CD plejera, lap top (računar) i monitor.
4Ploče ili CD-i?
Više volim raditi s gramofonskim pločama, ali na žalost postoje glazbeni materijali kojih nema na vinilu i primorani smo koristiti zapise na compact discovima. Također u posljednje vrijeme radim posebnu vrstu scratcha uz pomoć računala s kojeg se prenosi živi signal na dvije prazne ploče i tako se dobiva specijalni zvuk.
4Hoćemo li u bližoj budućnosti biti u mogućnosti poslušati i neko izdanje vašeg DJ rada?
U ovom momentu ne postoji realna financijska konstrukcija za izdavanje nekog vida glazbene produkcije, jer za tako nešto je potrebno dosta novca. Za sada ne, ali u budućnosti – tko zna.
4Kakve su šanse da se netko iz manje sredine probije na svjetsko tržište?
Postoje svjetska natjecanja najboljih DJ-ova, ali i za odlazak na jedno takvo veliko okupljanje potreban je veći novčani iznos. Da bi se jedan DJ probio na veliko tržište potrebno je prije svega uložiti puno truda i rada, uz određeni talent i osjećaj za glazbu.
4Što za Vas predstavlja osjećaj zadovoljstva prilikom rada za miks pultom?
Najveći osjećaj zadovoljstva je kada vidim izraze zadovoljnih lica u publici, a dvije ploče su zamiksane u pultu. Povrh toga uzvici podržavanja i vriska ponesene mase.
4Pripremate li se za Vaše nastupe ili su oni plod spontanosti?
Program koji miksam tijekom seta u kojemu sam za pultom nema nikakvu prethodnu pripremu i plod je čiste inspiracije i osobnog osjećanja u tom trenutku. Ipak, ovisno o dijelu programa u kojem nastupam, je li u pitanju otvaranje, sredina ili završetak partija, koncipiram glazbenu podlogu.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika