Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Bu­buš« na Re­vi­ji ama­ter­skog fil­ma

Kratki film Ivana Ivkovića Ivandekića »Bubuš« prikazan je 22. ožujka na Reviji amaterskog filma – Raf u Zagrebu. Na ovogodišnju četvrtu Reviju amaterskog filma koja je održana od 20. do 26. ožujka prijavljeno je više od stotinu i osamdeset filmova, što je znak da je ova nepretenciozna revija postigla značenje u amaterskom filmskom svijetu.
    »Bubuš« je drugi kratki film Ivkovića Ivandekića, nakon kratkometražnog filma »Klapim«, koji je prošle godine na Festivalu amaterskog filma »Žisel« u Omoljici nagrađen Velikom nagradom (Grand prix), a Bajmočanin Ivković Ivandekić dobio je još dvije nagrade na Festivalu »Žisel«, za režiju i scenarij filma »Klapim«.
    »Film ‘Bubuš’ poslao sam na raspisani konkurs za sudjelovanje na Reviji amaterskog filma u Zagrebu, a zahvaljujući redatelju Branku Ištvančiću koji je kontaktirao Hrvatsku maticu iseljenika i predstavnici Matice Mariji Hećimović, Hrvatska matica iseljenika mi je financijski pomogla putovanje u Zagreb i tako sam imao priliku osjetiti festivalsku atmosferu i prisustvovati projekciji mog filma. Bio sam ugodno iznenađen pozitivnom reakcijom publike nakon projekcije filma, jer je pljesak govorio sve i to je bila nagrada za moj rad, a pljesak me je iznenadio zbog toga što film ‘Bubuš’ ima etnografsku osnovu, a publika ga je srdačno primila, iako su na Reviji amaterskog filma prikazani filmovi koji se bave urbanim temama ili oni eksperimentalnog izraza. Zbog toga je moj film odskakao od ostale prikazane produkcije, ali mi je s tim bilo veće zadovoljstvo što je prihvaćen«, kazao je Ivković Ivandekić o svojim utiscima sa zagrebačke filmske revije.
»Naziv filma ‘Bubuš’ asocira na izmišljeno strašilo kojim su se djeca plašila kada ne bi slušala roditelje, a film je priča o snovima i realnosti, slično kao u mom prvom filmu ‘Klapim’. Film je sniman prošle godine u Mirgešu i Gornjem Tavankutu, a snimatelj je bio Zvonimir Sudarević, koji je uradio i montažu filma. Pripremam se raditi i treći film »Gazdašag i tuga«, kojim bih zaokružio trilogiju koju sam zamislio. Projekcija filma ‘Klapim’ održana je u Subotici 2003. godine jedino u redakciji Hrvatske riječi, a nadam se da će sada biti zainteresiranih koji će omogućiti prikazivanje moja dva filma i za širu publiku«, kazao je Ivković Ivandekić nakon povratka iz Zagreba.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika