Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uspješnim radom njeguju tradiciju

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Matija Gubec« iz Rume predstavlja jedno od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u Vojvodini. Osnovano je sada već davne i daleke 1919. godine, mada korijeni Društva sežu još ranije, čak u 1903. godinu kada skupina seljaka iz rumskog naselja Breg osniva »Rumsku čitaonicu« s ciljem prosvjećivanja zemljoradnika i njihovog druženja uz knjigu i tamburu nakon teških i napornih poljskih radova, tako da bismo mogli reći da rumsko Društvo postoji već cijelo jedno stoljeće. U svome dugom trajanju ono je prolazilo kroz brojna i teška iskušenja, ratove i krize, ali je nastavilo da traje i da u svome okrilju okuplja, ne samo Hrvate zemljoradnike s Brega, nego sve ljude dobre volje i otvorenog srca. Ono je tako vremenom postalo i živo svjedočanstvo postojanja i opstanka hrvatskog naroda na ovim prostorima s bogatom poviješću i tradicijom.
    Prostorije ovog Društva su prepune nagrada, priznanja i plaketa koje su članovi sekcija kao i zaslužni pojedinci osvajali na brojnim smotrama, kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Danas u Društvu, nažalost, radi i djeluje samo tamburaška sekcija, a nekada su postojale i veoma uspješno radile i dramska i folklorna sekcija. No, i pored toga tamburaši svojim bogatim i raznovrsnim opusom više nego uspješno nastavljaju bogatu tradiciju Društva s Brega, s iskrenom nadom da će i druge sekcije ponovno zaživjeti. U Rumi danas gotovo da nema nijedne značajnije kulturne manifestacije ili događaja, a da na njima ne učestvuju tamburaši s Brega. Veliki tamburaški orkestar ovog društva je redoviti učesnik »Festivala tamburaških orkestara Srbije« koji se održava u Rumi, a svake godine Društvo organizira i po jedan samostalan koncert u Rumi koji je uvijek dobro prihvaćen i posjećen, što je velika stvar, posebice, ako se zna da je domaća publika uvijek i najveći i najžešći kritičar.
IZUZETNA PRETHODNA GODINA: O planovima društva za naredni period, kao i o učinku i rezultatima rada u prethodnoj godini, a uoči redovite godišnje skupštine društva, razgovarali smo s predsjednikom društva Zlatkom Kolarićem. »Prethodna godina u radu društva je bila više nego izuzetna. Već u travnju naši članovi Damir Kolarić i Josip Jurca prisustvovali su osnivačkoj skupštini Saveza tamburaških orkestara Vojvodine u Subotici, jedne izuzetno značajne udruge za razvoj tamburaške glazbe u Vojvodini. Doista nam pričinjava veliko zadovoljstvo i čast, što smo u svemu tome i mi uzeli svog učešća«, kaže Kolarić.
    I prethodne godine rumsko Društvo je imalo više značajnih gostovanja, koja su bila više nego zapažena. »Na prvom mjestu bih istaknuo naše sudjelovanje, poslije duge stanke, na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku, ranije Festival tamburaške glazbe Jugoslavije, gdje smo pored izuzetno jake konkurencije i strogih pravila osvojili srebrnu plaketu koja će nam biti uručena na našem ovogodišnjem redovitom koncertu u Rumi, gdje kao gosta očekujemo i Veru Svobodu. Pored toga 16. svibnja smo gostovali u Zaprešiću na proslavi 145. godina od smrti bana Josipa Jelačića gdje smo održali cjelovečernji koncert, a nakon toga smo gostovali i na lokalnom radiju. Komentari u lokalnom tisku su bili više nego povoljni. Tradicionalno i prošle godine tamburaški orkestar je učestvovao u emisiji »Vojvođanske zlatne žice« na TV Novi Sad gdje smo nastupili sa svojim solistima Dušanom Stuparom, Marijom Benčić, a s našim orkestrom je nastupio i Bogdan Dejanović. U listopadu smo nastupali na kulturno-umjetničkoj manifestaciji »Vinkovačkim jesenima«, gdje je naša solistica Marija Benčić doživjela prave ovacije, a i komentari o našem nastupu u tisku su bili izuzetni. Istog mjeseca, sudjelovali smo i na drugom susretu društava »Matija Gubec« u Donjem Miholjcu, gdje smo se poslije dužeg vremena sreli sa svojim prijateljima s kojima dijelimo isto ime. Naposljetku, naš mali orkestar je sudjelovao, u društvu brojnih eminentnih imena tamburaške glazbe, na prvom »Festivalu tamburaške muzike ‘Sava Vukosavljev’« u Zmajevu, dok smo 7. veljače sudjelovali i na 38.«Šokačkom sijelu« u Županji«, kaže Zlatko Kolarić.
SURADNJA S DRUGIM DRUŠTVIMA: HKPD »Matija Gubec« već dugi niz godina njeguje izuzetno plodnu i raznovrsnu suradnju s drugim kulturno-umjetničkim društvima, kako u Srijemu, tako i šire, a suradnja se ogleda kako u organiziranju susreta s predstavnicima tih društava tako i u međusobnim gostovanjima. »I ove godine suradnja s našim prijateljima iz drugih društava je nastavljena. U prostorijama našeg Društva održano je više sastanaka na kojima su bili i predstavnici hrvatskih društava iz Golubinaca, Novog Slankamena, Srijemske Mitrovice i Petrovaradina, a razgovarali smo o mnogim zajedničkim aktivnostima. Gosti iz drugih društava su redoviti posjetitelji naših igranki, a na igranci povodom blagdana ‘kraljici’ svirali su u prostorijama našeg Društva tamburaši iz Golubinaca. Kruna suradnje prošle godine bila su gostovanja našeg Društva u rujnu na koncertu HKPD »Stjepan Radić« u Novom Slankamenu i sudjelovanje na koncertu HKUD »Tomislav« iz Golubinaca u Staroj Pazovi 27. prosinca.«, kaže Kolarić.
    Radu Društva oduvijek su doprinosili i brojni istaknuti pojedinci. Takvih pojedinaca Društvo ima i danas. »Od istaknutih pojedinaca u prvi plan bih istaknuo Ratka Rackovića, sjajnog i originalnog kroničara, povjesničara i zapisničara običaja, kulture i narodnih umotvorina Srijema, pisca kapitalne knjige »Hrvati u Rumi na Bregu« koja u dobroj mjeri predstavlja i povijest našeg Društva. Ratko Racković je i član kulturno-historijskog društva ‘PČESA’ iz Novog Sada s kojima naše Društvo od njegovog osnutka ima izuzetnu suradnju. Za objavljenu fotografiju ‘Tamburaški orkestar ban Jelačić – Golubinci’ Racković je od PČESE dobio vrijedno priznanje ‘Brončano paunovo pero’ koje mu je uručeno 28. kolovoza na manifestaciji ‘Etno turizam – čovjek ravnice’, dok je prošle godine dobio još vredniju nagradu ‘Zlatno guščje pero’ za doprinos izdanju prve PČESA-ine knjige ‘Vašar je bio’. I ove godine Racković je dao značajne priloge i za druge knjige u izdanju PČESE. U knjizi ‘Rumena jabuka’ imao je tri priloga: ‘Ruski tamburaški orkestar’, ‘Ševa sa Brega’ i ‘O šlosu, ustaničkim zakonopiscima i Karađorđu’, a na promociji iste knjige u Poljoprivrednom muzeju u Kulpinu sudjelovao je i naš mali tamburaški sastav. Također, u knjizi ‘Dud murga’ Racković je imao dva priloga – ‘Dudinjara je bila zakon’ i ‘Murgasti bećarac’. I dirigent našeg orkestra Josip Jurca je u knjizi ‘Rumena jabuka’ objavio dvije pjesme ‘Vojvodino moja’ i ‘Neka nam živi Vojvodina’, a u knjizi ‘Dud murga’ je objavio ‘Pijano kolo’ i pjesmu ‘Beli dud’«, kaže Zlatko Kolarić.
TAMBURAŠKI ORKESTRI: Za brojne i više nego uspješne nastupe s izuzetno bogatim i kvalitetnim opusom, velike zasluge ima dirigent i umjetnički rukovoditelj Velikog tamburaškog orkestra, Josip Jurca. Pored toga on je i uspješan skladatelj tamburaške glazbe. Mnoge njegove pjesme, instrumentali i kola se nalaze na programu Velikog tamburaškog orkestra, a neke od njegovih skladbi se izvode i na lokalnim radio i TV postajama kao i na TV Novi Sad, a redovito i sa svojim pjesama gostuje na festivalu »Vojvođanske zlatne žice«.
    »Pored Velikog tamburaškog orkestra pri društvu tradicionalno radi i djeluje ‘Škola tambure’ namijenjena najmlađima, od kojih se redovito popunjava i veliki orkestar. U planovima djelovanja Društva, radu s djecom se uvijek pridavao poseban značaj, oni predstavljaju bazu našeg rada. I danas većinu članova velikog orkestra čine nekadašnji polaznici škole tambure«, ističe dirigent Josip Jurca. Dodatnu kvalitetu ovog orkestra predstavlja i to što unutar njega radi i manji tamburaški sastav koji svira na igrankama, raznim promocijama i manifestacijama. »Orkestar svake godine pokazuje sve zavidniju kvalitetu u svojim nastupima, njegov repertoar je izuzetno zahtjevan i obiman, a pored skladbo tipične tamburaške glazbe izvodi veoma uspješno i najpoznatija djela klasične glazbe te transkripcije najpoznatijih svjetskih autora«, naglašava Jurca.
    Pored nastupa tamburaša, u Društvu se tokom godine odvijaju i brojne druge aktivnosti poput promocija knjiga, predavanja iz oblasti poljoprivrede, te igranki, izleta i raznih susreta. »Svake godine u našem Društvu se organiziraju igranke koje su izuzetno posjećene i popularne, kako kod mladih, tako i kod starijih. Tradicionalno se igranke održavaju povodu dočeka Nove godine, blagdana ‘kraljici’, maškara, početka i svršetka poljskih radova, berbe grožđa. Na tim igrankama bude često i gostiju iz okolnih mjesta, kao i veliki broj kulturnih i javnih djelatnika grada Rume te gostiju iz veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, a opuštena i prijatna atmosfera uz prigodnu večeru i pjesmu naših tamburaša često potraje i do ranih jutarnjih sati. Svake godine se i barem jednom za sve zainteresirane članove i prijatelje društva organizira izlet do manastira Hopovo«, zaključuje Josip Jurca.
PROMOCIJE, PREDAVANJA, SUS-RETI: Priređivanje promocija knjiga česta je praksa u radu Društva. »Prethodne godine smo imali više promocija knjiga u izdanju PČESE. I ranijih godina smo u našim prostorijama imali niz promocija knjiga s tematikom Srijema i života u njemu, a promociji knjige ‘Kobojagi’ bio je nazočan poznati glumac Milenko Popov«, kaže Kolarić.
    Suradnja s Institutom za ratarstvo i povrćarstvo u Novom Sadu je također veoma uspješna. »I ove godine kao i prethodnih u suradnji s Institutom smo organizirali predavanje za zemljoradnike s temom ‘Aktualnosti u poljoprivredi’, koja je bila izuzetno dobro posjećena i na kojoj su govorili najistaknutiji stručnjaci Instituta iz svojih oblasti: dr. Đorđe Jocković, dr. Đura Gvozdenović i dipl. ing. Dušan Glušac. Predavači su prisutne upoznali s najnovijim dostignućima u svojim strukama uz niz praktičnih savjeta«, ističe Kolarić.
    U društvu je također održano i nekoliko izuzetno značajnih susreta. »Tu bi na prvom mjestu istaknuo sastanak predstavnicima Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije (ZAKUD) kojem su prisustvovali predstavnici svih hrvatskih kulturno-umjetničkih društava iz Srijema, a sastanku je bio nazočan i predstavnik tek osnovane Zajednice Hrvata Zemuna. Na tom sastanku su uspostavljeni kontakti i dogovarana suradnja, a kao rezultat toga planirano je da ove godine upravo u suradnji sa ZAKUD-om održimo cjelovečernji koncert u Slavonskom Brodu koncem travnja. Nedavno smo organizirali sastanak između gospodarstvenika iz Rume i okolice sa direktorom predstavništva Gospodarske komore Hrvatske pri veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu«, kaže Kolarić.
PLANOVI ZA OVU GODINU: Prije par godina Društvo je započelo izgradnju novog objekta pored već postojećeg sa ugradnjom sanitarnog čvora, a isto tako uređeno je i dvorište Društva i od njega napravljen svojevrsni etno-park. »Ove godine planiramo izgradnju ljetne bine u dvorištu Društva kao i obavljanje zidarskih radova u unutarnjosti novoizgrađenog objekta te uvođenje struje, međutim realiziranje ovog plana, kao i uostalom završetak ovog projekta ovisi u najvećoj mjeri od pronalaženja dobrotvora i sponzora, kao i od dobrovoljnih priloga članova Društva«, ističe Kolarić.
    Za kraj, predsjednika Društva pitali smo kakvi su planovi rada društva u ovoj godini. »Pored redovitog učešća na Festivalu tamburaških orkestara Srbije u Rumi i Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku već prvog vikenda travnja imamo ugovoren nastup kod naših prijatelja u Ilači, inače društva koje isto nosi ime ‘Matija Gubec’. Za 16. travnja planiramo naš redoviti godišnji koncert u Rumi koji ove godine posvećujemo dugogodišnjem predsjedniku našeg Društva, pokojnom Mihajlu – Miši Kunu. Na koncertu bi kao gosti trebalo da nastupe i članovi Gradskog tamburaškog orkestar ‘Branko Radičević’ iz Rume kao i članovi Dječjeg tamburaškog orkestar ‘Plavi čuperak’ također iz Rume, a očekujemo i dolazak Julija Njikoša i Vere Svobode iz Hrvatske. Koncem travnja planiramo već pomenuti koncert u Slavonskom Brodu. U lipnju planiramo koncert u atriju Katoličke crkve u Petrovaradinu, gdje bismo nastupali kao gosti HKPD ‘Jelačić’, a istog mjeseca planiramo i tradicionalni nastup u emisiji TV Novi Sad ‘Vojvođanske zlatne žice’, kao i snimanje CD-a Velikog tamburaškog orkestra u studiju ‘M’ Radio Novog Sada. Svakako ćemo i ove godine uzeti učešća na manifestaciji ‘Kulturno ljeto’, koja se održava u našem gradu, dok je u rujnu planirano redovito sudjelovanje na ‘Vinkovačkim jesenima’. U listopadu ponovno u Ilaču, ovoga puta na treći susret društava ‘Matija Gubec’ dok u prosincu gostujemo u Somboru prigodom proslave obljetnice HKUD ‘Vladimir Nazor’. Mali tamburaški sastav bi trebalo da nastupi na i na drugom Festivalu tamburaške glazbe ‘Sava Vukosavljev’ u Zmajevu kao i na festivalu ‘Bisernica Janike Balaža’ u Novom Sadu. Planirano je i više promocija knjiga, izlet te redovito organiziranje igranki. Želio bih istaknuti da ovaj plan nije konačan, da su izmjene moguće, kao i neki novi nastupi«, zaključio je predsjednik društva Zlatko Kolarić.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika