Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

No­va sli­kov­ni­ca Ba­lin­ta Vuj­ko­va

U ediciji »Slikovnice« tiskana je druga knjiga pod naslovom »Pripovitke za laku noć« autora Balinta Vujkova. Ilustracije za slikovnicu djelo su Cecilije Miler, a nakladnici su »Hrvatska čitaonica« i »Hrvatsko akademsko društvo« iz Subotice.

Us­kršnji kon­cert u Ta­van­ku­tu

HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta ove godine po prvi puta organizira Uskršnji koncert, koji će se održati u nedjelju 3. travnja u tavankutskom Domu kulture s početkom u 19 sati. Na koncertu će nastupiti srednja i reprezentativna grupa Folklornog odjela te članovi Tamburaškog odjela ovog kulturno-prosvjetnog društva.

Po­ziv na pro­sla­vu An­der­se­no­vog rođen­da­na

Proslava 200 godina rođenja Hansa Christiana Andersena održat će se u subotu 2. travnja na Dječjem odjelu Gradske knjižnice u Subotici. Sve posjetitelje tog dana očekuje i rođendansko iznenađenje.

No­vi broj »Zvo­ni­ka«

Treći ovogodišnji broj katoličkog lista »Zvonik« donosi veliki broj tekstova u već poznatim rubrikama. Riječ urednika Andrije Anišića govori o povezanosti Euharistije i Uskrsa, a na početnim stranicama možete pročitati uskršnju poruku subotičkog biskupa dr. Ivana Penzeša te uskršnju priču »Bijela haljina« koju je napisala s. Blaženka Rudić. U novom broju možete pročitati i intervju s glavnim urednikom tjednika »Hrvatska riječ«, Zvonimirom Perušićem. Rubrika »Događanja u Subotičkoj biskupiji« donosi tekstove o korizmenom programu somborskog Karmela u godini svog jubileja, o pedesetoj župnoj tribini u župi sv. Jurja, kao i o Devetnici sv. Josipu održanoj u subotičkoj župi sv. Roka. U djelu koji se bavi Katoličkom crkvom u Vojvodini i SiCG, možete se informirati o petom susretu predsjednika Biskupske konferencije jugoistočne Europe održanom krajem veljače u Sarajevu, kao i o Devetnici Gospi Lurdskoj u Pančevu te korizmi u Irigu. Rubrika »Svetac mjeseca« donosi tekst Stjepana Beretića o Ivanu od Boga, dok u djelu o Crkvi u Hrvata i Crkvi u svijetu možete pročitati tekst »S Papom patnikom«. O ulozi Euharistije u ostvarivanju eshatološkog značaja Crkve piše mr. Mato Miloš, dok dio »Upoznajmo Bibliju« donosi tekst »Susret« dr. Tadeja Vojnovića. Tu su i već poznate rubrike za djecu i mlade, a u posljednjoj možete čitati o godišnjem posjetu brata Richarda iz Taizéa Subotici i Bečeju, o Tribinu mladih na kojoj su govorili bivši ovisnici o drogi te o seminaru za mlade pod nazivom »Ljubav i zdrava spolnost« održanom u Mužlji. Susret predsjednika RS Borisa Tadića s predstavnicima kršćanskih crkava tema je rubrike »Ekumenizam«. »Povijesni kutak« donosi tekst »Ponovljene osude Crkve i društva« autora Stjepana Beretića, a u rubrici »Vjernici pitaju« o temi umjetne i potpomognute oplodnje piše dr. Andrija Kopilović.

Uz 84. rođen­dan Iva­na Ra­bu­zi­na

U srijedu 30. ožujka u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti obilježen je 84. rođendan klasika svjetske naive i jednog od najvećih lirskih slikara 20. stoljeća, Ivana Rabuzina. Hrvatski muzej naivne umjetnosti tom prigodom priredio je promociju biblioteke »Klasici naive« te predstavio prve dvije knjige »Feješ« i »Rabuzin«. Također, otvorena je i mala komorna izložba »Feješ / Rabuzin«, koja će se moći pogledati do 4. travnja.
    Uvodnu riječ izložbe dali su ravnatelj Hrvatskog muzeja naive Vladimir Crnković, akademik Tonko Maroević i Svjetlana Sumpor.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika