Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ugod­ne ge­ste do­bre vo­lje

S obzirom na riječi dr. Marinka Stantića (u prošlom broju »Hrvatske riječi« u tekstu »Gospodin je uskrsnuo«)… »Danas, kada nam se čini da je mrak tamniji nego ranije, kada stojimo pred stalnim izvještajima o zlu, o ubojstvima, samoubojstvima, ratovima, gladi, terorizmu. Danas, kada nam se čini da je budućnost sve mračnija«…, poruke u riječima koje je uputio svećenik Marko Kljajić na večernjoj misi na Uskrs, u Crkvi svetog Roka u Petrovaradinu – »Pobjeda života nad smrti, dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom, Isus je uskrsnuo« – dobivaju na većem značaju i važnosti nego ikada prije i podsjećaju nas na to, kojom cestom trebamo svakodnevno ići.
GESTE DOBRE VOLJE: Slaveći blagdan, mnoštvo vjernika koji vjeru više ili manje žive u svom svakodnevnom životu, okuplja se oko svetih mjesta. Tako je već godinama, kaže Marko Kljajić. S obzirom da je bio u Zemunu do večernje mise, koju je održao u Crkvi svetog Roka u Petrovaradinu nije mogao vidjeti ta divna gibanja vjernika oko crkve u prijepodnevnim satima, kada je, kako je s blagim žaljenjem rekao, a na osnovi prethodnih godina, bilo mnoštvo vjernika.
    Međutim, ove je godine nadasve prijatno iznenađen, kaže svećenik Marko, nekim novim gestama ljudi, koji se do sada nisu pokazivali u tom svjetlu. Pa tako, kako je rekao, pročitao je Uskršnju čestitku visokog dužnosnika Srpske radikalne stranke, koja je putem interneta došla na adresu Franjevačkog samostana i crkve, u kojoj svim katolicima Uskrs čestita Branka Pop-Lazić iz SRS-a, predsjednica Skupštine Zemuna.
    »Do sada nama katolicima nikada nisu na ovaj način, političari desne orijentacije, čestitali Uskrs. Svakako da je indikativno, kada to čine radikali«, zaključuje Marko Kljajić.
    »Još je lijepih gesta bilo u nedjelju u Crkvi svetog Roka u Petrovaradinu. Naime, aktivisti stranke Pokret snaga Srbije Bogoljuba Karića, a koji su pak pravoslavne vjere, učinili ugodnu gestu dobre volje, gdje su na simboličan način pokazali uvažavanje života u pluralnosti, života gdje ima više naroda, te su se ponudili da dođu u našu portu i podare svim katolicima koji su slavili Uskrs farbana jaja. Do sada takvih gesta nije bilo«, kaže vlč. Kljajić. Kako osobno nije bio nazočan, od administranata je čuo da je gesta naišla na pozitivnu reakciju katoličkih vjernika.
    Pozitivna novina tokom blagdana je da je TV Apolo (televizija čiji je osnivač Grad Novi Sad, a gradonačelnica Maja Gojković, SRS) snimala misu održanu u crkvi u Srijemskim Karlovcima tijekom cvjetne nedjelje, nedjelje prije Uskrsa koja je emitirana u večernjim satima na Uskršnji dan. »Ovo su sve nove geste koje nas raduju, a koje do sada nismo imali prilike doživjeti«, ističe Kljajić.
GOSPA TEKIJSKA: U prvi ponedjeljak nakon Uskrsa u Crkvi svetog Jurja u gradiću pod Petrovaradinskom tvrđavom tradicionalno su svećenici Srijemske Kamenice, Čerevića, Banoštora, Petrovaradina i Srijemskih Karlovaca držali večernju misu povodom iznošenja Gospe Tekijske, koja je tijekom zimskih mjeseci smještena u Crkvi svetog Jurja da bi se u prvoj nedjelji poslije Uskrsa svečano prenijela na Tekije i tijekom ljeta bila dostupna svim vjernicima. Sveta misa bit će održana na Tekijama u nedjelju 4. travnja u 16 sati.
    Svećenik i župnik u Srijemskoj Kamenici i Petrovaradinu Tomislav Kovačić je za čitatelje »Hrvatske riječi« kazao kako je osjetio da su ljudi ovog Uskrsa uistinu bili sretni i mirni, da su proživljavali sve ono što liturgija ovih dana donosi u svom dijelu, u prvom redu liturgija Velike mise Večernje Gospodnje, obrede Križnoga puta odnosno muke Isusove, te u subotu tijekom tri čitanja iz Starog i Novog Zavjeta i Evanđelja da su uistinu vjernici osjetili svetost trenutka, te uz ozračje u samoj crkvi, uz pjevanje, bilo svećenika bilo pjevača, u kojem je Isus radi našega spasa, radi spasa ljudi, pristao na muku, pristao na smrt na križu a u isto se vrijeme molio za sve nas, te da bi uskrsnuo na sam Uskrs. »Moji dojmovi su uistinu vrlo lijepi i ugodni u sva četiri dana. Mislim da je vjernika ove godine bilo više nego prethodnih«, kaže vlč Kovačić.
    Mons. Stjepan Miler, koji je za Uskrs držao misu u Crkvi Uzvišenja Svetoga Križa i večernju misu u ponedjeljak u Crkvi svetoga Jurja kazao nam je da vjernici, po običaju, u velikom broju pristupaju svetim sakramentima, svetoj pričesti i svetoj trodnevnici te da je to zbilja lijepo i milina.
    Poruke o pobjedi mira nad ratovima, ljubavi nad mržnjom, životom nad smrću, podsjećanje na muke Isusove na križu, njegova molitva za nas, ljude i Isusovo uskrsnuće trebali bismo živjeti i pamtiti tijekom cijele godine, i stalno se podsjećati na molitve Isusove za naše spasenje.
D. Po.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika