Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­ti­ca­nje kul­tur­ne su­rad­nje

BEOGRAD – O mogućnosti uspostavljanja kulturne suradnje između institucija kulture na teritoriju Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore razgovaralo se prošloga tjedna u Veleposlanstvu RH u Beogradu. Sastanak je nastavak inicijative koja je pokrenuta u prosincu 2004. godine, kada je i potpisana deklaracija o suradnji srijemskih hrvatskih institucija s obje strane državne granice.
    U uvodu je, prema informaciji koju je sastavila suradnica u Savjetu Vlade Srbije za nacionalne manjine Suzana Rukavina, jedan od inicijatora sastanka, tajnik Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Đurković iznio kako ZAKUD u svom sastavu broji preko 80 udruga iz oblasti kulture, te da bi služio kao servis za informiranje i pružanje pomoći pri pisanju projekata hrvatskim udrugama u SiCG, organiziranju seminara i programa, te gostovanja KUD-ova. Cilj suradnje je, po riječima Đurkovića, povezivanje institucija kulture s jedne i druge strane granice, podržavanje gostovanja te organiziranje kulturnih i umjetničkih nastupa, koji pridonose obogaćivanju kulture i identiteta pripadnika manjina u obje zemlje.
POKRENUTE INICIJATIVE: Mada je predviđeno da suradnja u početku bude pograničnog, odnosno regionalnog karaktera, dakle na razini Srijema, u sljedećoj fazi se planira da se suradnja proširi na cijelu Vojvodinu, odnosno da se podigne na državnu razinu. Pokraj standardnih problema s kojima se suočavaju udruge, na sastanku su eleborirani i drugi problemi čije bi rješavanje pridonijelo očuvanju identiteta, odnosno osamostaljenju udruga. Dogovorene su i pokrenute inicijative koje bi pridonijele rješavanju problema, između ostalog pomoć u pisanju projekata i pružanje informacija o otvorenim konkursima hrvatskim kulturno-umjetničkim društvima u SiCG te distribucija dnevnog tiska iz Hrvatske u SiCG (Večernji list, Glas Slavonije, Vinkovački list),
CIRKULARNO PISMO: Dogovoreno je da će se uputiti cirkularno pismo državnim institucijama od značaja s obje strane granice s ciljem da se organizira sastanak na kojem bi se definirali okviri kulturne suradnje. Cirkularno pismo bit će upućeno Srpskom nacionalnom vijeću u Hrvatskoj, Veleposlanstvu RH u Beogradu, Generalnom konzulatu u Subotici, Generalnom konzulatu u Kotoru, Vikarijatu srijemskom, Hrvatskoj matici iseljenika iz Zagreba, Vukovarsko-srijemskoj županiji, Matici Hrvatskoj-Vinkovci, Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske, Ministarstvu kulture i športa Republike Hrvatske, Hrvatskom nacionalnom vijeću u SiCG, Generalnom konzulatu SiCG u Vukovaru, Ministarstvu vanjskih poslova SiCG, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava SiCG, Ministarstvu kulture Republike Srbije, Savjetu Republike Srbije za nacionalne manjine, Pokrajinskom tajništvu za kulturu i obrazovanje, Pokrajinskom tajništvu za propise, upravu i nacionalne manjine i Pokrajinskom tajništvu za informiranje.
PODRŠKA VELEPOSLANIKA STANIČIĆA: Na sastanku je spomenuto nedavno ratificiranje međudržavnog sporazuma o zaštiti prava nacionalnih manjina u Saboru RH, te je izražena nada da će isto učiniti i Skupština SiCG. Zaključeno je da je skori odlazak premijera Republike Srbije u Zagreb prigoda za parafiranje Sporazuma o bilateralnoj suradnji u oblasti kulture, prosvjete i športa. Za glavnog koordinatora projekta imenovan je ministar-savjetnik pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Branimir Lončar. Predviđeno je da se slijedeći sastanak u proširenom sastavu održi u Vukovaru, u periodu od 25. do 30. travnja.
    Nakon sastanka sve nazočne je primio Veleposlanik RH u Beogradu Tonči Staničić, kojega su sudionici upoznali sa zaključcima sastanka. Veleposlanik se osvrnuo na značaj ovakvih inicijativa i podsjetio na ranije razgovore na ovu temu. On je dao potporu ovim naporima, odnosno ustvrdio kako će Veleposlanstvo sa svoje strane učinite sve što je potrebno da ovakvi projekti doista dožive izravnu primjenu na terenu, te je izrazio očekivanja da će ovakve inicijative pomoći rješavanju problema nacionalnih manjina i istaknuo važnost pravnih okvira koji su donijeti na razini država u pogledu zaštite prava manjina.    H.R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika