Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dinamo u ligi za ostanak!!!

Prema rasporedu natjecanja u 1. HNL u prvom dijelu sezone igraju se 22 kola, kola u kojima se dvanaest najboljih hrvatskih klubova nastoje izboriti za prvih šest mjesta na tablici, mjesta koje vode u nastavak natjecanja pod nazivom »Liga za prvaka«. Ovih šest momčadi kroz sljedećih 10 kola imaju priliku boriti se za naslov prvaka i za kvalifikacije za Champions league, ali i za jedno od mjesta koje vodi na »europsku scenu« nastupa u kupu UEFA ili Intertoto natjecanju. Otkada se igra hrvatsko nogometno prvenstvo, osim u sezoni 2000/01. kada je momčad Zagreba bila prvak, konačni boj za naslov i bolje europske pozicije uvijek su vodile momčadi Hajduka i Dinama, višestrukih prvaka.         Ali, poslije 19. ožujka i posljednjeg, 22. kola u sezoni 2004./05., taj niz je prekinut. Najslabijim plasmanom dosad, nedovoljnim sedmim mjestom, Dinamo iz Zagreba nije uspio izboriti plasman u ligu za prvaka i u nastavku natjecanja borit će se za ostanak u društvu najboljih hrvatskih klubova.
LIGA ZA PRVAKA: Sigurnom pobjedom u posljednjem kolu protiv Intera iz Zaprešića (2:0) branitelj naslova Hajduk (42) iskoristio je poraz Rijeke (38) na gostovanju kod Zagreba (1:2) i povisio vodstvo na tablizi na četiri boda. Momčad Slaven Belupa (37) iz Koprivnice, uz Inter (35) najugodnije iznenađenje ovog prvenstva, sigurnom pobjedom (3:1) na domaćem terenu »izbacila« je Dinamo iz Lige za prvaka i najavila najozbiljniju kandidaturu za jednu od »europskih« viza. Momčad Ćire Blaževića, Varteks (34) iz Varaždina, već od prije je izborila »prolaz«, dok je momčad Zagreba (33) u posljednji tren uskočila u elitni razred u mnogome zahvaljujući boljem omjeru u duelima protiv susjeda iz Maksimira s kojima ima identičan broj osvojenih bodova (33).
Nastavak natjecanja u Ligi za prvaka objektivno najveće šanse za naslov daje branitelju naslova Hajduku, jer će po prvi puta biti »oslobođen« najveće prijetnje i vječitog rivala. Uz splitske »bile«, još jedni, riječki »bijeli« ozbiljno pretendiraju na ovogodišnju titulu, a pobjedom nad Hajdukom (2:0) u prošlom kolu navješćuju zanimljivu borbu u dosad najzanimljivijem i najneizvjesnijem šampionatu HNL. Preostale četiri momčadi imaju podjednake šanse za osvajanje trećeg (europskog) mjesta.
LIGA ZA OSTANAK: Iako je prema plasmanu na tablici »dopao« u natjecanje za ostanak u prvoligaškom društvu, zagrebački Dinamo ne mora brinuti o svom mjestu u hrvatskom elitnom nogometnom razredu. U sljedećih deset kola »Lige za ostanak« zagrebački »modri« imaju priliku stvarati i razigravati svoju momčad za budućnost i novo prvenstvo. Nažalost, ispadanjem iz Lige za prvaka predstoji im »europski post« od godinu dana, što je prije početka prvenstva malo tko očekivao od momčadi u kojoj igra gotovo kompletna mlada reprezentacija Hrvatske. Uz Dinamo (33), čini se da su brige »preživljavanja« prebrinuli i Kamen Ingrad (32) iz Velike i Osijek (30), a najvjerojatnije i Pula 1856 (26), dok još neke nade, ipak teoretske domene, ima momčad Zadra (16). Međimurje iz Čakovca sa skromnih 13 osvojenih bodova, gotovo da nema nikave nade da će i na jesen zaigrati u ligaškom natjecanju protiv renomiranijih hrvatskih momčadi.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika