Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Život sa živo­ti­nja­ma

Od same prahistorije i prvobitnog razvoja ljudskog roda čovjek je odlučio dijeliti svoj životni prostor sa životinjama. Milijunima godina kasnije specifična humano-animalna emotivna sveza nije nimalo izgubila na svojoj snazi uzajamne ljubavi koja često zna obilježiti i cijeli životni vijek.
    U modernom dobu u kojem živimo ljudski rod je migracijama u gradska okruženja prisiljen, u velikoj većini, živjeti u manjim stambenim jedinicama, namjesto prostranijih kuća i imanja u prigradskim i seoskim naseljima. Pa ipak, unatoč često  neodgovarajućem komforu, ljubav prema držanju određene životinje-kućnog ljubimca, prevladava u odluci da se s njim ili više njih podijeli skromni životni prostor.
PSI I MAČKE: U najpopularniju, a logično i najrašireniju skupinu ljubimaca za kućno držanje, u prvom redu zbog svojih osobina i veličine, spadaju psi i mačke. Pas kao »najbolji čovjekov prijatelj« idealna je životinja za držanje u stambenom prostoru, jer se zbog svoje urođene inteligencije izuzetno brzo adaptira na »higijensku disciplinu« i vrlo rijetko, ukoliko je pravilno naučen, »kiksa« u zatvorenom prostoru. Ali, kao i svako živo biće, simpatični ljubimac, većih ili manjih tjelesnih proporcija (ovisno o afinitetima vlasnika), redovito se mora izvoditi van u određenim vremenskim periodima. Najčešće je to ujutro (ponekad se mora i vrlo rano) i navečer, ali je ipak poželjno »obogatiti« dnevno izvođenje s barem još jednim posjetom obližnjem travnjaku ili parku.
    Nažalost, u surovom vremenu konstantne borbe za ekonomski opstanak i kronične prezauzetosti ostalim životnim problemima, životinja nekad mora i trpjeti (ukoliko to može) dok ne dočeka svoj uobičajeni izlazak. Naravno, ovi »problemi« znaju mučiti isključivo četveronožne stanare u stanovima, dok dvorišni ljubimci gotovo nikada nemaju sličnih problema. Kod držanja kućnih ljubimaca u navedenim stambenim prostorima iznimno je važno imati »dežurnog« izvoditelja van, koji se ovisno o starosnoj grupaciji koja živi skupa, najčešće bira u najmlađoj ili najstarijoj skupini. Kako su za odluku da se nabavi psić ili mačka, poglavito »kriva« djeca i njihovo dosađivanje roditeljima u svezi njihove nabavke, onda je posve logično da se za svoje ljubimce i sami brinu.
    No, često se dešava da u ranojutarnjim izlascima participiraju i roditelji, puštajući djecu da duže spavaju. S druge strane držanje neke životinje u stanu dobro dođe umirovljenim osobama koje žive same i na taj način imaju određeni vid potrebnog društva i zaštite. U staračkoj samoći lavež voljene životinje, umiljati pogled iskrene ljubavi i privrženosti, često puta znači mnogo i nije slučajnost da mnoge bake šeću svoje psiće ili pak drže jednu ili više mačaka u svojim stanovima i kućama. Kod držanja mačaka, govoreći već o njima, općenito nema sličnog higijenskog problema kao kod pasa, jer mačke kao izuzetno »čiste« životinje svoje potrebe obavljaju u posudi s pijeskom koja se nalazi na određenom mjestu u stanu. No, kod ovih životinja je iznimno važan i socijalni moment, pa se s vremena na vrijeme trebaju puštati van. Za razliku od pasa, koji se često znaju i izgubiti, mačke nepogrešivo znaju pronaći put do svog doma. Također, ova vrsta kućnih ljubimaca ne iziskuje pretjeranu pažnju ukućana i najveći dio dana provodi u spavanju, dok pas ipak traži pažnju svojih gospodara. Kako je to u praksi, zapitali smo nekoliko osoba koje su dio svog života provele i provode skupa s životinjama, u stanu ili kući, te njihove dojmove druženja sa svojim najboljim četveronožnim prijateljima.
NJEGA: Imati i držati određenu životinju u svome životnom okruženju, bilo to dvorište, boks, kavez ili stan koji se neposredno dijeli s njom ili više njih, znači prije svega i određenu dozu ozbiljnosti glede njihove skrbi. Životinja nije igračka, ona je živo biće sa svim svojim normalnim potrebama i da bi živjela svoj život potrebna joj je adekvatna njega. Od malena, psi i mačke kao najčešći kućni ljubimci, trebaju hranu prilagođenu njihovom uzrastu i vrsti, ali i doze vitamina da bi se pravilno i zdravo razvili. Također, vašeg ljubimca bi trebalo redovito zdravstveno kontrolirati, što je najbolje obavljati u specijaliziranim veterinarskim ambulantama. Za osobe koje prvi puta nabavljaju neku životinju dobro bi bilo da se prije započinjanja zajedničkog života savjetuju i informiraju o potrebama i karakteru novog »člana« obitelji.  
TUŽNA (RUŽNA) STRANA OVE PRIČE: Nažalost, kako sve lijepe stvari imaju i svoju tužnu (ružnu) stranu medalje, tako i život sa životinjama često doživi svoj nemili kraj. Nezrele i neodgovorne osobe, ili pak jednostavno rečeno ljudi bez srca, često  znaju »iznenada« prekinuti ljubav prema svom ljubimcu i jednostavno ga izbaciti iz kuće ili iz dvorišta u kojemu je do tada sretno živio. Te životinje, koje su poglavito nesposobne za samostalni život jer su od prvih dana svog života ovisile o ljudskoj »ruci« i skrbi«, počinju lutati ulicama u strašnoj agoniji ne shvaćajući razloge zbog kojih su otjerani od »kuće«. Otupjelih instikata osuđeni su, u velikom slučaju, na polaganu i strašnu smrt ili u najboljem slučaju mjesto u azilu i nadu da bi ih netko mogao posvojiti. Zbog toga, dragi ljudi, ukoliko niste sigurni da ćete se moći odgovorno odnositi prema svojoj životinji i dijeliti svoj život s njom, najbolje nemojte ga ni započinjati. Život s životinjama nije baš za svakog….
                                                            g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika