Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ramirez – »Ramirez« DOP Records, 2004.

Skupina Ramirez ima iza sebe 4 godine napornog rada i svirki po zagrebačkim i hrvatskim klubovima, te zapažene nastupe u finalima festivala mladih autorskih bandova. Četveročlani sastav, koji čine Aljoša Šerić(vokal i gitara), Saša Jungić (gitara i sampler), Goran Leka (bubanj) i Ozren Ratković (bas), početak prošle godine je dočekao kao »najočekivanije domaće izdanje sezone«. U listopadu 2004. godine na tržištu se pojavio njihov debitantski album »Ramirez«, koji je po mišljenu mnogih kritičara opravdao ovakva očekivanja. Trenutačno, Ramirez je s aktualnim singlom »Otjeraj me« među vodećim i najtraženijim izvođačima, odlično rangiran na listama više od 50 radio postaja diljem Hrvatske.
    Svježina, koju je gitaristički orijentiran album Ramireza, blizak indie ali i mainsteram popu, donio u hrvatske glazbene prilike je neosporan. Zvuk, koji je na svjetskim top-ljestvicama posljednjih godina prepoznat kao kvalitetni autorski pop rock izričaj, započet u pojavi Radioheada, a koji je kulminirao s skupinom Coldplay, Ramirez je na uspješan način adaptirao i time popunio veliki dio praznine na hrvatskoj glazbenoj sceni. Naravno, i utjecaj Urbana bi se mogao iščitavati iz poetike ovog benda, ali ga s druge strane ne bi trebalo ni preuveličavati. Ramirez je ipak priča za sebe. Ono što se do sada pokazalo kao zaštitni znak skupine je izuzetna vokalna autentičnost i odlični tekstovi koje potpisuje pjevač Aljoša Šerić. Neki kritičari su otišli toliko daleko da su pjesmu »Sve je OK« proglasili najboljom u posljednjih 10 godina. Inteligentnim spojem melodičnosti popa podcrtanog melankolijom stvorena je krajnje emocionalna atmosfera u kojoj Ramirez daje svoje najbolje rezultate (pjesme »Iste cipele«, »Mogu«, »Jako dobar dan«, »Otjeraj me«, »Vidi se, zar ne?«) Naravno, monotoniji ovakvih pjesama suprotstavljaju se i žešće i brže numere kao »Barcelona« i »Korisno«, čijom se ipak, iz prvog plana jasnijom energijom, uspostavlja dinamički balans.
    Vrlo dobri aranžmani (posebice gudačkih dionica) i jednostavnost skladbi uz finalni potpis umnogome dokazanog producenta Denisa Mujadžića – Denykena, čine ovaj uradak od 12 pjesama jasnom i zasluženo hvaljenom cjelinom. Ramirez sada očekuju novi izazovi. Najavljuje se njihova podrška na turneji Hladnog piva, što nije loš financijski i promidžbeni pothvat, sudeći po razvijenoj mreži štovatelja headlinera ove turneje. Nadajmo se da stilska različitost dviju skupina neće predstavljati problem…

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika