Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Buđenje iz zim­skog sna

Na dan početka proljeća 21. ožujka u galeriji Gradske knjižnice u Subotici otvorena je »Proljetna izložba 05«. Riječ je o izložbi koja se odražava treći put, a ove godine je koncipirana kao skupna izložba 4 subotička umjetnika mlađe generacije i 11 gostujućih umjetnika iz Njemačke.
    U relativno malom, ali ovom postavkom vrlo živom izložbenom prostoru, možete pogledati radove domaćih autora Daniele Mamužić, Sergeja Radulovića, Csabe Hirmana i Damira Rijoviča-Originalova. Gosti – izlagači iz inozemstva su Helmut Dietz, Tino Panse, Stefan Rohrer, Rudolf Reiber, Michelin Kober, Kerstin Mayer, Daniel Sigloch, Alf Setzer, Life – service, Jürgen Kierspel i Daniel Mijić, koji su se predstavili uglavnom s po jednim radom, dok okosnicu izložbe čine djela lokalnih likovnih kreativaca.
    Daniela Mamužić koja je autor krajem prošle godine postavljene biste Ferenca Raichlea u parku pokraj subotičke galerije »Likovni susret«, ovom prigodom je izložila svoje tzv. »4 dame« koje čine 2 portreta, akt i skulptura od žice. Poruke o hladnoći (post)modernističkih ambijenata, industrijskog dizajna tvorničkih i laboratorijskih strojeva, opreme za kućanstvo, te pogona i ureda (a tako i samoga života) kontrastno uokvirenih u humane oblike ženskih usana donose kolaži Sergeja Radulovića. Damira Rijovič-Originalov, (pseudonim Damira Lučića) predstavljen je  autoportretom u mediteranskom okruženju kao dijelom njegova klasičnog slikarskog djelanja iz prošlosti, dok uvid u njegov aktualni rad u domenu digitalne umjetnosti pružaju printovi – portreti izobličenih mongoloidnih likova. Csaba Hirman bavi se primijenjenom umjetnošću i trenutačno radi na osnivanju »Udruženja umjetnika bez ograničenja«. Hirman se predstavio s 4 rada – jednom slikom velikog formata i tri manje, koje su uglavnom stilski bliske apstraktnom likovnom izrazu.
    Sve one koji su se okupili na otvorenju zabavljala je četveročlana subotička ad hoc skupina »Neuroleptic«. Ovogodišnja proljetna izložba privukla je veliki broj posjetitelja, uglavnom mladih, a njezina opuštena i nepretencioznost kreirala je na momente neku vrstu klupske atmosfere, najavljujući tako cjelokupnu revitalizaciju nakon neprirodno kalendarski rastegnute zime.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika