Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U pripremi raznovrstan program folklornih plesova

Nakon što su Folklorni i Tamburaški odjel Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta održali godišnji koncert 5. prosinca koji je bio u znaku sv. Nikole i gostovanja u veljači na Prelu u Gornjoj Čikeriji u Mađarskoj, oba odjela su započela s pripremama za Uskršnji koncert koji će biti održan 3. travnja u Domu kulture u Tavankutu.
    Na Uskršnjem koncertu, uz tamburaše, nastupit će reprezentativna i srednja grupa Folklornog odjela Društva, dok najmlađa grupa još ne radi punim intenzitetom. Nakon Uskršnjeg koncert intenzivirat će se rad s najmlađom grupom, jer njih očekuje nastup na Dječjem folklornom festivalu koji će biti održan u Tavankutu u mjesecu svibnju ili lipnju.
U ZNAKU JUBILEJA: »Drago mi je što našem Društvu predstoji Uskršnji koncert, ali moram istaći da su uvjeti za rad vrlo loši u dvorani Doma kulture, gdje vježbaju naši odjeli. U dvorani nema grijanja i jako je hladno, a vježbamo na bini koja je u dvorani, što je opet skučen prostor. Dom kulture u Tavankutu pripada Mjesnoj zajednici, a naše Društvo od osnutka radi u prostorijama Doma. Problem je što naše Društvo nema vlastite prostorije, a za rješavanje tog problema trebalo bi izraditi financijski projekt. Možda bi rješenje bilo i dograđivanje Doma. Društvo »Matija Gubec« sljedeće godine proslavlja jubilej 60 godina od osnutka, a evo, uvjeti za rad Društva su vrlo loši. Folklorni odjel Društva ima oko stotinu članova, a Tamburaški odjel Društva radi već četvrtu godinu, a voditelj tog odjela je Stipan Jaramazović. U radu s Folklornim odjelom pomažu mi Sandra Benčik, Ivana Nović i Boris Godar, a na Uskršnjem koncertu publika će moći vidjeti bunjevačke i šokačke plesove, kao i plesove iz Banata, Baranje, Posavine i Like«, kaže Ivica Dulić, rukovoditelj Folklornog odjela HKPD »Matija Gubec«.
    »Što se tiče nošnji, Društvo ne posjeduje sve nošnje koje su potrebne za koreografije koje plešemo, ali posudbom nošnji pomaže nam Hrvatski kulturni centar ‘Bunjevačko kolo’. Nošnje koje posjeduje naše Društvo i koje koristimo u radu već bi trebale biti u muzeju, što znači da bi što hitnije trebalo šiti kopije, ali novca za tako što nema. U fundusu instrumenata imamo desetak tambura kojima se koriste početnici, a iskusniji tamburaši imaju svoje instrumente, ali su problem propratni instrumenti kao što su gajde, samica ili ljerica«, kaže Dulić, napominjući kako je svaki nastup Društva u ovoj godini priprema za predstojeći jubilej.
NEOPHODNOST DONACIJA: »Još razmišljamo o tome kako ćemo definirati proslavu jubileja Društva, a jedna od manifestacija koje planirano sljedeće godine je susret onih Društva u Tavankutu koje nose ime Matije Gupca, a ima ih oko deset u Vojvodini, Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Manifestacija takvih susreta započela je u Zagrebu 2003. godine, nastavila se u Donjem Miholjcu, a ove godine bi trebala biti održana u Ilači. Ove godine pokušat ćemo ugostiti tri Društva, RKUD Rudar« iz Raše, HKUD »Dubrava« iz Aladinića i KUD »Ivan Goran Kovačić« iz Velike, jer su to pobratimljena Društva s našim Društvom. Nadamo se pomoći naših donatora kako bi u tome uspjeli. Željeli bi ove godine djecu koja su članovi Folklornog odjela našeg Društva odvesti na more i to bi za djecu bila nagrada za njihov rad u Društvu«, kaže Ivica Dulić, ističući i potrebu educiranja mlađih članova Folklornog odjela da bi se osposobili voditelji i koreografi folklornih odjela.
    »Ranije sam pohađao seminare u Školi folklora koje je organizirala Hrvatska matica iseljenika, kao i seminare Dječjeg folklora u Zagrebu čiji je voditelj Goran Knežević, a sada bi trebalo na takve seminare upućivati mlađe članove našeg Društva«, kaže Ivica Dulić iskazujući na koncu razgovora svoje zadovoljstvo što je u OŠ »Matija Gubec« u Tavankutu obnovljena predstava »Ždribac zlatne grive«, jer bi djeca su koja su igrala u toj predstavi mogla ostati jezgro jedne buduće glumačke skupine koja će nastaviti tradiciju postojanja amaterskih kazališnih skupina u Tavankutu.

Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika