Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izložbe između faza u restauraciji zgrade

Subotička galerija »Likovni susret« je trenutačno u jednoj od faza renoviranja. Radovi na obnavljanju ove kulturne ustanove započeti su 2002. godine i bitno određuju funkcioniranje ovog galerijskog prostora. Tako je u programu još uvijek zaostalo nekoliko izložbi planiranih za prošlu godinu, koje su automatski prebačene na realizaciju u ovoj godini. I ove godine zbog radova cjelokupni program neće biti realiziran. U razgovoru s ravnateljicom Olgom Šram saznali smo više o samom programu.
OBILJEŽAVANJE JUBILEJA: »Krajem siječnja ove godine u suradnji s institucijama iz Novog Sada održana je izložba radova beogradske slikarice Olje Ivanjicki, koja je završena početkom ožujka. Sada pripremamo najvažniji projekt »Likovnog susreta« u ovoj godini, a to je obilježavanje stogodišnjice od izgradnje zgrade u kojoj je smještana ova institucija. Završni radovi na fasadi zgrade planiraju se dovršiti u svibnju, te nas u lipnju očekuje izložba »100 godina palače Raichle«, koja će biti više dokumentarnog karaktera i bavit će se životom zgrade, životom arhitekte Ferenca Raichlea, a obrađivat će i neke elemente secesije kao stila. Izložbu će pratiti i publikacija bogata fotografijama i kraćim informativnim tekstovima popularnog karaktera. Biti će tiskana u nakladi »Likovnog susreta«. Iako atipična za rad ove ustanove, izložba je važna kao trajna vrijednost posebice u domeni iznošenja novih podataka«, kazala je Olga Šram.
    Za ovu godinu je planirano i niz skupnih izložbi, a također se obavljaju polugodišnje intenzivne pripreme za 12. trienale keramike u 2006. godini.
NIZ IZLOŽBI SUBOTIČKIH UMJETNIKA: »Velika izložba, koja očekuje subotičku publiku, je izložba subotičkog multimedijalnog umjetnika Slavka Matkovića, čiji je autor Nebojša Milenković iz Muzeja suvremene likovne umjetnosti u Novom Sadu, koji je priredio i zaista impozantnu monografiju ovog umjetnika. U planu za travanj i svibanj je i memorijalna izložba akademske grafičarke i slikarice Katarine Tonković Marijanski. Katalog koji pripremamo za njezinu izložbu je u završnoj fazi. Za Dan grada 1. rujna planira se otvaranje retrospektivne izložbe povodom 50. godina rada subotičkog grafičara i likovnog pedagoga Đerđa Boroša. U zaostatku iz prošle godine je magistarska izložba Laure Peić Sagmeister, koja bi za cilj imala prezentiranje širine njezina likovnoga rada. Ako bude uvjeta, predstavit ćemo i dvije mlade akademske slikarice iz Subotice – mr. Melindu Török i Simonidu Đorđević«, kazala je Olga Šram.
    Skupna izložba u rangu manifestacije »Likovni susret« ove godine će se koncipirati kao skup radova likovnih umjetnika, koji su nekada živjeli u Subotici, a danas su stanovnici nekih drugih mjesta, a zajedničko im je i to da njeguju suvremeni likovni izraz. Po riječima ravnateljice, pokraj mnogih umjetnika, na izložbi će se pojaviti rad Spartaka Dulića, koji trenutačno živi i radi u Osijeku. On će se predstaviti radom »Lanci«, koji obuhvata instalaciju i performance. Ova manifestacija se planira za mjesec rujan i listopad.
KULTURA I FINANCIJE: Jedan veliki projekt je i organiziranje izložbe slikara apstraktnog likovnog izraza Josipa Skenderovića – Age. Ovo bi trebala biti njegova prva izložba u rodnom gradu nakon 1978. godine, kada je otišao u Pariz nastaviti karijeru. »Detalji ove izložbe ovise od organizacije iste izložbe u Budimpešti. Problem predstavlja dio mogućnosti financiranja transporta njegovih radova iz Pariza do Budimpešte. Postoji mogućnost da se ova izložba, koju koncipira naša ustanova, postavi u Muzeju suvremene umjetnosti u Novom Sadu, a poslije, početkom 2006. u Galeriji suvremene umjetnosti u Osijeku, dok postoje opcije i da potom putuje dalje u Rijeku ili Zagreb«, istaknula je ravnateljica Šram.
    U posljednjem dijelu razgovora gđa Šram je napomenula kako će ove godine retrospektivna izložba Ivana Jandrića (o kojoj ste mogli čitati i u našem listu), gostovati u Galeriji SANU u Novom Sadu, te da je u tijeku gostovanje izložbe grafike iz zbirke »Likovnog sureta« u Galeriji ULUV-a, također u vojvođanskoj prijestolnici.

Davor Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika