Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Upo­ran rad na­su­prot teškim uvje­ti­ma

Hrvatska udruga kulture »Lajčo Budanović« osnovana je na skupštini 18. ožujka 2002. godine u Maloj Bosni s ciljem očuvanja baštine hrvatskog naroda na sjeveru Bačke.
    U cilju da predstavimo široj javnosti rad ove udruge razgovarali smo s novoizabranim predsjednikom, a doskorašnjim potpredsjednikom Udruge Aleksandrom Vukovićem.
    »Prije tri godine, kada smo osnivali Udrugu, cilj nam je bio uspostaviti kulturnu instituciju s hrvatskim predznakom.
AKTIVNOSTI UDRUGE: »Na samom početku rada Udruga je imala tri odjela – folklorni, slamarski i tamburaški. Zbog činjenice, da su članovi slamarskog i tamburaškog odjela bili uključeni u rad drugih, već postojećih kulturno-umjetničkih društava, rad u ovim odjelima postepeno je slabio, te danas punim kapacitetom radi samo folklorni odjel. Pokušavamo uvećati broj članova, ali nailazimo na poteškoće zbog postojanja mnogo većih i poznatijih KUD-ova u okolici, ali ipak ne posustajemo… U okviru Folklornog odjela postoje dvije uzrasne skupine: mlađa, koja okuplja djecu do četvrtog razreda osnovne škole, i srednja, koju čine djeca viših razreda osnovne škole. Dosada smo uvijek nastupali sa srednjim uzrastom, dok ubuduće u nastupe planiramo uključiti i mlađu uzrasnu grupu. Stariju grupu djece vodi Drago Grmić, a mlađu Katarina Dulić, koja redovito odlazi na seminare o folkloru u Hrvatsku. Muzičku podlogu za probe osigurava Tomislav Tokodi na harmonici, kome se na nastupima, a ponekad i na probama, pridružuju Marko Dulić – tambura, Martina Mezei – tambura i Stipan Dulić – gitara i kontrabas. Trenutačno brojčano stanje je sljedeće. Imamo 35 članova, od toga 16 u mlađoj skupini djece, dok ostali čine srednju uzrasnu grupu folkloraca«, ističe Vuković.
FINANCIJSKA POTPORA: »Članarine su nam doista niske«, kaže Vuković, napominjući da mjesečna članarina iznosi 150 dinara, a donedavno je iznosila samo 50 dinara. »Veliki dio inicijative potiče iz privatnih resursa. Roditelji djece, koja pohađaju satove folklora, pomažu oko organiziranja nastupa i putovanja, bilo radom ili novčano. Naravno, određena sredstva dobivamo učešćem na različitim konkursima od Pokrajinskog tajništva za kulturu i obrazovanje, zatim od Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu. Puno su nam pomagali i Hrvatska matica iseljenika – Zagreb, razna poduzeća, privatna lica, kao i mjesna zajednica. U radu Udruge stručno nam pomažu s pravne strane dr. Slaven Bačić i Anica Stipić, koji to čine bez ikakve novčane nagrade«, objašnjava Vuković. On ističe da je financijska situacija u udruzi i pokraj pomoći loša, jer nemaju adekvatne prostorije, sve je raspoređeno po privatnim kućama, a trenutačno su u fazi pregovaranja s mjesnom zajednicom oko dobivanja prostorija. Do sada su redovito dobivali prostorije lokalnog Doma kulture za održavanje nastupa.
    Osiguravanje rekvizita za rad je sustavni dio funkcioniranja Udruge. Glede ovog pitanja Vuković kaže, kako je veći dio njihove garderobe sakupljen iz privatnih fondova, dok ponešto šiju i sa strane. Trenutačno, nošnje pozajmljuju iz srodnih udruga – HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta i HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice.
DOSADAŠNJI NASTUPI: »Redovito smo svake godine sudjelovali na proslavi Dužijance u Maloj Bosni, kao i na »Dužijanci« u Subotici. Nastupali smo prošle godine na Regionalnoj smotri folklora u Subotici. Također smo se rado odazivali na pozive kulturno – umjetničkih društava iz okolice, te smo tako bili gosti kod HKUD »Ljutovo«, HKPD »Matija Gubec«, HKPD »Đurđin« kao i u Starom Žedniku kod tamošnjeg ogranka HKC »Bunjevačko kolo«. Krajem prošle godine smo zajedno s djecom odjela na hrvatskom jeziku u Maloj Bosni sudjelovali na II. Hrckovom maskenbalu u Subotici. Što se tiče nastupa izvan granica SiCG, 2003. imali smo turneju po otoku Braču u Hrvatskoj, u čijoj realizaciji su nam mnogi pomogli. Za tu turneju subotički Crveni križ nam je osigurao kamp-opremu, za koju smo im se odužili nastupom na Velikoj terasi na Paliću prilikom njihove akcije dragovoljnog davanja krvi. Sedmodnevni boravak na Braču, za vrijeme kog smo nastupili u više hotela u Supetru i jednom u Bolu, organizaciono je potpomogla Turistička zajednica otoka Brača. Zajedno s nama na Braču je boravio i Likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo«, a ovakav zajednički boravak je primjer kako je mnogo lakše i efikasnije ostvariti turneju udruživanjem više udruga. Naravno, treba istaknuti i da nam je prijevoz osigurala HMI – Zagreb«, rekao je Vuković.
»OSVJEŽENJE SA SJEVERA BAČ-KE«: »Prošle godine smo također boravili u Hrvatskoj, ovoga puta na turneji po Makarskoj rivijeri. U okviru ove turneje najznačajniji nastup smo imali na Dan državnosti RH u Makarskoj na centralnom gradskom trgu, kada smo bili jako dobro prihvaćeni od tamošnje publike. Za ovaj nastup posebno smo zahvalni Ljubi Ljubičiću iz poglavarstva ove općine. Pokraj ovog nastupa, u sklopu iste turneje nastupili smo u Zaostrogu, u franjevačkom samostanu. Naš nastup je tom prigodom, što se djeci jako svidjelo, gvardijan fra Ante Balić u riječima dobrodošlice najavio: ‘Osvježenje dolazi s juga, a ovog puta ono je došlo sa sjevera Bačke, iz jednog sela koje se zove Mala Bosna, koje iako se zove ‘Mala’, ipak je veliko’. Program s kojim smo nastupili činio je splet bunjevačkih igara, te igara iz Slavonije i Baranje. Naši tamburaši su također zabavljali goste s repertoarom bunjevačkih pjesama i pjesama iz Slavonije, Dalmacije. Ovaj nastup tamburaša, održan u mjestu Gradac, organizirala nam je turistička zajednica ovog mjesta, a pri smještaju djece pomogli su nam vlasnici hotela u Gradcu Bariša Jerković i njegovi sinovi, koji su inače iz Međugorja«, ističe Vuković.
    Na pitanje kakvi su planovi za ovu godinu, Vuković otkriva: »Planiramo ponoviti posjet matičnoj državi. Obići ćemo preostali dio Makarske rivijere, otok Hvar, a možda i Dubrovnik. Nastupit ćemo i na Dječjoj smotri folklora u Tavankutu, zatim na dužijancama u Maloj Bosni i Subotici. U planu rada je i organizacija godišnjeg koncerta Udruge pod nazivom »Mladost pleše«, koji se održava krajem godine u Domu kulture u Maloj Bosni, kada kao goste pozivamo srodne KUD-ove iz Vojvodine. Za kraj Vuković je dodao: »Ovu prigodu bih iskoristio da pozovem sve mlade, kao i one starije žitelje Male Bosne, da se priključe radu naše udruge i da svojim prisustvom doprinesu obogaćivanju našeg svakidašnjeg, za svakoga jednako teškog, života. Dosadašnja praksa je pokazala da ovakva vrsta aktivnosti ima smisla, jer naši mlađi članovi uživaju u nastupima u selu i u drugim mjestima«.
Davor Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika