Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Značaj­ke vre­me­na

Korizmena slavlja u stoljetnom somborskom Karmelu završena su 20. i 21. ožujka, a gost šestoga korizmenoga tjedna bio je provincijal hrvatskih karmelićana o. Jakov Mamić, koji je na Cvjetnicu 20. ožujka u karmelićanskoj crkvi predvodio križni put i misno slavlje s prigodnom homilijom. Nakon toga susreo se s mladima kojima je održao predavanje.
    U Hrvatskom je domu 21. ožujka na redovitoj korizmenoj tribini održao predavanje na temu »Značajke vremena i duhovne ponude«. Na samom početku predavanja, o. Mamić je rekao kako u kontekstu suvremenoga svijeta u kojemu je kršćanin pozvan živjeti i djelovati, zapažamo nekoliko značajki koje kreiraju mišljenje i stav u odnosu na čovjeka.
UTJECAJ URBANIZACIJE NA MENTALITET: U tom je smislu istaknuo kako se na čovjeka u suvremenoj filozofiji gleda kao na potpuno indiferentnoga u odnosu na Boga, te je dodao kako je čovjek okrenut sebi te mu Bog koji misli na drugoga nije potreban, jer je njegova osnovna vrijednost njegovo bogatstvo zbog kojega postaje instrument potrošnje. Na taj način dolazi do poremećaja njegova identiteta u smislu da biti znači imati, a posljedice takvoga jednodimenzionalnoga čovjeka su anonimnost, stvaranje arsenala smrti (oružja) i dr. S druge pak strane, istaknuo je predavač, u kontekstu suvremene duhovnosti i religiozne misli zamjećujemo da je došlo vrijeme jakih i brzih promjena, odnosno izmjene socijalnoga ambijenta, urbanizacije mentaliteta, upitne prošlosti s ustaljenim vrednotama kao što su vjera, autoritet i dr. U smislu religioznih i duhovnih pomaka vidljiv je povratak intimizmu (misticizmu i karizmatičnosti) te povratak na sociološku potrebu identifikacije odnosno značenja crkvene hijerarhije i davanje prostora faktorima koji tvore zaleđe religioznoga.
OSOBNOST, SKROVITOST I NEPREDVIDIVOST: U drugom dijelu predavanja, o. Mamić je u kulturno-duhovnom kontekstu govorio o govoru Ivana od Križa koji ukazuje na to da je potrebno spasiti čovjekovu transcendenciju i Božju imanenciju u čovjeku. Predavač je posebno istaknuo kako Ivana od Križa zanima čovjek u njegovu nastanku, izrastanju i ostvarenju gledajući ga kao biće posve okrenuto k punini. Isto tako, Ivanov je projekt uperen na čovjekovu zadnju točku odnosno blaženo gledanje Boga, što podrazumijeva vjeru, ljubav i nadu. Nadalje, predavač je istaknuo kako Ivan od Križa govori da Bog u čovjeku djeluje različito (Bog svakome daje osobnost), skrovito (ono što Bog čini izmiče nadzoru razuma) i nepredvidivo (iz prijeđenoga puta ne možeš znati budući). U posljednjem dijelu predavanja protumačio je kako Ivan od Križa ukazuje na potrebu odgojiti čovjeka vjere koja je osobna, slobodna, uvjerljiva i angažirana. Isto tako potrebno je da čovjek bude svjedok živoga Boga, tj. »prije svjedok nego propovjednik«, te da je potrebno proći osobne i kolektivne »noći« razuma, vjere i pamćenja. U konačnici, »Ivanov je put borba za čovjeka odnosno spasiti čovjeka«, čime mu se omogućuje da cjelovito bude tvorac vremena i kreativni čuvar vrednota: sebe i okoliša, zaključio je o. Mamić.
    Predavanje je završeno diskusijom, nakon koje je voditelj tribine o. Mato Miloš zahvalio svim sudionicima koji su revno, kroz šest tjedana, dolazili na tribinu te se uključivali u ostale korizmene sadržaje stoljetnog somborskog Karmela.

Željka Zelić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika