Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tko je da­nas na križu?

Veliki je Petak. Dan, kada s osobitim pijetetom kršćani slave otajstvo Kristove smrti. Obistinilo se Kajfino proroštvo: Bolje je da jedan čovjek umre za narod! Umro je. Nitko nije ni slutio da će ta smrt donijeti novi život. Da će ta smrt biti novo stvaranje i da je na križu umro Novi Adam, začetnik novog čovječanstva, ne više stvorenja nego sinova i kćeri Božjih. Tako je žrtvovan život, a uskrišen na novi postao preokret povijesti i najdublje izmijenio ljudsku narav od Adama do Krista i sada od Krista dalje. Htjeli ili ne htjeli priznati, iza Isusova Uskrsnuća čovjek je »novi stvor«. No, prije toga rađanja kroz vrata smrti, morao je umrijeti za nas Čovjek – Bog, da bi čovjek mogao postati Božji i nov. Zrno je moralo pasti u zemlju, istrunuti sebi i svojim interesima da bi se rodio novi život i to po Isusu Kristu neizrecivo novi. Tako da čovjek Kristov nadmašuje narav Adamovu i jedino po Kristu i u Kristu može se postati novi stvor.
CRKVA NA KRIŽU: Tko danas, na Veliki Petak, visi na križu? Svakako Isusovo Mistično Tijelo – Crkva. Na križu je kao takva, a na križu je i u velikom mnoštvu svojih članova – udova. Sva se povijest Crkve može označiti križem. I nema ni jednoga razdoblja u kojem Crkva nije doslovno doživljavala redoviti svoj Veliki Petak. Tako je to i danas. Stoga Vas pozivam da se prvo približimo otajstvu Velikoga Petka. Na križu visi pravednik. Njega nisu osudili nikakvi »okupatori«, nikakvi stranci, njega je osudio i izdao njegov narod. Stranci i »okupatori« su bili samo izvršitelji onoga djela što mu je odmjerio njegov narod. Tako je to bilo na Kristov Veliki Petak i tako je to i danas. Pod križem razapetih udova Crkve redovito se ne nalaze tuđinci i stranci nego članovi vlastitoga naroda i vlastite pripadnosti. Tako je to i danas. Na križu je svakako i Ivan Pavao II. Ne samo zato što je bolestan, nego i mnogi drugi znakovi Kristove patnje na njemu se ostvaruju. Netko je ovih dana rekao: Veliki maratonac prošao je križni put i sada je na križu. Razapet bolešću, neizrecivim dokazima zadivljuje čovječanstvo kako se bolest podnosi, kako se starost nosi i kako se ponizno služi u nemoći i bolesti izručen tolikim uslugama drugih, usluge koje ponižavaju i dostojanstvo i narav. A tako srdačno prima i Veroniku koja mu briše lice i Šimuna koji mu pomaže nositi križ. Najjači govor Ivana Pavla II. sada je sa križa. Zato je ovaj Veliki Petak osobito znakovit za kršćane i poruka za čovječanstvo i odgovor na sva pitanja što sa bolešću, starošću i nemoći. Biti na križu, predan i odan, svjedok vjernosti jedini je odgovor. Ali njega optužuju, njemu se rugaju i njemu dovikuju »siđi s križa«. Proglašavaju ga uzročnikom nereda u svijetu, krivcem za mnoge situacije – pa i našu – njega koji je u povijesti najviše izgovorio riječi mir i povjerenje, čovjeka koji je najviše učinio za mir i pravednost. »Imaju dokaze« za njegova »zla djela«, samo zato što je navješćivao Kristovskog novog čovjeka, što je navješćivao Božansko pravo koje se ne može i ne treba moliti od ljudi, nego je dano stvoriteljskim činom Božjim, a to je pravo na slobodu, na pravednost, na istinu, na mir i na svoje vlastito samoopredjeljenje. Ne tuže ga dakle ni tuđinci ni stranci, ne rugaju mu se čak ni nevjernici, nego oni koji se priznaju često puta Kristovim učenicima, njegovim sljedbenicima, ma u kojoj Crkvi bili. Eto Veliki Petak Ivana Pavla II. i znakoviti Veliki Petak katoličke Crkve. No, tužitelji zaboravljaju jedno, da samo onaj tko je sposoban biti na križu za istinu i čovjeka, ima jedini šansu uskrsnuća. Zato mi vjerujemo u pobjedu istine i pravde jer je Uskrs uvijek iza Velikog Petka.
KRIŽ KAO SUDBINA: Na križu su danas i mnogi prozvani i nevini članovi Crkve. I njih ne optužuju tuđinci i stranci, ali se koriste tuđincima i strancima da osude vlastitog sina. Križ je sudbina svih onih koji stvarno nešto vrijede i mora nam biti jasno da logika križa prati svakog biblijskog Pravednika. Blago onome od nas tko je mogao osjetiti poziv na tu – biblijsku pravednost – jer taj ima šanse doživjeti Veliki Petak, ali i živjeti uskrsnu besmrtnost u pobjedi onoga za što je živio i žrtvovao se.
    Na križu je i naša zajednica, i to ova konkretna. Na križu smo sada svi mi, i to opet ne radi optužbe stranaca i drugih, nego jer nas kidaju, razapinju, optužuju i krivo sude naš vlastiti narod. Ali moramo dovesti u svijest svakom članu ovoga naroda da se mora slijediti logika križa, i to križa Velikoga Petka, da se mora pročistiti svaka nakana čemu želimo služiti i što želimo činiti, jer ako ne umremo vlastitim karijerizmima, težnjama za vlašću i ne želimo služiti iskreno ovom narodu, nit će biti Kalvarijske smrti, ali nema ni uskrsnuća. Pozivam i potičem sve hrabre istinite ljubitelje istine i pravde da se odreknu svoje sebičnosti i shvate da su veliki samo toliko kao što Isus kaže, da je u ljubavi najveći onaj »tko život svoj daje za svoje prijatelje«. Sada je čas raskršća i raščišćavanja, a ne obračuna. Moramo u sebi raščistiti što ja želim doprinijeti ovome narodu i da li sam spreman prinijeti sebe? Ako jesam, onda prvo na križ, a onda u uskrsnuće. Na križu je i HNV. Zar mislite da nije? Točno se događa ono što se dogodilo u Isusovo vrijeme. I opet nisu stranci ni tuđinci, nego svoji svome. Tko bude spreman i u toj instituciji na potpuno predanje i žrtvu, ima temelj za uskrsnuće. I da ne nabrajam mnoge skupine, institucije i organizacije, barem tamo gdje ima vjernika, trebaju danas, na Veliki Petak, podići oči prema križu. Ne treba se bojati. Ne treba očajavati. Ne treba biti umoran. Treba biti pred sobom i u sebi jasan: razumijem li logiku Velikog Petka? Ako da, onda sam spreman na predanje, na žrtvu i na »čišćenje« od samoga sebe. Tada sam postao sjeme koje opravdano čeka i sigurno doživljava uskrsnuće.
    Molim i slavim Uskrs. Pun sam nade da će ovaj Veliki Petak u tjeskobi i važnosti ovoga trenutka otvoriti oči svim tužiteljima i onima koji se »rugaju Isusovu križu«. Stoga sam optimist jer vjerujem u Isusa, u njegovu Pobjedu i vjerujem u ljude. Svima onima koji su spremni »umrijeti sebi« i uskrsnuti na novi život, upravo to želim. I pojedincima i zajednici:
           Sretan Uskrs!

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika