Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Naj­ljepši vje­sni­ci pro­ljeća

OSIJEK – Po osmi je puta Gradsko poglavarstvo Osijeka u suradnji s ustanovama u oblasti kulture i udrugama na razini Grada, te Centrom za predškolski odgoj organiziralo manifestaciju pod nazivom »Šarana jaja bojama grada« i »Cvjetni korzo« na kojoj je sudjelovalo tri stotine članova udruga i barem tisuću mališana predškolskog uzrasta i učenika nižih razreda osnovnih škola iz Osijeka i prigradskih naselja.
UDRUGE NA TRGU: Svojim su štandovima, rukotvorinama i s pregršt maštovitih ideja osječki Trg Sv. Trojstva ukrasili članovi udruga: Centar »Ivan Štark«, Centar za predškolski odgoj, Centar za profesionalnu rehabilitaciju, Društvo »Naša djeca«, Mađarsko kulturno društvo »Nepkör«, Makedonsko kulturno društvo »Braća Miladinovci«, Matica slovačka, Kulturno-prosvjetno društvo Rusina i Ukrajinaca, Udruga »Šokačka grana«, Udruga »Radosno polje«, Udruga prijatelja baranjskih starina »Ižip« Topolje, Udruga za rad s mladima »Breza«, Udruga žena »Klas« Beketinci, Udruga »Tuljan«, Srpsko kulturno društvo »Prosvjeta«, Zavičajna udruga Gibarac i Zemaljska udruga Podunavskih Švaba.
    Sve je počelo prigodnim programom i nastupom »Vrapčića«, zatim Dječji vrtić Josipovac, učenici osnovne škole i Luga, sekcija »Mali tanec« i »Snaša« iz »Šokačke grane«, da bi dojam popravili Muška pjevačka skupina »Ižipovci« iz Topolja i plesna skupina Matice slovačke. Oko podneva sudionike i posjetitelje pozdravio je gradonačelnik Osijeka Zlatko Kramarić, istaknuvši da je Uskrs najčudesniji kršćanski blagdan, kojega evo već godinama ukrašavamo ovom manifestacijom uz sudjelovanje nevladinih udruga i predstavnika nacionalnih manjina. Dolazi proljeće, a ova živopisno odjevena djeca najljepši su vjesnik proljeća, što sve pridonosi ugodnoj atmosferi dolazećega Uskrsa, simbola novoga života i svega što Uskrs simbolizira.
PUNE RUKE POSLA: I ove je godine prosudbena komisija imala pune ruke posle i teška je srca odlučila koji su od postavljenih štandova najljepši, jer svaki je bio lijep na svoj način. Ipak, prvo je mjesto pripalo Udruzi »Šokačka grana«, drugo Matici slovačkoj, a treće Društvu Rusina i Ukrajinaca u Osijeku. Osim nacionalnih i zavičajnih simbola udruga, ocjenjivano je i »uskršnje gnizdo«. Šokačka su jaja bila šarana voskom ili u svilopis tehnici, kao kod Gibarčana, Mađari su bojali tradicionalnom nacionalnom crvenom, ali tu je i njihov kolocsai vez, dok su Slovaci, u nedostatku boje, jaja omotali žicom, a kažu da je za jedno jaje potrebito i do četiri metra žice i dva do tri sata rada.
    Bila je tu i radionica šaranja jaja voskom, a svima koje je to zanimalo pokazivale su baka Manda Jakšić iz Topolja, Anica Dragić i Ljubica Filipović iz Semeljaca. Bila je tu i radionica potkivanja jaja, koju je vodio šef Udruge »Tuljan« Duško Rudež, a oko njega se okupilo najviše mališana, bilo je tu i uskrsnih jela, kuhane šunke i kobasice, jaja, mladoga luka i hrena, uskrsnoga kruha i slasnih domaćih kolača, i doista je šteta što je bilo prohladno i oblačno s kišom, pa ovo šarenilo nije privuklo veći broj građana.
I kao što šećer uvijek dolazi na kraju, i ovdje su kraj zašećerili učenici nižih razreda 14 osnovnih škola iz Osijeka, te iz Tenja, Višnjevca i Josipovca. Bilo je tu Jaglaca, Ljubičica, Ružica, Narcisa i drugog cvijeća, i doista su uprizorili dostojan cvjetni korzo, a pratili su ih osječki »Zumbići«.
 Slavko Žebić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika