Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vla­da ne rješava ma­njin­ska pi­ta­nja

NOVI SAD – Predsjednik Odbora za međunacionalne odnose Skupštine Srbije Esad Džudžević je na skupu održanom prošloga vikenda u Novom Sadu ocijenio, kako prenosi Beta, da Vlada Srbije griješi što ne rješava status nacionalnih manjina u centralnoj Srbiji, smatrajući da tome treba prethoditi rješavanje statusa Kosova. Dvodnevni skup o institucionalizaciji manjinskih nacionalnih vijeća je prošloga vikenda organizirao novosadski Centar za multikulturalnost.
   »Vlada Srbije nudi rješenja za manjinska pitanja na Kosovu, ali ne želi na sličan način razmišljati i o rješavanju manjinskih pitanja u Srbiji. To stvara jedan nezdrav ambijent kod pripadnika nacionalnih manjina i to je loša stvar« ocijenio je Džudžević.
    Na skupu je ocijenjeno i da se vlast u Srbiji počela ozbiljnije baviti manjinskim pravima, ali i da je to učinila tek pod pritiskom međunarodne zajednice poslije prošlogodišnjih učestalih etnički motiviranih incidenata u Vojvodini.

 

Dodijeljena priznanja u oblasti ravnopravnosti spolova
Za po­li­ti­ku jed­na­kih mo­gućno­sti

NOVI SAD – Pokrajinska tajnica za rad, zapošljavanje i ravnopravnost spolova Snežana Lakićević-Stojačić  na prigodnoj svečanosti uručila je ovogodišnja priznanja za posebna dostignuća u oblasti ravnopravnosti spolova, koje dodjeljuje Izvršno vijeće AP Vojvodine. Na svečanosti, održanoj 21. ožujka, nagrađena je prof. dr. Fuada Stanković za dugogodišnji rad i doprinos u borbi za rodnu ravnopravnost i poboljšavanje položaja žena. Profesorica Stanković je osnivačica poslijediplomskih studija iz ove oblasti, kreatorka i voditeljica programa i inicijativa za samozapošljavanje i ekonomsko osnaživanje žena, kao i za liderstvo žena u društvenim promjenama, te autorica više knjiga i priručnika u oblasti rodne ravnopravnosti. Nagrađena je i udruga »Živjeti uspravno«, koja se bori za poštivanje prava osoba s invaliditetom i razvoj socijalnog okruženja, u kome će biti uvažavana i aktivno provođena ne samo sva ljudska već i sva posebna prava osoba s invaliditetom, utemeljena Standardnim pravilima Ujedinjenih nacija za ostvarivanje politike jednakih mogućnosti.
Lakićević-Stojačić je, obrazlažući doprinos nagrađenih, istakla i činjenicu da je po prvi puta pripremljen prijedlog teksta zakona o ravnopravnosti spolova, koji bi trebao, pošto ga razmotri republički Savjet za ravnopravnost spolova, biti upućen u skupštinsku proceduru. »Pokraj toga civilizacijska je obveza inzistiranje na uvažavanju principa rodne ravnopravnosti skupa sa zaštitom i radnim angažiranjem lica s određenim stupnjem invaliditeta. Kako su u našoj zemlji tijela AP Vojvodine bila najangažiranija na uvođenju europskih standarda i promjena u ovoj oblasti, na njima je posebna odgovornost da probleme i pozitivne principe u ovoj oblasti približe ne samo prihvaćanju u okviru novih zakonskih rješenja, već i što široj primjeni i općedruštvenom uvažavanju. Dio tog procesa je ustanovljavanje i dodjeljivanje priznanja u oblasti ravnopravnosti spolova od strane Izvršnog vijeća APV« rekla je Stojačić.                                               g

 

Zainteresirani za punopravno članstvo u Euroregiji Dunav-Drava-Sava
Pri­o­ri­tet most kod Bo­go­je­va

SOMBOR – Na zajedničkom sastanku u Somboru sastali su se predsjednici triju bačkih općina zainteresiranih za prijam u punopravno članstvo Euroregije Dunav-Drava-Sava, u kojoj su dosad bili samo promatrači. Sastali su se: predsjednik Općine Subotica Géza Kucsera, predsjednik Općine Bač Tomislav Bogunović i predsjednik Općine Sombor Jovan Slavković.
    Na sastanku je bilo riječi o zajedničkom dogovoru – prijedlogu da predstavnici triju općina budu predloženi u radna tijela Izvršnog odbora Euroregija i dogovorena je zajednička lista za šest odbora i pet koordinacionih tijela, a na listi su ravnopravno zastupljene sve tri općine. Prema riječima Dejana Zvekića iz Općinskog vijeća Subotice, Euroregija Dunav-Drava-Sava je ove godine za projekte u Vojvodini predvidjela dva milijuna eura, s tim da je 400.000 namijenjeno malim, a preostalih 1.600.000 eura velikim projektima, pa je nužno da tri općine imaju zajedničke projekte s kojima će nastupati pred fondovima.
    Na sastanku u Somboru je dogovoren zajednički prioritet, a to je željeznički most preko Dunava kod Bogojeva, najbrža veza većeg dijela sjeverne Vojvodine sa susjednom Republikom Hrvatskom, djelomično oštećenim prilikom NATO bombardiranja 1999. godine. Prema riječima Slavkovića, osim općina Subotica, Sombor i Bač za puštanje u promet ovoga mosta podjednako su zainteresirane i susjedne općine Apatin, Kula i Odžaci.
    I pokraj mnogih obećanja iz Beograda tijekom posljednjih godina popravak mosta se stalno odlaže, a posljednje obećanje je zimus u Somboru dao ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić.
A. Raič

Izaslanstvo Svjetske organizacije
podunavskih Švaba u Somboru
Ne za­bo­ra­vlja­ju svo­ja gro­blja

SOMBOR – Preuređenje i održavanje švapskih grobalja u selima Gakovo i Kruševlje kod Sombora bila je tema radnog sastanka dužnosnika Svjetske organizacije podunavskih Švaba i nadležnih službi u Skupštini Općine Sombor. Tom prigodom predsjednik Općine Sombor dr. Jovan Slavković primio je predsjednika Svjetske organizacije podunavskih Švaba Jozefa Jergera i potpredsjednika Hansa Suprica, koji su ga upoznali s namjerama ove organizacije da prostorno preuredi švapsko groblje u Kruševlju. Želja je gostiju da se najprije urede nadgrobni spomenici i da se u centralnom dijelu groblja postavi križ. Kako na ovoj lokaciji zasada nema prilaznog puta, razmotrena je mogućnost njegovog nasipanja, što bi omogućilo dolazak vozila u svim godišnjim dobima.
    Prošle je godine Svjetska organizacija podunavskih Švaba u Gakovu financirala podizanje monumentalnog spomenika visokog sedam metara na mjestu, na kojem je poslije Drugog svjetskog rata bio čuveni logor za Švabe, u kojem je stradalo oko sedam tisuća osoba.
A. Raič

Međunarodna znanstvena konferencija
In­for­ma­ti­ka i obra­zov­na
teh­no­lo­gi­ja

SOMBOR – U organizaciji Sveučilišta u Novom Sadu i Učiteljskog fakulteta u Somboru u ovome gradu će 1. i 2. travnja biti održana Međunarodna znanstveno – stručna konferencija o »Informatici i obrazovnoj tehnologiji i novim medijima u obrazovanju«, koju je pomogla Organizacija za profesionalni razvoj nastavnika Srbije i Izvršno vijeće AP Vojvodine, priopćio je na konferenciji za novinare u Somboru dekan Učiteljskog fakulteta u Somboru  prof. dr. Dragan Soleša.
    Prema njegovim riječima, za Konferenciju je prispjelo 86 radova 125 autora iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Nizozemske, Makedonije, Rumunjske, Bugarske i Srbije.                                                           A. R.

Za brže učenje njemačkoga jezika
Po­klo­ni iz Au­stri­je

SOMBOR – Johan Hedl, zamjenik ministra prosvjete iz Štajerske u Austriji, sa suradnicima boravio je  u Somboru i obližnjem selu Staparu. Gosta iz Austrije je prvo primio predsjednik Općine Sombor dr. Jovan Slavković, a zatim su posjetili Osnovnu školu »Branko Radičević« u Staparu. Gospodin Hedl je poklonio ovoj općeobrazovnoj ustanovi više računala i CD playera, stotinu kazeta i veću količinu udžbenika za učenje njemačkog jezika. Bio je to ujedno i prvi korak k uspostavljanju svestrane suradnje škole iz Stapara sa školama iz Graza, glavnog grada Štajerske.
                                                                                                   A. R.

Iz­bo­ri za mje­sne
za­jed­ni­ce u Općini Apa­tin

SONTA – U Općini Apatin će se u nedjelju, 3. travnja, održati lokalni izbori za skupštine mjesnih zajednica. Na izbore izlaze stranke sa svojim listama, kao i brojni predstavnici grupa građana, kao i pojedinci. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini izlazi na izbore sa svojom samostalnom listom u Sonti, a nositelj liste je Marko Šegrt, diplomirani ekonomist.
    »Do sada je na ovim izborima odaziv bio jako slab«, kaže predsjednik MO DSHV u Sonti Ivan Kozbašić, »što je jako loše, jer tako, praktično, jedna manjina građana bira čelne ljude mjesta, koji trebaju rješavati bitne probleme našega mjesta. Zato pozivamo sve građane da iziđu u što većem broju na izbore, jer, ako ne iziđu, praktično, svoj glas poklanjaju nekom drugom«.                                J. D.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika