Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Privatni i javni interesi

Vijećnici Skupštine Općine Subotica na devetoj sjednici, održanoj 17. ožujka, iako su zasjedali više od devet sati, nisu uspjeli raspraviti i donijeti odluke o svim točkama dnevnoga reda zbog nedostatka kvoruma pri kraju sjednice. Dio predstavnika oporbe napustio je sjednicu nezadovoljan što nije prihvaćen njihov zahtjev za formiranjem Anketnog odbora za preispitivanje rada akcionarskog društva za upravljanje slobodnom zonom »Subotica« s posebnim naglaskom na poslovanje u periodu, dok se slobodna zona nalazila na prostoru »Sever holding-internationala«. U zahtjevu se traži da Anketni odbor izvrši analizu vlasničkih odnosa unutar Akcionarskog društva, jer, kako se navodi u obrazloženju, »Sever« je zadržao upravljačka prava i nakon izlaska zone iz kruga »Severa«, dok vlasniku »Expocentra« firmi »Magnotron«, u čiji je krug izmještena zona, »nije omogućen udio u upravljanju, niti su mu priznata vlasnička prava«.
    Ravnatelj »Magnotrona« László Bóni ujedno je i vijećnik u sadašnjem sazivu SO Subotica u redovima Pokreta snaga Srbije. Oni su prvi napustili sjednicu. Skupštinska većina je pak smatrala da, ukoliko ima nejasnoća u vlasničkim odnosima, to trebaju rješavati institucije države koje su za to mjerodavne, a da to svakako nije Skupština Općine Subotica, te da se ovakav zahtjev može tumačiti i kao oblik političkog pritiska.
    Do prekida rada u večernjim satima Skupština je verificirala mandate novih vijećnika. Namjesto vijećnika kojima je prestao mandat  Tomislava Stantića, Nebojše Janjića, Stojana Ivoševića i Petra Kuntića – mjesta u skupštinskim klupama pripala su Marici Stankić, Siniši Davčiku, Ani Bošnjak te Luki Duliću.
    Vijećnici su na mjesto dosadašnje tajnice SO Ágote Balint, koja je podnijela neopozivu ostavku, postavili novoga tajnika Árpáda Svellera, diplomiranoga pravnika iz Subotice, koji je do sada vršio poslove tajnika u SO Kanjiža i SO Bačka Topola.
    Usvojen je Etički kodeks ponašanja dužnosnika lokalne samouprave kojim se vijećnicima nalaže postupanje isključivo u javnom interesu – savjesno, pošteno i nepristrano uz pridržavanje »standarda obavljanja dužnosti«, koje je donijela Skupština Stalne konferencije gradova i preporučila ih općinama i gradovima da ih usvoje kao model ponašanja lokalnih dužnosnika u cilju izgradnje povjerenja između političara i građana u lokalnim samoupravama.
   Između ostaloga Skupština je imenovala članove upravnih i nadzornih odbora Fondacije »Put k znanju«, Fondacije za pomoć pri lječenju oboljele djece i mladeži, upravnog odbora JP Zavod za urbanizam, te članove skupštinskih komisija za kadrovska pitanja, za podizanje i održavanje javnih spomenika, za dodjelu poslovnog prostora, za stambene odnose, za informiranje, za predlaganje dodjele priznanja »Pro urbe« i zvanja Počasni građanin, za davanje prijedloga naziva ulica i trgova, za planove i drugo.
J. Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika