Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­vat­sku za­jed­ni­cu sta­vlja­ju pred svršen čin

U povodu pokretanja emisije na hrvatskom jeziku na TV Novi Sad, a bez suglasnosti i zajedničkog planiranja s Hrvatskim nacionalnim vijećem, DSHV se priopćenjem obratio javnosti:
    »Demokratski savez Hrvata u Vojvodini oštro prosvjeduje u povodu postupka TV Novi Sad koja je prilikom pokretanja emisije na hrvatskom jeziku »Žurnal« i izbora osoba koje ovaj program uređuju odbila uključiti legitimne predstavnike hrvatske zajednice, čime se nastavlja ignorantska politike ove medijske kuće spram hrvatske manjine u Vojvodini.
    Ovakav postupak TV Novi Sad predstavlja najotvorenije kršenje Zakona o zaštiti sloboda i prava nacionalnih manjina, koji u članku 19. stavak 1. propisuje da »nacionalne manjine biraju nacionalna vijeća radi ostvarivanja prava na samoupravu u oblasti… informiranja«, a u stavku 7. istoga članka da »vijeće predstavlja nacionalnu manjinu u oblasti… informiranja na jeziku nacionalne manjine i kulture, sudjeluje u procesu odlučivanja ili odlučuje o pitanjima iz tih oblasti i osniva ustanove iz ovih oblasti«.
    Smatramo da ova medijska kuća želi staviti hrvatsku zajednicu pred svršen čin tako što bi formalnim postojanjem emisije na hrvatskom jeziku navodno ispunila međunarodno-pravne i zakonske obveze za emitiranje emisija na hrvatskom jeziku, bez obzira na to što nije uključila predstavnike hrvatske manjine.
    Zato Demokratski savez Hrvata u Vojvodini poziva sve hrvatske institucije i udruge te pripadnike hrvatske zajednice u Vojvodini da ne surađuju s postojećom ekipom TV Novi Sad koja priprema emisiju »Žurnal«, sve dok se zakonitim predstavnicima hrvatske zajednice ne omogući ostvarivanje Ustavom i Zakonom garantiranih prava na »potpuno i nepristrano informiranje na svome jeziku«, sukladno članku 52. Povelje o ljudskim i manjinskim pravima Srbije i Crne Gore i članku 17. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.«
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika